Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W kamiennym kręgu od początku

W kamiennym kręgu od początku

Jola_M 18:07, 03 maj 2020

GorAna napisał(a)
Dla Joli_M, różne wcielenia tego samego tulipana

O ja nie mogę? To ten sam tulipan? U mnie rzeczywiście najbardziej zbliżony do tego drugiego zdjęcia - tak mi się wydaje. Jak się u mnie otworzą to tez napstrykam fotek. Juz pal licho ze im daleko do niebieskiego, ale są piękne!
Dziękuje Aniu!
Jola_M 21:52, 03 maj 2020

GorAna napisał(a)

Aniu jeszcze zapytam, to drzewko to jest Kanzan? bo takie podobne ma kwiaty i liście, tylko drobniejsze mi się wydają niż na moim Kanzanie. Ty je corocznie przycinasz, jeśli tak to kiedy? ja swoje drzewko mam teraz trzeci rok, ale go nie cięłam, a chyba powinnam...
GorAna 22:39, 03 maj 2020

paniprzyroda napisał(a)
Trochę i u mnie popadało, ale pod gęstszymi krzewami sucho.
Śliczności pooglądałam i powzdychałam
Mariolu, dużo deszczu jeszcze musi spaść, by było to widoczne na poprawie kondycji roślin, zwłaszcza w uprawach rolniczych.
GorAna 22:47, 03 maj 2020

Milka napisał(a)

Zachwyciły mnie te szersze kadry, pięknie jest, bo że tulipanowe bogactwo robi wrażenie, to wiadomo. Przepych niesamowity, moc kolorów, sporo mam tulipanów, które widzę u ciebie.
Aniu, podziwiam, ale też rozumiem ile trudu sobie trzeba zadać, aby taki efekt osiągnąć.

Może i ja w tym roku część tulipanów wykopięchociaż to dużo pracy i coraz mniej u mnie cierpliwości.
Pozdrawiam

Pokażę wam kiedyś ile mam różnych wiaderek, skrzyneczek, skrzyń i koszyczków z wizytówkami przygotowanymi. Wszystkie czekają na cebule
Tulipany warto wykopać, choć raz na kilka lat.
Ponieważ w tym miejscu, w którym rosną, mają coraz mniej przestrzeni na rozrost. Jak wykopiesz Irenko, to zobaczysz, że dookoła coraz mniejszych cebul jest pełno starych łusek. One po prostu nie mają przestrzeni na dobry wzrost.
Ale jak mamy coraz mniej sił, czy ochoty, to lepiej posiedzieć na fotelu i cieszyć się z tego co jest
GorAna 22:52, 03 maj 2020

olga80 napisał(a)
Aniu zachwycam się Twoimi widokami. Taka ilość tulipanów robi wrażenie- cudownie masz Pozdrawiam

Tereniu, jak miło Cię widzieć.
Tak zaczynały w pierwszych dniach kwietnia

Czyli można powiedzieć, że tulipany kwitną w kamiennym już miesiąc
Całkiem dobry wynik:
GorAna 22:58, 03 maj 2020

hankaandrus_44 napisał(a)
Żeby mieć odlotowo, trzeba się poświęcić ogrodowo! Taka ilość cebulek do zgrupowania w kolorach po wykopaniu, to nie lada wyzwanie. Na miarę zakładu produkcyjnego, a nie jednej ogrodniczki, nawet tak "zapalonej".
Mój szacunek i gratulacje!

Haniu, bardzo dziękuję za przemiły wpis
Muszę się przyznać, że miałam ostatnio wizytę w ogrodzie, (a może wizytację...choć to nie była Teściowa). Czas oglądania ponad 120 odmian tulipanów jakie w nim kwitną był wyznaczony czasem wypalenia papierosa i zauważenia, że liście są chore i mlecze kwitną
Buziaki
GorAna 23:05, 03 maj 2020

Kokesz napisał(a)

Ja co roku wykopuję i moje pomimo to, też słabiutko
w ubiegłym roku sadziłam nawet w doniczkach z kompostem...
Część w zeszłym roku zostawiłam i te nie zakwitły wcale, a były takie wielkie i piękne "Menton"
Nie wiem o co chodzi z tym kwitnieniem...
Właśnie w tym roku postanowiłam wszystkie zostawić w gruncie...zobaczymy co będzie.
Najwyżej będę kupować co roku nowe i mniejsze ilości albo wrócę do starych odmian.

Ania, podziwiam Ciebie za taki ogrom sadzenia i wykopywania co roku
Masz przepiękny ogród
Pozdrawiam wiosennie

Reniu, jak już kiedyś pisałam, nie rozgryzłam tajemnicy tulipanów.
I u mnie posadzone cebyle w dużych grupach dają po kilka kwiatów

Tu masz przykład, posadzonych jest około 40 cebul, raczej dość dużych (małe daję do przedszkola) a zakwitną zaledwie trzy. Nie mogę znaleźć jakiej porządnej publikacji, która by mi to wyjaśniła.
Napia 23:06, 03 maj 2020

Zdjęcia jak z katalogu! Cudne! Moje tulipany w tym roku poniżej oczekiwań, więc przychodzę pozachwycać się Twoimi Pozdrawiam Aniu
GorAna 23:06, 03 maj 2020

Kokesz napisał(a)

Aniu, co to za roślinka wylewająca się z dzbana?

Z dzbana wylewa się żagwin
Kokesz 23:16, 03 maj 2020

GorAna napisał(a)

Z dzbana wylewa się żagwin

Śliczny kolor nie spotkałam takiego ciemnego różu, u mnie same fiolety.
Pasuje i do bordowych i różowych tulipanów.

U mnie też takie kępy z wielkimi liściorami i kilkoma kwiatami...