Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

Bogdzia 21:30, 13 cze 2014

Myślałm że przymiotno jest tylko niebiesko -fioletowe a tu różowe????Chopinki jak w najbardziej wytwornej kwiaciarni , piękne. Pozdrawiam Basiu.
boguslawa_ma... 21:34, 13 cze 2014

Basiu ostróżki kupione w tym roku w bylinowym?
Ja 1 kupiłam białą ,a czym to opryskać na mączniaka miedzianem?
asiach 21:38, 13 cze 2014

Basiu, przyszłam
Na jednej kartce chciałam narysować wszystko i rzut i w prawym górnym rogu widok. Z Twego zdjęcia i z opisu narysowałam rzut - sporo domysłu.
Nie widzę całej rabaty, na której jest żywotnik i cis formowany w kulę. Nie wiem co jest dalej. Napisałaś, że jałowiec jest poza rabatą. Ale skoro jałowiec wszedł na żywotnik to już po części "łapie" rabatę. Czy nie mozna go wcielić do tej właśnie rabaty i po formowaniu jego dołem posadzić jakieś byliny?
Ivvvona 21:54, 13 cze 2014

Chopin wygląda zachwycająco, mam nadzieję że i ja doczekam takiego efektu. U nas też dzisiaj popadało i znacznie się ochłodziło, jest szansa, że kwiaty będą dłużej się utrzymywać a nie gotować w tym upale.
barbara_kraj... 22:47, 13 cze 2014

Bogdzia napisał(a)
Myślałm że przymiotno jest tylko niebiesko -fioletowe a tu różowe????Chopinki jak w najbardziej wytwornej kwiaciarni , piękne. Pozdrawiam Basiu.

Tak Bogdziu, mam te dwie odmiany Kwitną równocześnie Sama nie wiem, którą wolę

A Chopin, to klasa. Moja siostra napisała, że tak piękna, jak Jego muzyka
barbara_kraj... 22:53, 13 cze 2014

boguslawa_madejska napisał(a)
Basiu ostróżki kupione w tym roku w bylinowym?
Ja 1 kupiłam białą ,a czym to opryskać na mączniaka miedzianem?

Kupiłam jedną, ale daleko jej do kwitnienia. Te, które kwitną, mam od lat.
Ja nie pryskam, bo zaraz po kwitnieniu pędy i liście ścinam. Tym razem trzeba będzie wszystko spalić, bo ma kompost się nie nadaje.
Jeśli chcesz pryskać masz do wyboru: Bravo 500 SC, Dithane Neo Tec 75 WG, Amistar 250 SC, Topsin M 500 WG, Discus M 500 WG.
barbara_kraj... 23:03, 13 cze 2014

Ivvvona napisał(a)
Chopin wygląda zachwycająco, mam nadzieję że i ja doczekam takiego efektu. U nas też dzisiaj popadało i znacznie się ochłodziło, jest szansa, że kwiaty będą dłużej się utrzymywać a nie gotować w tym upale.

Mam go dopiero drugi sezon i doczekałam się pięknych kwiatów. W zeszłym roku również kwitł ładnie, ale krótko, bo w sierpniu w czasie upałów, a mnie wtedy nie było
Milka 23:08, 13 cze 2014

barbara_krajewska napisał(a)

W pąku jest kremowy, później bardziej białawy. Pierwsze zewnętrzne płatki mają lekki cytrynowy nalot, później zanika.
Na fotce wiele zależy od oświetlenia. Ja robiłam je późnym popołudniem.

Potwietdzam, dokladnie taki jest
barbara_kraj... 00:24, 14 cze 2014

asiach napisał(a)
Basiu, przyszłam
Na jednej kartce chciałam narysować wszystko i rzut i w prawym górnym rogu widok. Z Twego zdjęcia i z opisu narysowałam rzut - sporo domysłu.
Nie widzę całej rabaty, na której jest żywotnik i cis formowany w kulę. Nie wiem co jest dalej. Napisałaś, że jałowiec jest poza rabatą. Ale skoro jałowiec wszedł na żywotnik to już po części "łapie" rabatę. Czy nie mozna go wcielić do tej właśnie rabaty i po formowaniu jego dołem posadzić jakieś byliny?

Asiu, niemal idealnie to rozrysowałaś, ale na razie daję sobie spokój z tym jałowcem - cały czas myślę, kombinuję. Widzę, że i Tobie problem nie daje spokoju. Myślę, że uda nam się wybrać optymalne rozwiązanie, ale odłóżmy sprawę na kilka dni.
Jak uporam się z cięciem siedmiu bukszpanów i dwóch cisów, to zrobię kilka bardziej czytelnych ujęć tego miejsca. Jedno jest pewne, ten jałowiec kończy rabatę równą jego szerokości. I nie powinien być ażurowy. Rabata jest zagospodarowana. Aż się zdziwisz co na niej upchałam

Cis formowany w kulę jest zupełnie poza tą rabatą.
Rench 10:43, 14 cze 2014

Piękne ujęcie Chopina i jakieś reorganizacje się szykuja ...

Czy ten powojnik bylinowy pachnie ?