Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród - Azyl Amatora

Ogród - Azyl Amatora

Robertop 14:51, 24 mar 2014

irena_milek napisał(a)
Sezon odpaliłeś
ja już całą werbenę wysiałam do gruntu, 17 marca, jak zapomnę, przypomnij
a swojemu rh podsyp nawóz w granulkach i jak nie będzie padać, zrób oprysk dolistny, jak radzi Bogdzia, odżyje
czyli buksik w kulę, nie w stożek?
jak będziesz w moje okolicy, wpadaj po rośliny, co mam w nadmiarze, dam

Ja połowę nasion werbeny od Ciebie też zostawiłem do wysiania w gruncie. Rh dopiero od zeszłego roku nawożony, w tym roku jeszcze nic z nim nie robiłem. Zastosuję się do Twoich rad. Musze doczytać jaki ten oprysk dolistny zrobić, bo nie mam pojęcia.
Z tym stożkiem dałaś mi do myslenia, chyba tam bedzie lepiej wyglądał
Zaproszenie do odwiedzin przyjęte ale kiedy, któż to wie
hanka_andrus 15:01, 24 mar 2014

No nieźle! Wszystko już pobudzone do życia mniej lub bardziej. Jak wszędzie.
Bardzo porządnie masz wszystko posprzątane. Po ubiegłym lecie śladów nie ma. Czekam na fotki z kwiatami,
Robertop 15:17, 24 mar 2014

hanka_andrus napisał(a)
No nieźle! Wszystko już pobudzone do życia mniej lub bardziej. Jak wszędzie.
Bardzo porządnie masz wszystko posprzątane. Po ubiegłym lecie śladów nie ma. Czekam na fotki z kwiatami,

Haniu, kwiatów u mnie jeszcze jak na lekarstwo, tylko ciemiernik, storotki i bratki samosiejki. Ale już niedługo ... na jesień wsadziłem ponad 200 szt różnych cebulek
Robertop 15:17, 24 mar 2014

Jedyne kwitnące:
Stokrotki:

samosiejka (Czy to jest bratek?):
Bogdzia 19:47, 24 mar 2014

To nie jest bratek , to fiołek ,. Widze ze lubisz krawężniki jak mój M , wszystko mam nimi obrzegowane. Pozdrawiam.
Robertop 19:55, 24 mar 2014

Bogdzia napisał(a)
To nie jest bratek , to fiołek ,. Widze ze lubisz krawężniki jak mój M , wszystko mam nimi obrzegowane. Pozdrawiam.

Bogdzia, tak przez chwile pomyślałem, że to fiołek Z tymi krawężnikami to nie do końca ja lubie ale tak jest wygodniej jak rzadko się bywa na działce. Bardziej podoba mi się kostka granitowa, ale nie mialem tyle Z drugiej strony trawnika będę robił rabatę z kancikiem i obwódką bukszpanową. Zobaczymy jak wyjdzie.

Mam pytanko dotyczące dolistnego dokarmiania Rh. Pewnie pisałaś o tym setki razy, ale możesz mi coś doradzić.
bogumila 19:58, 24 mar 2014

Robertop napisał(a)
Jedyne kwitnące:
Stokrotki:

samosiejka (Czy to jest bratek?):
Pierwsze wiosenne kwiatki bardzo cieszą...a fiołki dodatkowo pięknie pachną,też je lubię.Czytałam o siewkach...chyba przedobrzyłeś z podlewaniem...
Robertop 20:17, 24 mar 2014

bogumila_bienko napisał(a)
Pierwsze wiosenne kwiatki bardzo cieszą...a fiołki dodatkowo pięknie pachną,też je lubię.Czytałam o siewkach...chyba przedobrzyłeś z podlewaniem...

Fiołki przesadzę w miejsce bardziej widoczne, bo wysiały się w takim kącie, że nikt ich nie widzi Co do siewek i przelania, to masz racje. Te od Ciebie padły, ale zostawiłem kubeczek i wykiełkowały nowe i jedna trawka Ciekawe co z tego będzie. Dmucham i chucham na nie.
Bogdzia 20:52, 24 mar 2014

Robertop napisał(a)

Bogdzia, tak przez chwile pomyślałem, że to fiołek Z tymi krawężnikami to nie do końca ja lubie ale tak jest wygodniej jak rzadko się bywa na działce. Bardziej podoba mi się kostka granitowa, ale nie mialem tyle Z drugiej strony trawnika będę robił rabatę z kancikiem i obwódką bukszpanową. Zobaczymy jak wyjdzie.

Mam pytanko dotyczące dolistnego dokarmiania Rh. Pewnie pisałaś o tym setki razy, ale możesz mi coś doradzić.

Ja opryskuję mieszanka dwóch płynnych nawozów florowitu jednym do ogólnego stosowania i drugim piniwitem , rozcieńczam jak jest w przepisie a nawet troche więcej i dodaję jeszcze zelazo. Opryskuje co kilka dni 2-3 razy w zależności od potrzeby.Można ta mieszanę zastąpic jednym nawozem dolistnym przeznaczonym dla rh ale trudniej go kupic. Piszesz ze masz jeden rh to nie kupuj piniwitu ( bo nie zużyjesz tyle) tylko daj kilka kropli soku z cytryny lub grapeifruta.

Robertop 20:55, 24 mar 2014

Bogdzia napisał(a)

Ja opryskuję mieszanka dwóch płynnych nawozów florowitu jednym do ogólnego stosowania i drugim piniwitem , rozcieńczam jak jest w przepisie a nawet troche więcej i dodaję jeszcze zelazo. Opryskuje co kilka dni 2-3 razy w zależności od potrzeby.Można ta mieszanę zastąpic jednym nawozem dolistnym przeznaczonym dla rh ale trudniej go kupic. Piszesz ze masz jeden rh to nie kupuj piniwitu ( bo nie zużyjesz tyle) tylko daj kilka kropli soku z cytryny lub grapeifruta.

Dziękuję, pismo obrazkowe łatwiej będzie zapamiętać