Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 21:31, 20 maj 2014

jotka napisał(a)
Trudno faktycznie fotografować orliki przez te zwieszone ich główki, ale warto się wysilić dla ich urody
U mnie dziś lato, skwar się z nieba leje... mam nadzieję,eże pomidory i ogórki w tunelu zamkniętym wytrzymają do popołudnia, bo dopiero wtedy będziemy mogli pojechać. Teraz już tunel będziemy zostawiali już z uchylonym okienkiem, bo nie mamy możliwości jeździć codziennie. Taki mankament odległości ogrodka od domu

Jolu, orlik dla Ciebie

U mnie podobnie, z tego powodu nie pojechałam na działkę, bo w takim skwarze nic się nie da robić. Z zakupów wróciłam cała mokra
Ogórki i pomidory lubią ciepełko, ale szklarnię wietrzyć trzeba - rośliny będą zdrowsze
barbara_kraj... 21:47, 20 maj 2014

ewsyg napisał(a)
Basiu, moje kosaćce złapały paskudną chorobę grzybową a zaczynają kwitnąć. Część widzę, że nie zakwitnie. Dzisiaj spryskałam je środkiem systemicznym i zobaczymy co będzie. Bardzo lubię ich cytrynowy zapach.

Ewo, moje irysy co roku - w mniejszym lub większym stopniu - chorują na zgorzelową plamistość. Najbardziej wtedy, gdy pogoda deszczowa. Stosuję Topsin z Ludwikiem i niewiele to pomaga. Trochę wstrzymuje postęp choroby, ale po jakimś czasie wraca znów. Wypadałoby pryskać co 7 - 10 dni nawet, jak przekwitną. Ja, po przekwitnięciu ścinam prawie do ziemi porażone liście, robię oprysk i czekam na nowe
barbara_kraj... 21:49, 20 maj 2014

Ivvvona napisał(a)

Poradź proszę czy mozna teraz przesadzić języczkę ? Jest tak pogryziona, ma dziury w liściach i chcę ją przesadzić w mniej widoczne miejsce. A może poobcinać też te najbrzydsze liście? Podejrzewam ślimaki, ale nigdy nie znalazłam na niej ani jednego.

Iwonko, jeśli przesadzisz ją z dużą bryłą ziemi, to przenosiny powinna znieść bez specjalnego uszczerbku. Chodzi o to, żeby nie uszkodzić zbytnio korzeni. Po przesadzeniu obficie podlej. Posadź ją w cieniu
barbara_kraj... 21:51, 20 maj 2014

asiach napisał(a)
Pozdrowienia zostawiam życząc miłego dnia

Miły był, na małe radości i odpoczynek był przeznaczony
hanka_andrus 21:58, 20 maj 2014

Języczkę uwielbiają ślimaki, te bezdomkowe, we dnie one chowają się w ziemi.
barbara_kraj... 22:04, 20 maj 2014

Wczorajsze fotki, bo dziś działkę odpuściłam sobie
Łubiny u mnie, to samosiejki. Zawsze zostawiam kilka sztuk, bo zaskakują mnie kolorami

Ten cis prowadzę od malutkiej sadzonki. Wczoraj trochę go podcięłam.

Fantazyjny orlik. Nie wiem skąd się wziął Muszę zebrać nasiona

I na koniec wściekła czerwień żurawki krwistej "Forset Coral"

barbara_kraj... 22:15, 20 maj 2014

hanka_andrus napisał(a)
Języczkę uwielbiają ślimaki, te bezdomkowe, we dnie one chowają się w ziemi.

No właśnie, napisałam o przesadzaniu, a o ślimakach ani słowa
Może nie trzeba jej przesadzać tylko zlikwidować ślimaki, albo skutecznie odstraszyć je od języczki.
Zauważyłam, że pod świerkiem, gdzie rosną funkie i języczki ślimaków nie ma i liście całe. Doszłam do wniosku, ze przeszkadza im igliwie. Zżerały mi floksy, to rozsypałam wokół igły i mam spokój. Ktoś na forum doradzał rozsypać pokruszone skorupki jajek. Może to pomoże
A to liście mojej języczki pomarańczowej
Ivvvona 23:32, 20 maj 2014

Basiu, dziękuję za poradę Zrobiłam dzisiaj zdjęcia mojej ale nie pokazuję bo straszy Z tym igliwiem to muszę spróbować, ale i tak ją przesadzę, bo pasowałaby mi w innym miejscu bardziej, poczekam tylko aż się ochłodzi.
Ten orlik dubeltowy śliczny, jak uda Ci się zebrać nasionka to się do Ciebie uśmiechnę
monteverde 23:54, 20 maj 2014

Orlik i kwiat żurawki mi się podobają jak i ten cis
barbara_kraj... 00:04, 21 maj 2014

monteverde napisał(a)
Orlik i kwiat żurawki mi się podobają jak i ten cis

Aniu, ja z tego cisa jestem dumna Najpierw ukorzeniłam odciętą gałązkę, potem formowałam, ciosałam pieniek. Do wczoraj były dwie kulki, ale postanowiłam zrobić z nich czarki i płasko ścięłam przyrosty. I tak będę go ciąć