Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W kamiennym kręgu od początku

W kamiennym kręgu od początku

hankaandrus_44 23:17, 03 maj 2020

GorAna napisał(a)

miałam ostatnio wizytę w ogrodzie, (a może wizytację.. Czas oglądania ponad 120 odmian tulipanów jakie w nim kwitną był wyznaczony czasem wypalenia papierosa i zauważenia, że liście są chore i mlecze kwitną
Buziaki

Aniu, ja współczuję tej osobie. Nie dość, że pali, to jeszcze jest źle wychowana, i na dodatek złośliwa ignorantka. Zna się tylko na mleczach. Wniosek: nie zapraszać.
GorAna 23:23, 03 maj 2020

Kokesz napisał(a)
I jeszcze mam pytanie, jak sadzisz cebule?
Robisz dołek sadzarką i wsadzasz jedną cebulę, czy kopiesz takie większe doły i wsadzasz po kilka lub kilkadziesiąt do jednego?
Jakoś nie mam swojej sprawdzonej metody na sadzenie...później wiosną efekt jest inny od zamierzonego. Dlatego czasem sadzę w doniczkach i później je przenoszę w czasie kwitnienia

Reniu, ja sadzę tulipany raczej w rzędach, dłużych, lub któtszych. Wbijam w ziemię małą łopatkę ogrodniczą, ruchami w przód i w tył robię przestrzeń i wkładam tam cebulkę. odległość między tymi mini rządkami ok 5-7 cm, tak bym potem mogła wzruszyć glebę na wiosnę.

Sadzę tak by było mi wygodnie odgraniczyć jedną grupę od drugiej. Ważne to jest potem przy wykopywaniu. Pewnie piękniej jest mieszać kolory. Ale ja jestem przeciez amatorem i bawię się roślinami.

Odnośnie tych tulipanów, które wykopałaś ze starego ogrodu. Ja bym je już pozostawiła bez specjalnej troski. Trzeba im pozwolić na zasuszenie liści, bez nadmiaru wody, Jak liście zaschną posegreguj i zaczekaj do jesiennego sadzenia.
U mnie w ogrodzie w grudniu działała ekipa elektryków, wyprowadzając odejście linii ze słupa stojącego na rabacie.
Rosły tam tulipany. Wykopałam trzy odmiany, które już zdążyły się ukorzenić. Przetrzymałam we wiaderkach ten czas, który wykop był niezasypany. Potem posadziłam jak najszybciej.....i tulipany już nie odzyskały wigoru. Ledwo zipią, mam nadzieję, że będzie choć kilka cebul dobrych by zakwitły w przyszłym roku.
GorAna 23:26, 03 maj 2020

Jola_M napisał(a)

Aniu jeszcze zapytam, to drzewko to jest Kanzan? bo takie podobne ma kwiaty i liście, tylko drobniejsze mi się wydają niż na moim Kanzanie. Ty je corocznie przycinasz, jeśli tak to kiedy? ja swoje drzewko mam teraz trzeci rok, ale go nie cięłam, a chyba powinnam...

Jolu, to jest Śliwa dziecięca. Wielokrotnie przesadzana
Wycinam jej tylko te gałązki, które przeszkadzają mi w przechodzeniu ścieżką. Niech sobie rośnie do woli
Pachnie cudnie.
GorAna 23:29, 03 maj 2020

Napia napisał(a)
Zdjęcia jak z katalogu! Cudne! Moje tulipany w tym roku poniżej oczekiwań, więc przychodzę pozachwycać się Twoimi Pozdrawiam Aniu

Agnieszko, ja na moje też mogłabym ponarzekać, bo zakwitła połowa z tych co posadziłam. Wolę jednak cieszyć się z tych co cieszą mnie i nie tylko mnie swymi kształtami i kolorami

Prawda, że piękne?
GorAna 23:33, 03 maj 2020

hankaandrus_44 napisał(a)

Aniu, ja współczuję tej osobie. Nie dość, że pali, to jeszcze jest źle wychowana, i na dodatek złośliwa ignorantka. Zna się tylko na mleczach. Wniosek: nie zapraszać.

Hanuś wiesz, ja już wyrosłam z tego, by przejmować się tym co inni o mnie powiedzą
Szkoda na to czasu

GorAna 23:35, 03 maj 2020

Kokesz napisał(a)

Śliczny kolor nie spotkałam takiego ciemnego różu, u mnie same fiolety.
Pasuje i do bordowych i różowych tulipanów.

U mnie też takie kępy z wielkimi liściorami i kilkoma kwiatami...

Jak przekwitnie spróbuję Ci przesłać kępkę, może się przyjmie
Kokesz 23:39, 03 maj 2020

GorAna napisał(a)

Odnośnie tych tulipanów, które wykopałaś ze starego ogrodu. Ja bym je już pozostawiła bez specjalnej troski. Trzeba im pozwolić na zasuszenie liści, bez nadmiaru wody, Jak liście zaschną posegreguj i zaczekaj do jesiennego sadzenia.

One nie mają już liści. Rosły w trawniku i sąsiad skosił je razem z trawnikiem przy samej ziemi. Ledwie je odszukałam, zeby wykopać.

GorAna 23:40, 03 maj 2020

Dzisiejsza odsłona Kamiennego. Trzeba cieszyć się z tulipanów, bo większość już kończy swój żywot.

GorAna 23:41, 03 maj 2020

Kokesz napisał(a)

One nie mają już liści. Rosły w trawniku i sąsiad skosił je razem z trawnikiem przy samej ziemi. Ledwie je odszukałam, zeby wykopać.

Zostaw gdzieś w koszyczku, do jesieni.
GorAna 23:42, 03 maj 2020