Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W kamiennym kręgu od początku

W kamiennym kręgu od początku

GorAna 10:02, 04 cze 2018

elka_ napisał(a)
Cudne róże!

Bardzo podoba mi się twój wiciokrzew, mam podobny, ale zamierzam wyrzucić, bo nie radzę sobie z mszycą, która go po prostu uwielbia

Nalewka zapowiada się pysznie.
Czy mogę prosić o przepis?

Proszę bardzo Elu

30 kwiatostanów czarnego bzu
2 cytryny
2 pomarańcze
1l wody
1kg cukru

1l spirytusu

Baldachy zbieram w słoneczny dzień. Takie, na których jest dużo pyłku kwiatowego.
Uważać trzeba, by nie było na nich mszyc.
Po zebraniu rozkładam je na stole i pozastawiam na godzinę, by uciekły wszystkie mieszkające tam owady.

W tym czasie gotuję syrop z cukru i wody.

Do dużego słoja wrzucam kwiatki z małymi łodyżkami, duże odcinam i wyrzucam. Przekładam plastrami cienko pokrojonych cytryn i pomarańczy (wcześniej myję je dokładnie i polewam wrzątkiem)
Zalewam wszystko przestygniętym syropem. Przykrywam gazą. Pozostawiam na słonecznym miejscu, na 5-6 dni. Codziennie mieszam drewnianą łyżką.

Po tym czasie zlewam płyn, kwiaty i cytrusy wyrzucam. Dolewam spirytus. Zakręcam słój i pozostawiam na 4 tygodnie w piwnicy, od czasu do czasu wstrząsam.
Po tym czasie filtruję przez filtr do kawy lub przez nową tetrę i przelewam do butelek.
Jest pyszna i pomaga przy przeziębieniu.

Smacznego

Co do wiciokrzewu, ja go pryskam na mszyce, bo inaczej to strach patrzeć
12:55, 05 cze 2018
Zaglądam, zaglądam i za dedykowaną, ulubioną różę Augustę Luizę dziękuję . Różami muszę się nasycić w internecie, przegapiłam czas ich intensywnego kwitnienia. Dwa dni temu pojechałam na coroczne święto róż i cóż, pozostały resztki kwiatów i zapachu, wczesna wiosna i upał przyśpieszyły kwitnienie i było po kwiatach , ale i tak było ciekawie, bo to dziki ogród na pięciohektarowej łące, a w tym dniu pełen muzyki gitarowej i poezji i wina różanego . Nawdychałam się zapachu starych róż galijskich, damasceńskich...

Aniu, znowu susza w Twoim regionie? Oj,oj, to niech popada, ale znowu bez skrajnych ilości. Ja mam dobrze, optymalnie, żeby nie powiedzieć idealnie, oddałabym trochę, gdyby było możliwe.

GorAna 22:58, 13 cze 2018

Iwa napisał(a)
Zaglądam, zaglądam i za dedykowaną, ulubioną różę Augustę Luizę dziękuję . Różami muszę się nasycić w internecie, przegapiłam czas ich intensywnego kwitnienia. Dwa dni temu pojechałam na coroczne święto róż i cóż, pozostały resztki kwiatów i zapachu, wczesna wiosna i upał przyśpieszyły kwitnienie i było po kwiatach , ale i tak było ciekawie, bo to dziki ogród na pięciohektarowej łące, a w tym dniu pełen muzyki gitarowej i poezji i wina różanego . Nawdychałam się zapachu starych róż galijskich, damasceńskich...

Aniu, znowu susza w Twoim regionie? Oj,oj, to niech popada, ale znowu bez skrajnych ilości. Ja mam dobrze, optymalnie, żeby nie powiedzieć idealnie, oddałabym trochę, gdyby było możliwe.

Iwonko, u mnie bez zmian
Bardzo dziwny rok. Jeszcze na początku kwietnia nie mogliśmy wjechać w pole, bo grząsko. Jak już przesialiśmy, to co wymarzło, wówczas przyszły upały

Szkoda gadać.
Nadmiar deszczu przyjmę z ochotą
....ale jak to mówią....jeszcze tak nie było, żeby jakoś nie było...
Urszulla 04:02, 14 cze 2018

Jak zabezpieczasz Leonarda na zimę? U Ciebie łagodny chyba klimat.

Nalewka wygląda znakomicie.
GorAna 21:41, 20 cze 2018

Urszulla napisał(a)
Jak zabezpieczasz Leonarda na zimę? U Ciebie łagodny chyba klimat.

Nalewka wygląda znakomicie.

Ulka, Leonarda przed mrozami zabezpieczam włókniną. Nic mu nigdy nie było.
GorAna 21:49, 20 cze 2018

Spacer wśród pól i mokradeł

GorAna 21:50, 20 cze 2018

GorAna 21:53, 20 cze 2018

GorAna 21:55, 20 cze 2018

GorAna 22:24, 20 cze 2018

Pozdrowienia z ogrodu