Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

Ivvvona 21:15, 17 lut 2015

barbara_krajewska napisał(a)

Tak podejrzewałam.

barbara_kraj... 22:19, 17 lut 2015

ewsyg napisał(a)

Przeniosłam Pinki Winky. Limki już nie dało się wykopać, taka jest ogromna Tam zostanie, jednak tam jej dobrze. Są tam jeszcze ogrodowe i omszona. one w odpowiednim czasie zmienią miejsce zakorzenienia.

Limelight rzeczywiście wielka i szkoda byłoby ją uszkodzić. Ale możesz sadzonki z niej zrobić.
Milka 21:11, 19 lut 2015

U mnie barbule wymarzly, ale tez chyba mialam za mala wiedze wtedy, no i bylo jeszcze wtedy, jak byly u nas ostre zimy, od 3 lat zimy u jas lagodne, prawie źadne, nacieszylam oczy pierwiosnkiem, czy to prymulka, ta zolciutka, pozdrawiam Basiu
barbara_kraj... 21:53, 19 lut 2015

Milka napisał(a)
U mnie barbule wymarzly, ale tez chyba mialam za mala wiedze wtedy, no i bylo jeszcze wtedy, jak byly u nas ostre zimy, od 3 lat zimy u jas lagodne, prawie źadne, nacieszylam oczy pierwiosnkiem, czy to prymulka, ta zolciutka, pozdrawiam Basiu

Będę eksperymentować z barbulami. Zimą nie mogą mieć zbyt wilgotnej gleby, no i trzeba je zakopczykować, a przede wszystkim w zacisznym miejscu posadzić.

Irenko, pierwiosnek zeszłoroczny. Na razie u mnie nic nie kwitnie, chociaż wypadałoby sprawdzić, czy przebiśniegi przypadkiem się nie otworzyły.
Joku 20:41, 20 lut 2015

Barbulę mam drugi sezon. Poprzednią zimę przetrwała bez uszczerbku, zrobiłam jej tylko kopczyk. W tę zimę radzić sobie musi sama. Zobaczę wiosną czy dała radę.
wojtas2101 00:47, 21 lut 2015

Witaj Basiu
Nie wiem czy nie stracę cierpliwości przy werbenie, jeszcze nie kiełkuje.
Ivvvona 12:39, 21 lut 2015

Rok temu siałam werbenę, nawet ładnie wzeszła, ale potem miesiąc albo dłużej stała w miejscu. Nawet nie było co pikować. Wolę raczej poszukać sadzonek.
wojtas2101 18:40, 21 lut 2015

Ivvvona napisał(a)
Rok temu siałam werbenę, nawet ładnie wzeszła, ale potem miesiąc albo dłużej stała w miejscu. Nawet nie było co pikować. Wolę raczej poszukać sadzonek.

Nawet na giełdzie w tamtym roku nie widziałem sadzonek, dlatego zdobyłem nasiona i wysłałem w specjalne podłoże.
barbara_kraj... 18:48, 21 lut 2015

Joku napisał(a)
Barbulę mam drugi sezon. Poprzednią zimę przetrwała bez uszczerbku, zrobiłam jej tylko kopczyk. W tę zimę radzić sobie musi sama. Zobaczę wiosną czy dała radę.

Znaczy się kopczyk powinien wystarczyć.
Jolu, tegoroczna zima łagodna i nie powinna barbuli zaszkodzić. Podobno po przycięciu roślina ładnie odbija.
barbara_kraj... 18:56, 21 lut 2015

wojtas2101 napisał(a)
Witaj Basiu
Nie wiem czy nie stracę cierpliwości przy werbenie, jeszcze nie kiełkuje.

Nasiona werbeny kapryśne są. Przed siewem trzeba je poddać stratyfikacji. Po siewie nasiona przyklepać tylko i nie przykrywać ziemią. U niektórych kiełkują po miesiącu, u innych po dwóch tygodniach. Nie wiem od czego to zależy.
Ja rozkruszyłam dzisiaj pozostawione kwiatostany bezpośrednio na ziemię, ot tak, jak popadło. Mam nadzieję, że coś tam skiełkuje. W ubiegłym roku dostałam sadzonki od Beaty-Jambosana. U niej werbena rozsiała się sama w ogromnej ilości.