Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W kamiennym kręgu od początku

W kamiennym kręgu od początku

Pszczelarnia 17:09, 30 lis 2016

GorAna napisał(a)
Zainspirowana ostatnim artykułem , wybrałam się dzisiaj na spacer.

Mamy na swoich polach miejsca przypominające, opisywane przez Danusię.

Kilkanaście lat temu, kiedy zastanawiałam się jak ma wyglądać mój ogród, brałam pod uwagę przytaszczenie wielkiego pnia, po złamanej wierzbie,.
Postanowiłam sprawdzić, jak on dzisiaj wygląda.
Przy okazji, zrobiłam rekonesans, dostępu do jemioły na Świeta

To właśnie wspomniane mokradło przy rowie melioracyjnym. Czasami bardziej, czasami mniej zalane.
Nazywamy je kumkogrodem, bo wiosną, wieczorny rechot żab, rozlega się na całą okolice. Kiedy w dzień żaby milkną koncert kolntynuuje wszelakie ptactwo

Takich widoków się nie boję. Choć opowieści o topielicach były gdzieś w baśniach.

Czy jemioła przenosi się u Ciebie, tzn. w Twojej okolicy z drzewa na drzewo? Ktoś kiedyc mi powiedział, że u nas na DSl. jest bardzo dużo jemioły, która w Świętokrzyskim prawie w ogóle nie występuje. Ciekawae.
GorAna 20:19, 30 lis 2016

olga80 napisał(a)
Aniu piękne zdjęcia ze spaceru nam pokazujesz

Tereniu, taki spacer to pikuś....gorzej jak trzeba przespacerować się po polach przy zbieraniu kamieni
GorAna 20:24, 30 lis 2016

Kindzia napisał(a)
Jemioła...u nas zawsze tylko wysoko, przecież nie będę na drzewo włazić w tym wieku...muszę rekonesans u siebie zrobić, może się gdzieś zagnieździła tak nisko jak u Ciebie.
U nas dość podobny teren jak u Was, jedynie dzików nie widziałam, za to lisy i bażanty są. Pięknie pokazałaś okolice!

Mam dalszą (już teraz dalszą) rodzinę w okolicy Inowrocławia. Piękne tereny!!!

Macham

Kindziu, miło mi cię gościć w Kamiennym
Może kiedyś zabłądzisz w moje strony?
GorAna 20:25, 30 lis 2016

Basilikum napisał(a)
widze, ze bedzie calowanie pod jemiola

Jakaś wymówka musi być
GorAna 20:33, 30 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Takich widoków się nie boję. Choć opowieści o topielicach były gdzieś w baśniach.

Czy jemioła przenosi się u Ciebie, tzn. w Twojej okolicy z drzewa na drzewo? Ktoś kiedyc mi powiedział, że u nas na DSl. jest bardzo dużo jemioły, która w Świętokrzyskim prawie w ogóle nie występuje. Ciekawae.

Pszczółko, to niewielki teren, więc nie jest tam mroczno. Choć można spotkać się niekiedy "twarzą w twarz " ze stadem dzików, które tam uwielbiają taplać się w błocie
Co do jemioły, to rzeczywiście coraz więcej drzew jest przez nią zasiedlonych. Klika ostatnich lat była u nas susza, więc duże toploe nie wytrzymały takiego obciążenia i uschły
Nikomu z nas się nie chce łazić po drzewach i strącać rozrastającej się jemioły. Przyroda rządzi się w tym względzie swoimi prawami
m_gocha 22:08, 30 lis 2016

GorAna napisał(a)

Tereniu, taki spacer to pikuś....gorzej jak trzeba przespacerować się po polach przy zbieraniu kamieni
czy te piękne kamienie w Twoim ogrodzie to właśnie zbierane z pól?
Bogdzia 17:57, 01 gru 2016

Aniu piękne miejsce pokazujesz , kiedys jako dziecko bywałam w takich, fajnie miec kawałek ziemi gdzie rzadzi tylko przyroda. Mchy i porosty bajecznie piękne a Twój opis tez bardzo obrazowy i piękny. Pozdrówka.
Flower1 18:50, 01 gru 2016

GorAna napisał(a)

Piękna przyroda u Ciebie !Zostawiam pozdrowionka!
GorAna 15:51, 02 gru 2016

m_gocha napisał(a)
czy te piękne kamienie w Twoim ogrodzie to właśnie zbierane z pól?

Małgosiu, zgadza się, wszystkie te kamienie są z naszych pól
GorAna 15:54, 02 gru 2016

Bogdzia napisał(a)
Aniu piękne miejsce pokazujesz , kiedys jako dziecko bywałam w takich, fajnie miec kawałek ziemi gdzie rzadzi tylko przyroda. Mchy i porosty bajecznie piękne a Twój opis tez bardzo obrazowy i piękny. Pozdrówka.

Kiedyś nawet przemknął nam przez głowę taki pomysł, żeby to miejsce ucywilizować i skomercjalizować....ale szkoda nam utracić błogiego spokoju