Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 23:49, 24 kwi 2015

Iwa napisał(a)
Jak odróżniasz, która jaszczurka to saniec, a która samiczka? Zaglądasz im pod ogonek?
Siedziałabym i obserwowała. Raz ratowałam z pazurów kota, udało się, ale ogonek odrzuciła, żal...
A te u Ciebie, każda inna, i sporo tych gadów masz.
Kwiaty i pączki kwiatów na Twoich fotografiach mają tyle detali...ja tego tak nie widzę , migdałka z takim "wisiorkiem" dotąd nie spotkałam
Dziś tez cały dzień spędziłam w ogrodzie, pogoda dopisała, zrobiłam kilka zdjęć , ale telefonem, wyszły nieostro, nic nie wybiorę.

Hahaha, Iwonko, to proste. Samce w okresie godowym, a właśnie taki się zbliża, przyjmują zielonkawe barwy, samiczki są zawsze szarobure.

Jaszczurki tracą ogonek w chwili zagrożenia. Ale po jakimś czasie odrasta. Właśnie wczoraj taką jedną z krótkim ogonkiem widziałam. Samce pilnują swojego rewiru i częśto wzajemnie się atakują.
Dziś zrobiłam fotkę jednej, bo bardzo byłam zajęta, ale widziałam trzy dorosłe i dwie młode.
To samiec

Pączki migdałka ze słupkami - 'wisiorkami'

Edit: Fajnie, że spędziłaś czas w ogrodzie, taka pogoda jak dzisiaj pozytywnie na samopoczucie wpływa. A na fotki poczekam
barbara_kraj... 00:07, 25 kwi 2015

Nallar napisał(a)
Basiu, podpowiedz kiedy cebule hiacyntów(wielkanocnych)można przenieść do ogródka (zakopać)
Czy z floksa szydlastego wystarczy urwać gałązki i wsadzić do ziemi aby go rozmnożyć, czy to bardziej skomplikowana sprawa?
Doradź kobieto bom zielona.

Ewo, ja wysadzałam po przekwitnięciu, ale z zielonymi liśćmi. Lepiej jednak pozwolić liściom zaschnąć, wyjąć cebule, oczyścić i przechować do sierpnia, początku września i posadzić w ogrodzie.
Floksy szydlaste rozmnaża się łatwo przez wsadzenie - jak piszesz - gałązek. Można po kilka razem. Przyjmują się bez problemu. Zanim się ukorzenią trzeba je podlewć, ale z umiarem. Lubią ziemię przepuszczalną i miejsce słoneczne.
barbara_kraj... 00:09, 25 kwi 2015

marzena napisał(a)
piękne fotki kwiatów, te kolorki od razu powodują wesoły nastrój

Marzeno, zaczęła się kolorowa wiosna!

Karol99 00:23, 25 kwi 2015

Tulipany i migdałek śliczne.
barbara_kraj... 01:04, 25 kwi 2015

Odkryte i przycięte hortensje ogrodowe

barbara_kraj... 01:08, 25 kwi 2015

barbara_kraj... 01:16, 25 kwi 2015

Lewy i prawy naroznik działki

Kasya 03:16, 25 kwi 2015

Wszędzie piękne tulipki, u ciebie rownież
Ja jeszcze czekam
Co to za zielonosci za czerwonym tulipkiem ?
Nallar 09:01, 25 kwi 2015

barbara_krajewska napisał(a)

Ewo, ja wysadzałam po przekwitnięciu, ale z zielonymi liśćmi. Lepiej jednak pozwolić liściom zaschnąć, wyjąć cebule, oczyścić i przechować do sierpnia, początku września i posadzić w ogrodzie.
Floksy szydlaste rozmnaża się łatwo przez wsadzenie - jak piszesz - gałązek. Można po kilka razem. Przyjmują się bez problemu. Zanim się ukorzenią trzeba je podlewć, ale z umiarem. Lubią ziemię przepuszczalną i miejsce słoneczne.

Basiu, bardzo dziękuję. Na Ciebie zawsze można liczyć.
Karol99 09:15, 25 kwi 2015

Szafirki jakie ładne.