Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

Anabell 22:33, 09 paź 2017

JoannA napisał(a)
Na Twoje przeziębienie mam pyszną naleweczkę z malin. Z dodatkiem miodu faceliowego.
Wiem jak ciężko wysiedzieć domu kiedy tyle pracy w ogrodzie, ale pare dni jednak posiedź w domciu. Czasami ze zwykłego przeziębienia mogą się przyplątać poważniejsze problemy.
Cebule zdążysz jeszcze posadzić.
Mało mam czasu jak wracam z pracy. Szybko zapada mrok, ale te 2 godzinki to też coś
Dzisiaj wykopałam kostrzewy i jeżwki te zwykłe, wysadziłam parę roślin z doniczek, a na cebule jeszcze czas. Zdążę posadzić. Kiedyś sadziłam w grudniu i wszystkie zakwitły.

Też miałam przekopać zwykłe jeżówki, już zapomniałam o nich, bo przez trzy dni kopałam dale, wstawiłam do wazonu i teraz stoją w różnych miejscach, patrze z zachwytem maniaka.

Naleweczkę dostałam od koleżanki i polecam przepis
dwie puszki mleka skondensowanego słodzonego gotować w garnku z woda 3 godziny.
Jak ostygną wlać do tego 1/2 l zwykłej wódki.
Nie lubię słodkich wódek ale tę trzeba daleko odstawić bo za często wyciąga się rękę po butelkę. to kaimakowa.

Anabell 22:53, 09 paź 2017

Mirka napisał(a)
Haniu dbaj o siebie bo zdrowie najważniejsze. Cebulki zdążysz posadzić a jak nie to na przyszły rok posadzisz.Ja w tym roku dokupiłam niewiele cebulek tylko tulipany i czosnki.Też jeszcze nie posadzone mam.Chryzantemę trzymam dla Ciebie wiosną robiłam z niej sadzonki.

Mirko dbam siedzę w domu i leczę się domowym sposobem co było w apteczce i końską dawkę zażyłam, gardło płuczę. Wiadomo musi potrwać pod koniec tygodnia pójdę do lekarza.
Myślałam o tulipanach jak bym posadziła w skrzynki tak jak do pędzenia, ale to tez trzeba narobić się bo w skrzynkę po 100 szt to za dużo dźwigania, ziemi, potem zakopać albo znieś w ciemne miejsce.

Chryzantemka doczeka się.

Na tą nudę mam dalie w bukiecie.
Anabell 23:09, 09 paź 2017

paniprzyroda napisał(a)
Haniu, kiedyś te chryzantemy nazywano dąbkami. Rozrastały się szybko i nie sprawiały problemów. Taka jest właśnie moja biała, zdobyta z ogrodów działkowych. Może należy szukać tak właśnie, od kogoś, kto likwiduje nadmiar. Jeżdżę do mojej Babci na 1-go List. i po drodze mijam ogródek, w którym rosną takie właśnie dąbki. Widać, że nie doniczkowe, bo są co roku. Ale jak zapukać do zupełnie obcych ludzi? No nic, będziemy szukać

wiesz, podpowiedziałaś mi, bo też mam miejsce niedaleko mnie co mają w ogrodzie chryzantemy na poletku, widać że na sprzedaż rosnące w gruncie.
Nie mają żadnej szklarni, muszą sadzonki robić sami bo nie ryzykowali by zamawiać od hurtownika na zewnątrz za małą ilość mają.
tylko nie wiem czy w tym roku tez mają.

jak wydobrzeją to podjadę zapytać.

a o nazwie Dąbki nie słyszałam.

Anabell 23:16, 09 paź 2017

mira napisał(a)
Właśnie ciekawa jestem jak poznać chryzantemę czy zimuje w gruncie czy nie. Zapytam Margaretki powinna wiedzieć.
Ja w tym roku ukorzeniłam z wierzchołków i super poszło i szybko, rozdałam .

pozdrawiam

Miro ja do ubiegłego roku byłam mało interesowałam się chryzantemą, dlatego mam niepowodzenie.

Kwitek dla Ciebie, bo wstawiłaś zdjęcie u siebie, sięgasz ręką po podobny kolor.
bogumila 23:43, 09 paź 2017

Daliowe czary-mary.Piękne.
Anabell 23:44, 09 paź 2017

a tu dla tych co nie odpisałam i zaglądających.
Zdjęcie można zaliczyć do ogrodowych.

Miałam dekoracje na półmisku zrobić z jarzębiny i niestety w połowie września zostały tylko na wysokości 6 m.
dlatego sięgnęłam po szałwię do przybrania, musiałam odżałować kwitków, wszystkie pilnuje i ścinam na nasionka.

i na deser. w tej chwili na ekranie pieką ciastka.

ElzbietaFranka 00:20, 10 paź 2017

Ja cię kręcę ale smakołyki. O Boże, że tez o tej godzinie musiałam tutaj zajrzeć, zaraz idę po ciastko. Piszę tak bo jestem od kilku dni na odwyku ciastkowym.

Chryzantemy ogrodowe to "dąbki". Ja ze Śląska tam się tak mówi.
ElzbietaFranka 00:36, 10 paź 2017

Hania ileż tego masz. Mowa o daliach - takie piękne. Jakie to trzeba mieć zaparcie aby to wszystko ogarnąć posadzić wiosną potem obcinać przekwitłe, pilnować aby ślimaki nie zżarły potem jesień szkoda wyciągać z ziemi ale trzeba się wyrobić znowu obcinać kokardkować i przechować do następnej wiosny.

Haniu moimi pierwszymi kwiatami na działce były właśnie dalie kupione w obi miałam tego od groma i kamy. Kwitły przepięknie, ale ta robota z nimi mnie wykańczała. Najgorsze to przechowanie jeszcze nie miałam pomieszczenia to wywoziłam do W-wy i tam trzymałam w piwnicy.
Po dwóch latach skończyłam uprawę bo wszystko się rozrastało na potęgę. Większa robota niż z burakami czy ziemniakami. Zarzuciłam uprawę i zawiozłam do rodziny i tam uprawiają.
Jedno trzeba przyznać mając dużo dalii zawsze miałam kwiaty w wazonie.

Teraz mam tylko 4 krzaki.

Życzę dużo siły. Pozdrawiam
Gosiek33 08:35, 10 paź 2017

Moje dwie chryzantemy to drobnokwiatowe kupowane jesienią w markecie, w tym roku pięknie zakwitły. Myślę, że wszystkie hodowane w kraju dobrze się mają, padają importy hodowane na kroplówkach

Margerytka40 21:55, 10 paź 2017

Haniu zdrówka życzę . Poczęstowałam się ciastem . Uwielbiam takie naleweczki kremy i często robię i masz rację-daleko trzeba stawiać