Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka wkoło Lubczyka :)

Działka wkoło Lubczyka :)

kitek81 23:22, 23 mar 2015

inag napisał(a)
Zerknęłam w zdjęcia dorosłych okazów. Bardzo ładnie się prezentuje Skoro nie jesteś do niej przekonana w tym miejscu to może gdzieś przed ogrodzeniem znalazłabyś dla niej miejsce???

Generalnie, to ona mi tam nie przeszkadza, tylko Kasia nastraszyła mnie wielkością korzeni i że mogą przerastać pod trawnik i ogtodzenie, nawet je uszkadzając! Sama nie wiem, co zrobić?! Sąsiad ma przy ogrodzeniu, starsze okazy i nic się nie dzieje!
inag 23:48, 23 mar 2015

Ja też słyszałam, że niektóre drzewa posadzone za blisko domu potrafią uszkadzać nawet fundamenty.. Pewnie czasami tak jest ale nie znam takich przypadków więc się nie wypowiem... Moi rodzice na przykład mają wielką sosnę (tę z długimi igłami) posadzoną jako 10cm siewkę kilkanaście lat temu. Rośnie niemal przy samej ścianie domu. Korzenie ma naprawdę spore. Kedyś mój tata wspominał, że boi się że coś uszkodzi.. Minęło wiele lat i wszystko jest ok.
Najlepiej porozmawiaj z sąsiadem. Skoro ma z tym doświadczenie to na pewno lepiej Ci podpowie
kitek81 19:58, 24 mar 2015

inag napisał(a)
Ja też słyszałam, że niektóre drzewa posadzone za blisko domu potrafią uszkadzać nawet fundamenty.. Pewnie czasami tak jest ale nie znam takich przypadków więc się nie wypowiem... Moi rodzice na przykład mają wielką sosnę (tę z długimi igłami) posadzoną jako 10cm siewkę kilkanaście lat temu. Rośnie niemal przy samej ścianie domu. Korzenie ma naprawdę spore. Kedyś mój tata wspominał, że boi się że coś uszkodzi.. Minęło wiele lat i wszystko jest ok.
Najlepiej porozmawiaj z sąsiadem. Skoro ma z tym doświadczenie to na pewno lepiej Ci podpowie

ale mam dylemat ogrodowy ale całe życie mogę mieć tylko takie problemy
kitek81 20:00, 24 mar 2015

i jeszcze jedno pytanko: trawnik mam młody, bo jednoroczny i zastanawiam się, czy mogę zrobić wertykulację? bo w Danusi artykule czytałam, że dopiero przy dwuletnim można robić taki zabieg!
to co? zrobić tylko aerację?
inag 20:46, 24 mar 2015

Też mi tak ogrodnik ostatnio mówił, że młody trawnik się nie nadaje na wertkulacje... ale aeracje bym zrobiła, w końcu to powoduje m.in. rozkrzewienie się...
inag 20:46, 24 mar 2015

kitek81 napisał(a)

ale mam dylemat ogrodowy ale całe życie mogę mieć tylko takie problemy

Z całego setca tylko takich dylematów życzę
kitek81 22:07, 24 mar 2015

inag napisał(a)
Też mi tak ogrodnik ostatnio mówił, że młody trawnik się nie nadaje na wertkulacje... ale aeracje bym zrobiła, w końcu to powoduje m.in. rozkrzewienie się...

no to jak kolejny raz się to potwierdza, to nie ma co odkładać prac i zrobić aerację, wygrabić jedynie filc i suche źdźbła, rozsypać nawóz i czekać na ten zapowiedziany deszcz od czwartku
a dosiewkę robić od razu, czy czekać do maja, jak będzie cieplej? chyba poczekać, bo potem ma się ochłodzić?!
kitek81 22:09, 24 mar 2015

inag napisał(a)

Z całego setca tylko takich dylematów życzę

nie dziękuję, żeby nie zapeszyć
gadałam z emem co z leszczyną, powiedział, rób co chcesz! czyli mam wolną rękę, nie wiem tylko czego chcę
malgorzata_s... 22:11, 24 mar 2015

Z dosiewką poczekaj bo nawet jak wykiełkuje to może ją mróz zniszczyć. Buziak
kitek81 22:12, 24 mar 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Z dosiewką poczekaj bo nawet jak wykiełkuje to może ją mróz zniszczyć. Buziak

ok, tak zrobię dzięki za radę
buziaki :*