Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 22:47, 18 kwi 2015

paniprzyroda napisał(a)
Wreszcie kolorowa wiosna pełna gębą rabarbar już duży u mnie, mus ciasto upiec a bergenię mam białą miniaturową i muszę ją reanimować, bo glina jej nie służy, ledwie od ziemi ją widać. Reszta bylinek podobnie startuje, tylko czasu na fotki brakuje pozdrawiam

Ciepełko by się przydało, szkoda tych kwiatów, które już kwitną.

Na ciasto z rabarbarem namawiam, sprawdzony i łatwy przepis w kuchni ogrodowej znajdziesz.
barbara_kraj... 22:54, 18 kwi 2015

Nallar napisał(a)
Basiu w alejach coś się dzieje, ponoć są postawione "budy" i stragany, czy to czas na jakieś targi u nas? wiesz coś o tym?

Ewo, pojęcia nie mam, ja w alejach rzadkim gościem jestem. O ile wiem, to raczej w maju takie targi się odbywają. Trzeba by w wiadomościach lokalnych sprawdzić, co to było.
barbara_kraj... 22:57, 18 kwi 2015

Bogdzia napisał(a)
Basiu ślicznie i kolorowo u Ciebie a ciasto też już nie dla mnie , przestaję piec .

Eee, tam! Od czasu do czasu warto coś swojego upichcić. Najlepiej smakuje, a kalorie w ogrodzie spalić.
barbara_kraj... 23:27, 18 kwi 2015

Iwo, u mnie przed blokiem posadzono wiśnie piłkowane. Nawet nie wiesz, jak w porze kwitnienia, a właśnie kwitną, cieszą moje oczy. Cała przyroda budząca się do życia pozytwnie na samopoczucie wpływa. Oglądasz i masz, a wysilać się nie musisz, aby to było. Czerpiesz to piękno i radujesz się, że bez twojego wkładu pracy świat może być taki ładny.

Ciekawe, dlaczego prawie identyczne kwiatki bruner, ułudek i niezapominajek jakąś nostalgię w ludziach budzą?
Czy dlatego, że są takie pełne wdzięku i niewinne? Cieszę się, że je wreszcie mam!
Pozdrawiam ciepło

Edit: u Hani wyczytałam, że Ci pieris kwitnie.

Bogdzia 12:18, 19 kwi 2015

barbara_krajewska napisał(a)

Eee, tam! Od czasu do czasu warto coś swojego upichcić. Najlepiej smakuje, a kalorie w ogrodzie spalić.

Nie o kalorie chodzi ( choc też powinno) a o zbyt dużo cukru. Doktory nie pozwalają.
22:59, 19 kwi 2015
Masz wiśnie piłkowane, a ja cały park śliw wiśniowych, dlatego wiem jaki masz widok gdy kwitną, a potem, gdy przekwitają i opadają płatki.

A w ogrodzie kwitnie pieris , cztery tulipany, fiołki... na bogato
ale jest bardzo dobrze, bo wszystko tak się ułożyło, że mam ogrod cały uporządkowany, jeszcze tylko zasilić nawozem i kilka bylin przesadzić w lepsze miejsce, inaczej wszystko wygląda
Kindzia 13:26, 21 kwi 2015

Jak to pierwiosnki samosiejki? U mnie się nie chcą samosiejki siać...
Nie mam omszonych...na razie

Lubię ciasta...szczególnie owocowe I też nie powinnam, ze względu na rozrastającą się dolną część ciała...
Pszczelarnia 13:56, 21 kwi 2015

Biszkopt z rabarbarem - uwielbiam. Nigdzie nie widziałam tak dorodnych koron cesarskich.
ryska 15:00, 21 kwi 2015

Basiu u Ciebie wszystko na bogato a do tego pięknie sfotografowane Pozdrawiam wiosennie
barbara_kraj... 22:56, 22 kwi 2015

Dwa dni nie zaglądałam i mam trochę zaległości u siebie, że nie wspomnę o reszcie wątków.
Pogoda dopisuje i na działce przesuiaduję po sześć - osiem godzin. I ciągle jest cos do zrobienia.
Dziś kontynuowałam punktowe podlewanie, bo bardzo sucho. Posadziłam wreszcie bulwy Eukomisa, Krokosmii i kilka bulw mieczyków.
Nie tylko rośliny spragnione wody, jaszczurki też!
Najpierw poszukiwał wody samczyk