Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

Anabell 23:26, 23 paź 2018

Gabriela napisał(a)
Czy robisz rabaty różane, czy wkomponowujesz róze w istniejące założenia?
Ciekawa jestem, bo muszę robić nową rabatę różaną z wykopanych egzemplarzy. Będzie różowo w różnych odcieniach, do tego szałwie, czyli klasyk gatunku i nie wiem co tam jeszcze.

Gabrysiu!
jedna rabata będzie różana, tylko nie zestawię w jednym czasie, nie znam odcieni, jak zakwitną będzie łatwiej.
Morelowe, herbaciane i żółte jak Graham Tomas, zestawię z Chipindale Gold,
Lady of Shalott, Ashram i Hansestedt Rostock. za tło będą miały cisy.
a przed nimi chcę wcisnąć ciemne dalie, lub czerwone niskie.

w innym miejscu na półokrągłą między duże kule tuj inne róże pomarańczowe i Gebruder Grimm jaskrwa czerwień.
Pomiędzy będzie miejsce na dwie plamy czerwonych jeżówek żarówiastych.
Klasyk to nie wyjdzie.

szałwie też pójdą do różowych, tak samo myślałam zestawiać odcienie jednego koloru, tylko ich nie znam.
waldek727 23:46, 23 paź 2018

Anabell napisał(a)

Deszczysko dziś cały dzień...

To nie deszczysko tylko zbawienny deszcz. Jest taka susza w ogrodach, że samo podlewanie o czym niektórzy już zapomnieli doprowadzi w końcu rośliny iglaste i zimozielone do suszy fizjologicznej. Widzę w wielu zaprzyjaźnionych ogrodach jak rododendrony popodwijały już do wewnątrz swoje liście. Poza tym brak podsiąków wody kapilarnej uniemożliwia roślinom pobór składników odżywczych w tym tak cennego fosforu i potasu.
Kasya 00:04, 24 paź 2018

Anabell napisał(a)

Kasiu! zapraszam jeszcze w sprawie kolorów róż, co z czym posadzić.

a zamówiłam
Ascot 3 szt
Johann Wolfgang
Burgundy Iceberg
Doctorek
Eden Rose

Ja tylko te mam
Burgundy malutka i delikatna, ostatnio fotka u mnie była
Doktorek to potwór u mnie na pergoli, za duży na obelisk
Eden u mnie podmarza wiec nie jest duza
Ascot w 1 miejscu wyrosła na 2m a w drugim ledwo 60 cm
A goethe niewiele jeszcze powiem bo w tym roku większość riz bardzo słabo

Burgundy może rosnąć w nogach Eden ale zdecydowanie z przodu
Anabell 21:58, 24 paź 2018

paniprzyroda napisał(a)
Haniu, cały czas na bieżąco u Ciebie jestem Jesteś niesamowita, jak już podchodzisz do tematu, to z rozmachem
Nie sposób ogarnąć Twoich ilości dalii, szkoda, że sezon na nie już się skończył. Która jest Twoją ulubioną?

Mariolka, nie byłam różana, teraz trzeba nadrobić.

Tak jest, że każda dalia mi się podoba i w taki sposób co kupię nową zostaje co uczyniło dużo za dużo.
Ciężko mi określić w ubiegłym roku mówiłam o mojej pomponowej NN pomarańczowej i Rococo malutki pomponic, w tym roku doszała jeszcze Letta

Letta
Anabell 22:27, 24 paź 2018

waldek727 napisał(a)

To nie deszczysko tylko zbawienny deszcz. Jest taka susza w ogrodach, że samo podlewanie o czym niektórzy już zapomnieli doprowadzi w końcu rośliny iglaste i zimozielone do suszy fizjologicznej. Widzę w wielu zaprzyjaźnionych ogrodach jak rododendrony popodwijały już do wewnątrz swoje liście. Poza tym brak podsiąków wody kapilarnej uniemożliwia roślinom pobór składników odżywczych w tym tak cennego fosforu i potasu.

Waldku! wiem, wszyscy czekamy na deszcz, tylko przeszkodził mi w pracy to nie byłam zadowolona.

Mógłby padać nocą.
Przesadzałam rośliny na jednej rabacie bez linii kroplującej sucho jak pieprz.
U mnie polewam liniami kropl.

Zima bez śniegu, wiosna i lato bez deszczu, gleba nie ma wilgoci, zdaję sobie sprawę i miło że zajrzałeś Twoje wpisy na całym O. są doceniane.

Miło że zajrzałeś, Pozdrawiam.

Anabell 22:35, 24 paź 2018

krzewy róż wydaje mi się że silne ładne korzenie i kilka pędów. to dzisiejsza przesyłka.

to 3 szt Leonardo.
Anabell 22:39, 24 paź 2018

wczorajsza przesyłka z F.

to jedne z najsłabszych korzeni, ale może odmiany są drobne.
waldek727 22:43, 24 paź 2018

Zaglądam sobie do ogrodów to tu, to tam.
Patrzę i podziwiam.
Cieszy mnie fakt, że odchodzi się na ,,Ogrodowisku" od ogrodów żurnalowych w stylu formalnym, że Danusia wyzwala w nas całkiem inne spojrzenie na ogrody, że Toszka ma taką cierpliwość do nowicjuszy i wpaja im zasadę iż ogrody zakłada się od gleby a nie od zakupu roślin. A i tak w ogóle poza tym, że na dworze jest niefajnie to jest fajnie.
Pozdrowionka Haneczko.
Anabell 23:00, 24 paź 2018

waldek727 napisał(a)
Zaglądam sobie do ogrodów to tu, to tam.
Patrzę i podziwiam.
Cieszy mnie fakt, że odchodzi się na ,,Ogrodowisku" od ogrodów żurnalowych w stylu formalnym, że Danusia wyzwala w nas całkiem inne spojrzenie na ogrody, że Toszka ma taką cierpliwość do nowicjuszy i wpaja im zasadę iż ogrody zakłada się od gleby a nie od zakupu roślin. A i tak w ogóle poza tym, że na dworze jest niefajnie to jest fajnie.
Pozdrowionka Haneczko.

Tak Toszka ma bardzo dużą cierpliwość robić indywidualne wykłady.

To dzięki Waszym opisom zwróciłam uwagę na moje wiekowe bukszpany.

Byłam uśpiona, iż tyle lat obyło się bez ćmy bukszpanowej to dalej tak będzie. a jednak dopadła i u mnie, już późno ale jeszcze w październiku zastosowałam Lepinox, za tydzień Talstar i już nic nie widać. Wiosną muszę zastosować dość wcześnie ponownie Lepinox.

W tym roku nie dałam rady ostrzyc, bo upały i inne przypadki uniemożliwiły.

teraz tak wygląda.
jest nie porządnie cały czas podglądam i otrząsam podsuszone listki.

zdjęcie robione dziś tel.
Kasia_CS 23:03, 24 paź 2018

Powiem CI Haniu, że dostałaś przepiękne sadzonki!! zarówno lepsze niż ja w zeszłym roku z F, jak i teraz z roz.shop a te Leonardo to Ty mi wykupiłaś, przyznaj się ?

Ale się tak w ogóle zaróżyczkowałaś niesamowicie - jestem ciekawa Twoich przyszłorocznych rabat

Z Twoich róż mam u siebie Kimono, Goethe, Pashminę, Ascot, Baronesse