Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 23:42, 04 sie 2016

hanka_andrus napisał(a)
Też miałam kiedyś bezkolcową, ale jak mąż przekopał ziemie pod jej korzeniami odrosty zrobiły się kolcowe, niestety. MUsieliśmy usunąć cały krzew.

I dobrze! Tych owoców co mam i tak jest dla mnie nadmiar. Połowę wydaje wnukom.

Kiedyś nie było specjalnie wyboru co do odmian, obecnie są takie, które nie dają odrostów.
Nadmiar owoców to na ogół problem, dobrze to znam. Fajnie jak się ma komu je
rozdawać.

Kwiatostan hortensji Great Star dla Ciebie.

viva 23:49, 04 sie 2016

Basiu fajną robotę wykonałaś Ja lubię takie podcięte jałowce i czymś podsadzone.
Jeżynki też mam trochę kwaśne ale na ten czas to dobry owoc.
barbara_kraj... 00:39, 05 sie 2016

viva napisał(a)
Basiu fajną robotę wykonałaś Ja lubię takie podcięte jałowce i czymś podsadzone.
Jeżynki też mam trochę kwaśne ale na ten czas to dobry owoc.

Długo myślałam, zanim podjęłam decyzję o podciosaniu. Ale 'raz kozie śmierć'! Ja jestem zadowolona, a eM przestał się ocierać o rh.

Vivo, brzoskwiń nie masz? Powinnaś, bo to smakowity owoc.
Cieszę się, że zajrzałaś.
barbara_kraj... 20:38, 06 sie 2016

W delikatnym lila

an_tre 20:01, 07 sie 2016

Basiu na jak twoje eukomisy i kalie?
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
ewsyg 22:03, 07 sie 2016

Basiu, fajna ta Twoja działeczka. Dobrze, że podkrzesałaś tego cyprysa, dużo lepiej to wygląda. Ja bardzo się cieszę bo mi sporo drzewa owocowe podrosły i wreszcie mam odrobinę cienia w części wypoczynkowej. Pierwsze słyszę o robalach w jeżynach. Tutaj gdzie mieszkam jest jeżyna i corocznie ma owoce.
barbara_kraj... 22:11, 07 sie 2016

an_tre napisał(a)
Basiu na jak twoje eukomisy i kalie?

Eukomisy niestety nie będą kwitnąć. Od czasu do czasu zaglądam do środka liści i nie widzę żadnych zawiązków pędów kwiatowych. Może dlatego, że bulwy były zbyt młode?

Kalii omal nie straciłam. Posadziłam je w donicy z solidnym drenażem i spokojnie czekałam aż wzejdą. A one nic! Okazało się, że mimo drenażu miały za mokro, bo często padało a otwór odpływowy zatkał się. Obecnie wyglądają tak:

Zdjęcie słabe bo wycięte. Przypuszczam, że jedna - z tej największej bulwy - zakwitnie.
GorAna 22:20, 07 sie 2016

Basiu, ale mi apetytu narobiłaś Twoimi jeżynami
Podziwiam prace przy przycinaniu
Pozdrawiam serdecznie
barbara_kraj... 22:47, 07 sie 2016

ewsyg napisał(a)
Basiu, fajna ta Twoja działeczka. Dobrze, że podkrzesałaś tego cyprysa, dużo lepiej to wygląda. Ja bardzo się cieszę bo mi sporo drzewa owocowe podrosły i wreszcie mam odrobinę cienia w części wypoczynkowej. Pierwsze słyszę o robalach w jeżynach. Tutaj gdzie mieszkam jest jeżyna i corocznie ma owoce.

Zbyt długo zwlekałam z tym cięciem, bo szkoda mi było i cyprysa, i rh. Ale w końcu musiałam to zrobić, bo przejść się nie dało. Tak to jest, jak się nie bierze pod uwagę tego, że rośliny rosną.

Szpeciele jeżynowce, to roztocza, których larwy uszkadzają pąki kwiatowe i zawiązki owoców wprowadzając ze śliną toksyczne związki, które zakłócają proces dojrzewania owoców. Uszkodzone owoce nie dojrzewają równomiernie. Część ich pozostaje czerwona i twarda. Taki owoc nie nadaje się do spożycia.
barbara_kraj... 22:50, 07 sie 2016

GorAna napisał(a)
Basiu, ale mi apetytu narobiłaś Twoimi jeżynami
Podziwiam prace przy przycinaniu
Pozdrawiam serdecznie

Przed chwilą byłam u Ciebie i podziwiałam nowe fotki z ogrodowego spacerku.
No cóż - pięknie, elegancko i ciekawie ogród urządzasz. Zazdroszczę tej przestrzeni.