Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

an_tre 19:49, 01 wrz 2013

monteverde napisał(a)

Obsyp ją kopczykiem na zimę Haniu

Basiu i co była powtórka z rozrywki?
moje też mi nie zakwitły, słabo rosły, nie wiem dlaczego? Za radą Ani zrobię im na zimę kopczyki, żeby ni przemarzły.
Basiu fajnie się obkupiłaś na jesienne sadzenie. fotki z wystawy świetne
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
barbara_kraj... 19:55, 01 wrz 2013

hanka_andrus napisał(a)
A gaura biała u mnie kwitnie od lipca. Ciekawe czy przezimuje?

Haniu, zrób tak, jak napisała Ania Monte. Mnie sprzedawca radził podobnie. Dla pewności mozna też okryć ją włókniną.
Wyczytałam, że gaury nie powinno się przesadzać, bo ma bardzo długi korzeń palowy i przy ewentualnym przesadzaniu mógłby ulec uszkodzenia, co dla rośliny mogłoby być zabójcze.
Pytałam sprzedawcę, jak ją rozmnażać? Otóż z sadzonek zielnych, podobno nawet w wazonie, byle w wodzie deszczowej, szybko się ukorzenia. A warto ją romnożyć, bo w większej kępie ciekawiej wygląda. Poza tym, to niezbyt długowieczna roślina. Zimą ważne, by nie miała za mokro, bo gniją korzenie.
barbara_kraj... 19:57, 01 wrz 2013

monteverde napisał(a)

Basiu i co była powtórka z rozrywki?

Owszem, była! Po cebulowe przede wszystkim się wybrałam, a gaurę mogłam kupić wczoraj, ale się zgapiłam
No i o tej świecznicy sporo się dowiedziałam
barbara_kraj... 20:03, 01 wrz 2013

A to moja liriope. Zdjęcie wczorajsze Na kiermaszu, takie sobie sadzonki były po 12 zł!

barbara_kraj... 20:11, 01 wrz 2013

an_tre napisał(a)
moje też mi nie zakwitły, słabo rosły, nie wiem dlaczego? Za radą Ani zrobię im na zimę kopczyki, żeby ni przemarzły.

Może za mało słońca miały, albo za mokro?
an_tre 20:14, 01 wrz 2013

barbara_krajewska napisał(a)

Może za mało słońca miały, albo za mokro?
Basiu wystawa słoneczna, południowa i za mokro też nie, bo u nas słabo było z opadami, a podlewanie nie zapewni dużej wilgotności, zobaczę czy dadzą rad\ę przezimować
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Joku 20:20, 01 wrz 2013

Basiu, wpadam do ciebie na bieżąco, ale jakoś czasu mi brakuje na więcej. Całusy przesyłam.
Luki 20:27, 01 wrz 2013

Dlaczego ja wczoraj tu nie zajrzałem Tak to bym się wybrał, a widze , że było mnóstwo roślinek. Mówi się trudno..
barbara_kraj... 20:43, 01 wrz 2013

Luki napisał(a)
Dlaczego ja wczoraj tu nie zajrzałem Tak to bym się wybrał, a widze, że było mnóstwo roślinek. Mówi się trudno..

Łukaszu, odmian żurawek to Ty masz chyba wiecej, lilii było sporo, z liliami św. Józefa łącznie
barbara_kraj... 20:45, 01 wrz 2013

an_tre napisał(a)
Basiu wystawa słoneczna, południowa i za mokro też nie, bo u nas słabo było z opadami, a podlewanie nie zapewni dużej wilgotności, zobaczę czy dadzą rad\ę przezimować

A może ona czasu na 'rozpędzenie się' potrzebuje? Jeśli nie, to tylko sąsiedztwo może jej nie odpowiadać, czasami tak bywa!