Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W kamiennym kręgu od początku

W kamiennym kręgu od początku

GorAna 22:17, 26 lut 2017

hanka_andrus napisał(a)
O cięciu żywopłotu z wysięgnika na ciągniku poczytałam, U siebie mam 4 sztuki do skrócenia o połowę, ale to nie na moje ramię. Muszę ortganizować męskądłoń.

Chyba, że je całkiem wywalę.

Dziękuję za odwiedziny u mnie.

Zdecydowanie Haniu musisz wysłać tam silne ramię, bo to ciężka robota....wiem coś na ten temat
gosika67 22:23, 26 lut 2017

Haniu nie szkoda ich? Zaraz zajrzę do Ciebie.
babka 23:04, 26 lut 2017

GorAna napisał(a)

Olka, juz sobie wyobraziłam.....jadę na wysięgniku....w klatce.....jak tucznik na skup
Ale byłaby sensacja

Muszę przemyśleć

Haaaa, obrazek dość oryginalny
Nallar 23:38, 26 lut 2017

GorAna napisał(a)

Odpozdrawiam Reniu
Ostatnio mniej siedzę na forum, bo tańczę z igłą

Poruszyłaś temat igły, to zapytam. Czy używasz kredki, czy tez zmywalnego pisaka do rysowania linii na kanwie? Jeśli tak to czy masz jakiś sprawdzony?

Niebo przepięknie pokazałaś.
GorAna 18:10, 28 lut 2017

Nallar napisał(a)

Poruszyłaś temat igły, to zapytam. Czy używasz kredki, czy tez zmywalnego pisaka do rysowania linii na kanwie? Jeśli tak to czy masz jakiś sprawdzony?

Niebo przepięknie pokazałaś.

Ewciu, jak byłam jeszcze żółtodziobem hafciarskim, to kupowałam kanwę z nadrukiem. Okazało się, ze to nic nie daje, bo obraz na kanwie nie odpowiada krateczkom na wzorniku.
Potem zdecydowałam się i kupiłam kanwę z zaznaczonymi liniami. Niewiele mi to dawało.
Następnie zdecydowałam wyszywać, przeciągając uprzednio co 10 kratek linie z nici...sukcesywnie , w miarę wzrostu haftu, wyciągałam je.

Teraz haftuję już bez jakichkolwiek wspomagaczy, wystarczy bardzo duża koncentracja i perfekcyjne liczenie krzyżyków przy pierwszych rzędach obrazu. Potem już jest zdecydowanie łatwiej
GorAna 18:15, 28 lut 2017

Luty kończy się w Kamiennym wysiewem nawozu na trawnik i wszystkie cebulowe.

Chyba pierwszy raz tak wcześnie pracowałam na rabatkach. Kwiatki jeszcze śpią.

Natomiast za żywopłotem w najlepsze rosną sobie zapomniane przebiśniegi.

Ciemierniki jeszcze w pąkach, a wiciokrzew pokazuje pierwsze listki.

Basilikum 19:18, 28 lut 2017

ja maluje na kanwie linie olowkiem, bardzo ladnie sie spiera, nic a nic nie wiadac.

I u Ciebie juz wiosna te pierwsze kwiatki najbardziej ciesza
Nallar 00:29, 01 mar 2017

GorAna napisał(a)

Ewciu, jak byłam jeszcze żółtodziobem hafciarskim, to kupowałam kanwę z nadrukiem. Okazało się, ze to nic nie daje, bo obraz na kanwie nie odpowiada krateczkom na wzorniku.
Potem zdecydowałam się i kupiłam kanwę z zaznaczonymi liniami. Niewiele mi to dawało.
Następnie zdecydowałam wyszywać, przeciągając uprzednio co 10 kratek linie z nici...sukcesywnie , w miarę wzrostu haftu, wyciągałam je.

Teraz haftuję już bez jakichkolwiek wspomagaczy, wystarczy bardzo duża koncentracja i perfekcyjne liczenie krzyżyków przy pierwszych rzędach obrazu. Potem już jest zdecydowanie łatwiej

Właśnie jestem na etapie przeciągania nitek co 10 krzyżyków ale w przypadku pracy 300x300 krzyżyków to samo przeciąganie nitek jest bardzo pracochłonne, a chciałam zaoszczędzić trochę czasu.
Muszę jeszcze poszperać w necie, może znajdę jakąś podpowiedź jak można sobie to ułatwić.
Dzięki.
jona 22:48, 04 mar 2017

GorAna napisał(a)

Natomiast za żywopłotem w najlepsze rosną sobie zapomniane przebiśniegi.

Aniu, przebiśniegi od Ciebie zaczynają kwitnąć .
Za rzadko wsadziłam cebule i kępek brak. Liczę na to, że się zadomowią i rozmnożą
16:49, 05 mar 2017
Zdjęcie z cięcia żywopłotu pamiętam i pamiętam jak go wtedy skomentowałam, dziś podtrzymuję te słowa
Nie przypuszczałam, że to tak dawno było, jak ten czas szybko mija...

U mnie przyleciały już pierwsze żurawie, zataczały koło niedaleko, może robiły przystanek? Lubię te ptaki, mam dziwne uczucie, wzruszenie, gdy lecą i słychać z daleka ich głosy. Jeszcze bardziej je polubiłam, gdy przeczytałam, że pary są sobie wierne na całe życie

Niektóre rośliny, krajobrazy, sytuacje,już na stałe kojarzę ze znajomymi z forum. Dla Ciebie są zarezerwowane tulipany i piękne zachody Słońca. Kiedyś udało mi się sfotografować, "płonące" niebo i od razu pomyślałam "o!, jak u Ani."

Posadziłam cebulowe tak jak poradziłaś i rzeczywiście, pomimo dużego spóźnienia, bo pod koniec stycznia , wychodzą już krokusy i tulipany. Zakwitną? Jest nadzieja na coś kwitnącego na tym moim pustkowiu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies