Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W kamiennym kręgu od początku

W kamiennym kręgu od początku

Basilikum 18:52, 05 mar 2017

Iwo zycze Ci z calego serca by zakwitly
Ewa777 20:05, 05 mar 2017

Szkoda, że nie ma przebiśniegów. Może one już by u mnie kwitły
GorAna 20:05, 05 mar 2017

Nallar napisał(a)

Właśnie jestem na etapie przeciągania nitek co 10 krzyżyków ale w przypadku pracy 300x300 krzyżyków to samo przeciąganie nitek jest bardzo pracochłonne, a chciałam zaoszczędzić trochę czasu.
Muszę jeszcze poszperać w necie, może znajdę jakąś podpowiedź jak można sobie to ułatwić.
Dzięki.

Musisz spróbować haftować wzór rzędami, a nie kwadratami.
Moim zdaniem rzędami jest łatwiejsze.
GorAna 20:07, 05 mar 2017

jona napisał(a)

Aniu, przebiśniegi od Ciebie zaczynają kwitnąć .
Za rzadko wsadziłam cebule i kępek brak. Liczę na to, że się zadomowią i rozmnożą

Cieszę się, że kilka Ci zakwitnie
Pozwól im zawiązać nasiona, to kępka będzie się szybciej powiększać
GorAna 20:25, 05 mar 2017

Iwa napisał(a)
Zdjęcie z cięcia żywopłotu pamiętam i pamiętam jak go wtedy skomentowałam, dziś podtrzymuję te słowa
Nie przypuszczałam, że to tak dawno było, jak ten czas szybko mija...

U mnie przyleciały już pierwsze żurawie, zataczały koło niedaleko, może robiły przystanek? Lubię te ptaki, mam dziwne uczucie, wzruszenie, gdy lecą i słychać z daleka ich głosy. Jeszcze bardziej je polubiłam, gdy przeczytałam, że pary są sobie wierne na całe życie

Niektóre rośliny, krajobrazy, sytuacje,już na stałe kojarzę ze znajomymi z forum. Dla Ciebie są zarezerwowane tulipany i piękne zachody Słońca. Kiedyś udało mi się sfotografować, "płonące" niebo i od razu pomyślałam "o!, jak u Ani."

Posadziłam cebulowe tak jak poradziłaś i rzeczywiście, pomimo dużego spóźnienia, bo pod koniec stycznia , wychodzą już krokusy i tulipany. Zakwitną? Jest nadzieja na coś kwitnącego na tym moim pustkowiu

Iwonko, kiedy ostatnio krzątałam się w ogrodzie, to leciał dość duży klucz żurawi, ale nie miałam aparatu przy sobie i zdjęć brak

W naszym Kumkogrodzie gniazdują dwie pary, więc codziennie mam możliwość słyszenia ich krzyku. znak to, że wiosna już na dobre sie zagościła. Skowronki też w najlepsze odśpiewują swoje trele, a sobotę przyleciały szpaki i też pięknie śpiewały.

Piszesz o wierności żurawi...
Dawno temu zaczytywałam się książką o Bernikli białolicej. Jej wierność w miłości była porównywana z wiernością w związkach ludzi. Jak się pewnie domyślasz, gęsi zwyciężyły. Ich stada, to zazwyczaj stada rodzinne, broniące swego terytorium i wspierające się nawzajem. Samica bernikli przez cały czas wysiadywania jaj, nie opuszcza wcale gniazda, a gąsior strzeże tego terytorium przed intruzami. Rodzice potrafią przenosić swoje potomstwo nawet na dziobie.
Z rozrzewnieniem wspominam tą książkę.
Gęsi te potrafią po przylocie na miejsce gniazdowania odnaleźć swoje ubiegłoroczne gniazda, i po naprawieniu złożyć tam ponownie jaja.

Iwonko, tulipanki na pewno zakwitną
Być może nie dadzą za dużo cebul przybyszowych, ale kwiatki będziesz miała
Niebo, to temat rzeka
Musiałabym cały czas chodzić z głową w chmurach i aparatem w ręce
Jest po prosty momentami zachwycające.....i ulotne....niestety

GorAna 20:26, 05 mar 2017

Ewa777 napisał(a)
Szkoda, że nie ma przebiśniegów. Może one już by u mnie kwitły

Ewciu, musimy to zmienić
Bogdzia 20:32, 05 mar 2017

Fajne zdjecie z ciecia żywopłotu.
Joku 20:58, 05 mar 2017

Też czytałam książkę o bernikli. Było to dawno temu, jakoś zapadła mi w pamięć. Ale już niewiele z niej pamiętam.
boguslawa_ma... 21:48, 05 mar 2017

Aniu zajrzyj do mnie i oceń prace mojej córki
Nallar 23:37, 05 mar 2017

GorAna napisał(a)

Musisz spróbować haftować wzór rzędami, a nie kwadratami.
Moim zdaniem rzędami jest łatwiejsze.

Aniu, wszystkie haftuje rzędami ale tego wzoru który teraz wyszywam tak się nie da
(jak znajdę go w necie, to wstawie link u siebie)
Wypróbowałam metodę jaka stosuje Iza i się sprawdziła, więc już specjalnego "pisadła" kupowała nie będę.