Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 20:56, 09 cze 2013

Qrcze, nie wyrabiam się. Musiałam zrobić porządek ze zdjęciami, bo zaczynałam się gubić. Zajęło mi to dzisiaj kilka dobrych godzin, nawet na działce nie byłam! Dlatego zdjęcia przedwczorajsze i wczorajsze załączam
A wczoraj podłapałam kleszcza i dzisiaj wizyta u chirurga. Szybko się go pozbyłam, bezboleśnie. Tylko czy skutków ubocznych tej kleszczowej wizyty nie będzie? OBY!

Zaskakuje mnie serduszka mocno w rozwoju opóźniona, wypuszcza drugi pęd kwiatowy a pierwszy jeszcze taki ( jego część)

Irysy białawe jak motyle

barbara_kraj... 21:00, 09 cze 2013

Czyściec wełnisty i kwiatki żurawki Milan

barbara_kraj... 21:09, 09 cze 2013

Pewnie za chwilę bedę musiała wyłączyc komputer, bo coraz bliżej burza. Grzmi i błyska się, ale jeszcze nie pada. Ciekawe, ile wody z nieba spadnie?!

O1 Zaczyna być groźnie!
Jeszcze wpadnę, po burzy
Moniika 21:12, 09 cze 2013

Serdecznie pozdrawiam i mam nadzieje ze burza Cię jednak ominie albo będzie to po prostu słaby deszczyk ...
PS - tez lubię czyśćca .. Ale obcinam mu wszystkie kwiatostany bo chce żeby był ładnym kobiercem a jak kwitnie to już nie jest taki ładny - ale moze sie mylę ? u Ciebie ślicznie wygląda
Debra 22:35, 09 cze 2013

barbara_krajewska napisał(a)

I ja sie podobnie zachowuję
A co do róży - obejrzyj jej spodnie strony liści. Te odbarwienia nie są naturalne, tam mogą żerować muszki szklarniowe albo ich larwy

Obejrzałam, oglądam, będę oglądać, ale tam NIC nie ma!
Wiem, że nie są naturalne, stąd poświęcam im wiele uwagi, ale jak na razie nie mam wiedzy co może być przyczyną.
Fakt, że nowe liście sa normalne chyba jest pocieszający, ale ten powolny wzrost mnie jednak niepokoi.
Tłumaczę to jednak tym dość obfitym kwitnieniem w tej chwili.
barbara_kraj... 22:50, 09 cze 2013

Debro, od kiedy te przebarwienia się pojawiły?
Bo ja u swojej jednej róży dojrzałam, jak tylko liście wyrosły. Na spodniej stronie siedziały maleńkie, najwyżej 1 mm, jasne larwy. Takie 'przecinki'. Spryskałam i do tej pory liście są czyste. To mogło być gdzieś w pierwszej dekadzie maja.
Róże pnące zaczynają wypuszczać nowe pędy pod koniec, lub tuż po kwitnieniu. Więc cierpliwie czekaj. To młoda róża. I nie przenawoź jej!
barbara_kraj... 22:52, 09 cze 2013

Moniika napisał(a)
Serdecznie pozdrawiam i mam nadzieje ze burza Cię jednak ominie albo będzie to po prostu słaby deszczyk ...
PS - tez lubię czyśćca .. Ale obcinam mu wszystkie kwiatostany bo chce żeby był ładnym kobiercem a jak kwitnie to już nie jest taki ładny - ale moze sie mylę ? u Ciebie ślicznie wygląda

No i ominęła Ale nie całkiem - powróci!
Pędy kwiatowe czyśca obcinam pod koniec kwitnienia.
Krys 22:57, 09 cze 2013

Basiu juka od Ciebie będzie kwitła pozdrawiam
Debra 22:59, 09 cze 2013

barbara_krajewska napisał(a)
Debro, od kiedy te przebarwienia się pojawiły?
Bo ja u swojej jednej róży dojrzałam, jak tylko liście wyrosły. Na spodniej stronie siedziały maleńkie, najwyżej 1 mm, jasne larwy. Takie 'przecinki'. Spryskałam i do tej pory liście są czyste. To mogło być gdzieś w pierwszej dekadzie maja.
Róże pnące zaczynają wypuszczać nowe pędy pod koniec, lub tuż po kwitnieniu. Więc cierpliwie czekaj. To młoda róża. I nie przenawoź jej!

Basiu, dawno, właśnie zaraz na początku, jakoś tak koniec kwietnia, początek maja. Nie ma na nich nic.
Moża za dużo gnojówki? Moze własnie tego azotu ma za dużo? No ale wtedy nie miała by chyba przebarwień jak niedożywiona?

Poczekamy, zobaczymy, skoro ma tyle paków i kwiatów, to chyba nie nie jest tak źle....
barbara_kraj... 23:05, 09 cze 2013

Krys napisał(a)
Basiu juka od Ciebie będzie kwitła pozdrawiam

Świetnie, właśnie widziałam, tylko nie przypuszczałam, że to akurat ta