Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 21:58, 08 cze 2014

ewsyg napisał(a)
A może wytnij tego jałowca, zyskasz nową rabatę

Kurcze, o tym nie pomyślałam. Ale myśl przednia!
asiach 22:09, 08 cze 2014

barbara_krajewska napisał(a)
Asiu - instrukcja super, ale mnie bonzai się nie widzi, ażur nie pasuje w tym miejscu zupełnie.
Najlepszą byłaby jakaś zwarta bryła... chciałabym wykorzystać to wybrzuszenie u wierzchołka
Koszyk podoba mi się, ale musiałabym wyciąć cały środek, a tam najładniejsze gałęzie

edit 2: Rozważę Twoje propozycje, kto wie, czy do pierwszej się nie skłonię?

Basiu, Ty decydujesz!
Jeżeli masz jakieś większe ujecie tej rabaty- tego fragmentu ogrodu umieść będę miała szersze spojrzenie na całość
Jeżeli chodzi o I propozycję to wydawało mnie się, że właśnie dużo zostaje z całego jałowca tylko co jakiś czas wypuszczasz gałązkę z kulką. Ale jeżeli to Ci się nie widzi to ... trudno - pomyślimy dalej
Jeżeli chodzi o koszyk to nie miałam na myśli wycinanie środka (wnętrza), bo wówczas odsłaniamy środek krzaczka, który jest suchy. Góra koszyka równa jak stół.
Moim zdaniem taki koszyk czy jakiś inny motyw dobry jest jako soliter. Ale to jest tylko moje zdanie.
Może pokażę jak takie kulki moga wyglądać na rabacie

Jeżeli chcesz bardziej zwarte formy do może jakiś ptak wykorzystasz to spiętrzenie ???

asiach 22:13, 08 cze 2014

Ale zamieść rabatę - wiekszy fragment
barbara_kraj... 22:55, 08 cze 2014

Asiu, ten jałowiec jest poza rabatą. Za nim jest przejście, a z lewej strony rośnie wiśnia. Kawałek tego miejsca widać, to tam gdzie rośnie czyściec. Potem jest kawałek trawnika, a z prawej strony wzdłuż siatki granicznej wąska rabata w dół. Pomiędzy nią a jałowcem pasek trawnika.
Z prawej strony zdjęcia widać białe goździki i to jest koniec rabaty. Jałowiec jest jakby jej zakończeniem. Wcześniej jałowiec nie stykał się z żywotnikiem, ale rozrósł się i wlazł mi na niego i rabatę. Między cisem z prawej a jałowcem jest odległość ponad metr.
Ivvvona 23:38, 08 cze 2014

Basiu, wreszcie mam trochę czasu na odwiedziny. Wnuczek chowa sie dobrze, młodzi sobie nieźle radzą więc nie muszę już się tak angażowac jak przez pierwszy tydzień. Niech się przyzwyczajająObejrzałam fotki, u Ciebie jak zwykle pięknie - kwieciście i kolorowo. A jaszczurek zazdroszczę, pewnie wyjadają szkodniki. Pełzakol posypałam ale na efekty chyba trzeba jeszcze poczekać. Wczoraj pod wieczór pełno ślimaków wyłaziło spod ziemi na trawniku, trzeba by posypać cały ogród. Pozdrawiam
agatanowa 07:07, 09 cze 2014

Dziś dzień wolny od działki, uroczystość rodzinna
Ale mam fotki wczorajsze

Przycięłam kolejną kostkę bukszpanową

Czyściec wełnisty wylazł mi na przejście, a żurawki Marmalade do rozsadzenia, tylko gdzie?

Basiu, wspaniała tak kostka - taka forma bukszpana podoba mi się bardzo, ładnie wygląda w zestawieniu z bylinami, wprowadza harmonię i ład

a liście czyśćca wełniastego przypominają mi język krowy

dziękuję za wizytę u mnie i potwierdzenie, ze to nie korzeniasty bodziszek, tylko Biokovo (tak to znają się w supermarketach)
Neska 22:08, 09 cze 2014

Basiu pozdrawiam. Fajna kosteczka bukszpanowa.
Kasya 22:12, 09 cze 2014

Dziś dzień wolny od działki, uroczystość rodzinna
Ale mam fotki wczorajsze

Przycięłam kolejną kostkę bukszpanową

fajny stolik zielony
barbara_kraj... 23:30, 09 cze 2014

Nie wyrabiam. Znów późno z działki wróciłam, ale też późno pojechałam ze względu na upał. Musiałam posadzić rośliny, które dostałam od Bogusi Madejskiej, a które przywiózł mi Łukasz. Obojgu dziękuję

Łukasz, zgodnie z umową wstawiam fotkę Golden Zebry. Jej historię znasz, popatrz więc i oceń, czy warto tę żuraweczkę kupować
Rośnie w półcieniu /kwiatostan oddzielnie, bo taka jest wysoka/

i jej liście

A to jej wyrośnięta już siewka
barbara_kraj... 23:42, 09 cze 2014

Powoli odzyskuję zmarnowane w ubiegłym roku róże
Parade

rabatowa NN

Gloria Dei