Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród naturalny, pachnący lasem ..

Ogród naturalny, pachnący lasem ..

AgataBC 22:06, 07 sty 2016

Anda napisał(a)

Tez mam i lubie bardzo Jestem bardzo ciekawa, czy się u mnie rozsiały. Twoje śliczne, prawie białe. Jeszcze takich nie widziałam.

Mam ich duuuużo.. też liczę, że się wysiało choć sucho było..

Nallar 22:11, 07 sty 2016

Przepiękne te orliki.
W sprawie kuklika odpowiedziałam u siebie.
Agatek 08:18, 08 sty 2016

Zbieram szczękę jeszcze, strasznie lubię takie chatki
swego czasu rozważaliśmy kupienie takiej ale przerażało nas jej przeniesienie niestety, u moich dziadków jest taki domek, ale niestety ocieplony z zewnątrz, więc niestety uroku ma mniej niż taki typowo drewniany

Na orliki to pamiętasz, że w tym roku i ja jestem chętna muszę poszukać jak robiłaś mi zestawienie jakie masz
może i mi zakwitnie wykradziony z babcinego ogródka teraz kwitł, ale słabo, bo posadziłam go pod dębem ...
Anda 08:21, 08 sty 2016

Twoje orliki sa obledne. Takie pelne... One tez sie takie wysiewaja?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
renatamama3 08:27, 08 sty 2016

Ślicznie ,wyszła wam metamorfoza domku i ten taras prawie w drzewie ,miód .Też ,jestem miłośniczką orlików ,odliczam do wiosny ,już tuż ,tuż .Widzę ,że ktoś buduje się za wami ? biała cegła .pozdrawiam
AgataBC 09:30, 08 sty 2016

Agatek napisał(a)
Zbieram szczękę jeszcze, strasznie lubię takie chatki
swego czasu rozważaliśmy kupienie takiej ale przerażało nas jej przeniesienie niestety, u moich dziadków jest taki domek, ale niestety ocieplony z zewnątrz, więc niestety uroku ma mniej niż taki typowo drewniany

Na orliki to pamiętasz, że w tym roku i ja jestem chętna muszę poszukać jak robiłaś mi zestawienie jakie masz
może i mi zakwitnie wykradziony z babcinego ogródka teraz kwitł, ale słabo, bo posadziłam go pod dębem ...

Przeprowadziliśmy się o 30km od miasta. Tyle też M. codziennie jeździ do pracy w tę i z powrotem. Nasz domek też był piękniejszy w pierwotnym stanie ale niestety każdą dziurą wiało i woda nam w środku zamarzała zimą. Obiliśmy go z zewnątrz a wewnątrz ociepliliśmy wełną. Teraz mamy cieplutko i sucho.

O orlikach się przypomnij koniecznie bo ja mam sklerozę
Tu masz link do tych, które rozdawałam w sezonie.

Niewykluczone, że wiosną będę mieć więcej odmian bo siałam je intensywnie. Poza tym mam dobre miejsce gdzie sprzedają takie nowości więc może coś dorwę
Na pewno będę mieć więcej tej odmiany, sporo jej wysiałam:

Podoba mi się, że ten rodzaj kwiatu ma jeden kolor. Zwykle te mają dwa kolory. Poza tym ma piękne długie ostrogi.

AgataBC 09:31, 08 sty 2016

Nallar napisał(a)
Przepiękne te orliki.
W sprawie kuklika odpowiedziałam u siebie.

Dzięki Ewa ^^
AgataBC 09:49, 08 sty 2016

Anda napisał(a)
Twoje orliki sa obledne. Takie pelne... One tez sie takie wysiewaja?

To są Ewo takie odmiany.. część z nich kupiłam a część nowych będą kwitły wiosną bo wysiałam takie. Co roku powstają nowe odmiany orlików.

Tutaj pokazałam opakowania nasion i napisałam jak dokładnie nazywają się odmiany
A na tej stronie są zdjęcia orlików, które rozdawałam w sezonie. Gdybyś chciała jakieś nasionka, chętnie wyślę. Któreś odmiany mi chyba zostały. Zostawiłam część dla siebie.

AgataBC 09:59, 08 sty 2016

renatamama3 napisał(a)
Ślicznie ,wyszła wam metamorfoza domku i ten taras prawie w drzewie ,miód .Też ,jestem miłośniczką orlików ,odliczam do wiosny ,już tuż ,tuż .Widzę ,że ktoś buduje się za wami ? biała cegła .pozdrawiam

Nie było planu na te zmiany.. coś mi się w głowie ulęgło i realizowałam co roku coś. Ten taras wokół drzewa powstał tylko dlatego, że to kasztan i żeby się lepiej liście z szrotówkiem zbierało.

Za nami nikt się nie buduje, nie mamy sąsiadów, najbliżsi są za polami, za lasami
Kiedyś ta działka była większa, razem z tym budynkiem, który widziałaś. Teraz nasza działka nie obejmuje tego budynku i straszy nam za ogrodzeniem. Działamy na rzecz tego by to zasłonić, obsadziliśmy roślinami, pnączami. Z czasem nie będzie widać jak u nas żywopłoty grabowe podrosną.
Tutaj lepiej widać to straszydło w gąszczu zapłocich chwastów -widać jaki dają cień- (przede wszystkim metrowych pokrzyw, z których robię gnojówki).

kachat 10:21, 08 sty 2016

Przemiana chatki i ogródka świetna Czasem widać takie porzucone albo zaniedbane chatki, można pomyśleć "E, nic z tego już nie będzie..." a tu proszę, trochę serca i jak wypiękniała Deseczki na ścianach to dodatkowa warstwa, by stare dechy zasłonić, obicie ocieplenia, czy one są zamiast starych desek..? Ciekawa jestem, jak tam w środku się domek zmienił, może pokażesz kiedyś jakąś fotkę przed i po

Mam pytanie o orliki - wysiałam je za późno, latem jakoś, i nie zdążyły urosnąć. Są malutkie, mają po 2-4 listeczki tycie, wielkości centymetra, siedzą w doniczkach na dworze na działce u mnie. Listki oczywiście zamarzły, jak się je dotknie to się rozlatują Czy jest szansa, że coś z tych maluchów będzie..? Że nie zmarzły i wyrosną ładnie wiosną? Bo nie wiem, czy szukać kolejnych nasion i siać w domu (miejsca i słońca nie mam :[ ) czy jednak tamte przeżyją?