Basiu, przyszłam
Na jednej kartce chciałam narysować wszystko i rzut i w prawym górnym rogu widok. Z Twego zdjęcia i z opisu narysowałam rzut - sporo domysłu.
Nie widzę całej rabaty, na której jest żywotnik i cis formowany w kulę. Nie wiem co jest dalej. Napisałaś, że jałowiec jest poza rabatą. Ale skoro jałowiec wszedł na żywotnik to już po części "łapie" rabatę. Czy nie mozna go wcielić do tej właśnie rabaty i po formowaniu jego dołem posadzić jakieś byliny?
Chopin wygląda zachwycająco, mam nadzieję że i ja doczekam takiego efektu. U nas też dzisiaj popadało i znacznie się ochłodziło, jest szansa, że kwiaty będą dłużej się utrzymywać a nie gotować w tym upale.
Kupiłam jedną, ale daleko jej do kwitnienia. Te, które kwitną, mam od lat.
Ja nie pryskam, bo zaraz po kwitnieniu pędy i liście ścinam. Tym razem trzeba będzie wszystko spalić, bo ma kompost się nie nadaje.
Jeśli chcesz pryskać masz do wyboru: Bravo 500 SC, Dithane Neo Tec 75 WG, Amistar 250 SC, Topsin M 500 WG, Discus M 500 WG.
Mam go dopiero drugi sezon i doczekałam się pięknych kwiatów. W zeszłym roku również kwitł ładnie, ale krótko, bo w sierpniu w czasie upałów, a mnie wtedy nie było
Asiu, niemal idealnie to rozrysowałaś, ale na razie daję sobie spokój z tym jałowcem - cały czas myślę, kombinuję. Widzę, że i Tobie problem nie daje spokoju. Myślę, że uda nam się wybrać optymalne rozwiązanie, ale odłóżmy sprawę na kilka dni.
Jak uporam się z cięciem siedmiu bukszpanów i dwóch cisów, to zrobię kilka bardziej czytelnych ujęć tego miejsca. Jedno jest pewne, ten jałowiec kończy rabatę równą jego szerokości. I nie powinien być ażurowy. Rabata jest zagospodarowana. Aż się zdziwisz co na niej upchałam
Cis formowany w kulę jest zupełnie poza tą rabatą.