Widać, że humor ogrodowy powrócił, ale nie ma się co dziwić jak takie obrazki widać
Pysznogłówki najbardziej podatne na mączniaka są w pierwszym roku, chociaż zależy to też od odmiany bo niektóre łapią go zawsze.
By mączniaka nie było lub bardzo go ograniczyć pysznogłówka musi być dobrze odżywiona co widać po kolorze liści są wtedy żywo zielone i starać się nie lać po liściach. Jak już mączniaka złapie to trzeba oberwać wszystkie liście lub wyciąć najbardziej porażone pędy i niestety opryskać, gdy mączniak mocno zaatakuje, że całość będzie biała to nie pozostaje nic jak ściąć do ziemi, może jeszcze zakwitnie pod koniec sezonu.
U mnie w zeszłym roku troszkę mączniaka się pojawił w tym jak na razie spokój, ale wiadomo licho nie śpi
O błędnie wygląda lawendą z pomarańczowymi żurawkami. Bardzo mi się podoba to zestawienie. Jeszcze dopytam o jeżówki wysokie limonkowe za lawendą, jaka to odmiana? Jak wysokie są i czy stoją sztywno?
Dzięki za informacje Posadziłem ją przy klonie więc woda na nią lecieć nie będzie.
Myślisz, że taką nowo posadzoną też podlać Florovitem?
Nie, te są wyższe, chociaż kwiat podobny. Kupiłem jako NN, rok temu z Lukim próbowaliśmy ustalić odmianę, na stronie szkółki mieli w ofercie Pink Sorbet i to chyba ona.
Też lubię to połączenie, zgapione z "Ogrodu zimozielonego z białym domem"
Te jeżówki to Honeydew, sięgają mi do kolan, ładnie przyrastają i są sztywne nawet po ostatnich ulewach (130 l na m2 )
Kupowałem Blue Scent, po czasie jednak okazało się że mam 2 odmiany. Kwiaty identyczne, jedna ma jednak zielone liście i strasznie się kładzie. Liście drugiej są niebieskie i stoi sztywno.
W zeszłym tygodniu spadło u mnie ok 150 l wody na metr kwadratowy. Nadrobiło suchą wiosną chyba
Dzięki temu nie martwię się na razie o suszę, wody w stawie sporo przybyło. Oby tak dalej
Szał hortensjowy się zaczął.
Little Lime
Pienna NN
Grandiflora (w tym roku wcale nie grandi przez suszę)
Takietamy
Jeżówkom ulewy nie straszne, lawenda troszkę zbrązowiała
Ostatnie bukszpany przycięte
Ognisko (pierwszy raz kładłem kostkę granitową na zaprawę więc nie wyszło idealnie )