Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem

Juzia 21:20, 11 lip 2016

A jaka gęściutka!
Luki 23:29, 11 lip 2016

Widać, że humor ogrodowy powrócił, ale nie ma się co dziwić jak takie obrazki widać
Pysznogłówki najbardziej podatne na mączniaka są w pierwszym roku, chociaż zależy to też od odmiany bo niektóre łapią go zawsze.
By mączniaka nie było lub bardzo go ograniczyć pysznogłówka musi być dobrze odżywiona co widać po kolorze liści są wtedy żywo zielone i starać się nie lać po liściach. Jak już mączniaka złapie to trzeba oberwać wszystkie liście lub wyciąć najbardziej porażone pędy i niestety opryskać, gdy mączniak mocno zaatakuje, że całość będzie biała to nie pozostaje nic jak ściąć do ziemi, może jeszcze zakwitnie pod koniec sezonu.
U mnie w zeszłym roku troszkę mączniaka się pojawił w tym jak na razie spokój, ale wiadomo licho nie śpi
Juzia 23:40, 11 lip 2016

Oooo! Dziękować Łukaszu!

A właśnie tak przyuważyłam, że te ciemniejsze mają mniej plam...
Mus zasilić
Zana 07:37, 18 lip 2016

Pawlus napisał(a)

Wróciłam pozachwycać się jeszcze raz Twoim ogrodem. Czy to są Butterfly Kisses?
Zana 07:42, 18 lip 2016

Pawlus napisał(a)

O błędnie wygląda lawendą z pomarańczowymi żurawkami. Bardzo mi się podoba to zestawienie. Jeszcze dopytam o jeżówki wysokie limonkowe za lawendą, jaka to odmiana? Jak wysokie są i czy stoją sztywno?
MirellaB 09:59, 18 lip 2016

Super
A ja zapytam jakiej odmiany masz lawendę?
Pawlus 21:25, 18 lip 2016

Juzia napisał(a)
A jaka gęściutka!

Spasła się

Luki napisał(a)
Widać, że humor ogrodowy powrócił, ale nie ma się co dziwić jak takie obrazki widać
Pysznogłówki najbardziej podatne na mączniaka są w pierwszym roku, chociaż zależy to też od odmiany bo niektóre łapią go zawsze.
By mączniaka nie było lub bardzo go ograniczyć pysznogłówka musi być dobrze odżywiona co widać po kolorze liści są wtedy żywo zielone i starać się nie lać po liściach. Jak już mączniaka złapie to trzeba oberwać wszystkie liście lub wyciąć najbardziej porażone pędy i niestety opryskać, gdy mączniak mocno zaatakuje, że całość będzie biała to nie pozostaje nic jak ściąć do ziemi, może jeszcze zakwitnie pod koniec sezonu.
U mnie w zeszłym roku troszkę mączniaka się pojawił w tym jak na razie spokój, ale wiadomo licho nie śpi

Dzięki za informacje Posadziłem ją przy klonie więc woda na nią lecieć nie będzie.

Juzia napisał(a)
Oooo! Dziękować Łukaszu!

A właśnie tak przyuważyłam, że te ciemniejsze mają mniej plam...
Mus zasilić

Myślisz, że taką nowo posadzoną też podlać Florovitem?

Zana napisał(a)

Wróciłam pozachwycać się jeszcze raz Twoim ogrodem. Czy to są Butterfly Kisses?

Nie, te są wyższe, chociaż kwiat podobny. Kupiłem jako NN, rok temu z Lukim próbowaliśmy ustalić odmianę, na stronie szkółki mieli w ofercie Pink Sorbet i to chyba ona.

Zana napisał(a)

O błędnie wygląda lawendą z pomarańczowymi żurawkami. Bardzo mi się podoba to zestawienie. Jeszcze dopytam o jeżówki wysokie limonkowe za lawendą, jaka to odmiana? Jak wysokie są i czy stoją sztywno?

Też lubię to połączenie, zgapione z "Ogrodu zimozielonego z białym domem"
Te jeżówki to Honeydew, sięgają mi do kolan, ładnie przyrastają i są sztywne nawet po ostatnich ulewach (130 l na m2 )

MirellaB napisał(a)
Super
A ja zapytam jakiej odmiany masz lawendę?

Kupowałem Blue Scent, po czasie jednak okazało się że mam 2 odmiany. Kwiaty identyczne, jedna ma jednak zielone liście i strasznie się kładzie. Liście drugiej są niebieskie i stoi sztywno.

Pawlus 21:36, 18 lip 2016

W zeszłym tygodniu spadło u mnie ok 150 l wody na metr kwadratowy. Nadrobiło suchą wiosną chyba
Dzięki temu nie martwię się na razie o suszę, wody w stawie sporo przybyło. Oby tak dalej

Szał hortensjowy się zaczął.
Little Lime

Pienna NN

Grandiflora (w tym roku wcale nie grandi przez suszę)
Pawlus 21:50, 18 lip 2016

Takietamy

Jeżówkom ulewy nie straszne, lawenda troszkę zbrązowiała

Ostatnie bukszpany przycięte

Ognisko (pierwszy raz kładłem kostkę granitową na zaprawę więc nie wyszło idealnie )

nawigatorka 21:56, 18 lip 2016

U mnie wody teoche mniej ale i optymizmu z tego powodu mniej
Pieknie widoki.jaka to jexowka?