Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe zacisze

Ogrodowe zacisze

bartek_luberda 20:52, 24 lut 2014

Chyba szkółkę otwierasz Pozdrawiam
Maria667 20:53, 24 lut 2014

I jeszcze trochę późnej jesieni (zimy?)- koniec grudnia

malgorzata_s... 20:58, 24 lut 2014

Szkółka domowa niesamowita Basterek jest cudowny Moja Diunka jak było zimno to wystawiała tylko nos na zewnątrz i się cofała Podrapkaj go za uszkiem
Maria667 21:15, 24 lut 2014

bartek_luberda napisał(a)
Chyba szkółkę otwierasz Pozdrawiam

Chyba faktycznie otworzę, zwłaszcza,że jeszcze nie mam do końca koncepcji, jak je wykorzystać
Maria667 21:15, 24 lut 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Szkółka domowa niesamowita Basterek jest cudowny Moja Diunka jak było zimno to wystawiała tylko nos na zewnątrz i się cofała Podrapkaj go za uszkiem

Podrapkam
iwonaal 07:05, 25 lut 2014

No Marysiu sporo tego. A jak ukorzeniasz cisy?
Maria667 09:37, 25 lut 2014

iwonaal napisał(a)
No Marysiu sporo tego. A jak ukorzeniasz cisy?

Cisy ukorzeniłam z przypadku i zupełnie wbrew ogrodowiskowym zaleceniom. Po przycięciu cisa pozbierałam co lepsze ścinki i włożyłam do skrzynki z ziemią.To było wiosną. W styczniu okazało się, że wszystkie mają korzonki. Rozsadziłam je do malutkich doniczek i rosną.Potem zastanowię się, co dalej. Na razie są strasznie małe
Danusia zaleca raczej cisy z nasion. Podobno szybciej rosną. Nie mam zdania, bo nie próbowałam. To eksperyment.
Pozdrawiam.
laurowisnia 11:18, 25 lut 2014

Maria667 napisał(a)

Dzięki pięknie
Zobaczę, jak będzie z tymi nowymi. Muszę poczekać, aż dotrą. Niestety, w okolicznych ogrodniczych mają tylko zwykłą werbenę, jak pytam o patagońską to patrzą na mnie jak na dziwaka
Pozdrawiam serdecznie!

Wiem o czym piszesz, tak samo szukałam ją w tamtym roku, dopiero późną jesienią udało mi się kupić jej sadzonki, które podobno przez przypadek trafiły do szkółki i z niej zebrałam nasiona. Cieszę się, że się okazały dojrzałe. Będę tak za tydzień dwa wysiewać ponownie, czekam też na wiadomość od Ciebie w razie potrzeby.
Widzę małe ciski u Ciebie- mam taką mini szkółkę cisków, które ukorzeniałam 3lata temu, muszę potwierdzić - nie rosną zbyt szybko, ale rosną. Rozsadzałam po 2latach do doniczek i trzymałam zawsze na zewnątrz. Czy swoje masz przez całą zimę w środku?
Maria667 13:12, 25 lut 2014

laurowisnia napisał(a)

Wiem o czym piszesz, tak samo szukałam ją w tamtym roku, dopiero późną jesienią udało mi się kupić jej sadzonki, które podobno przez przypadek trafiły do szkółki i z niej zebrałam nasiona. Cieszę się, że się okazały dojrzałe. Będę tak za tydzień dwa wysiewać ponownie, czekam też na wiadomość od Ciebie w razie potrzeby.
Widzę małe ciski u Ciebie- mam taką mini szkółkę cisków, które ukorzeniałam 3lata temu, muszę potwierdzić - nie rosną zbyt szybko, ale rosną. Rozsadzałam po 2latach do doniczek i trzymałam zawsze na zewnątrz. Czy swoje masz przez całą zimę w środku?

Dzięki Agatko!
W razie czego będę się uśmiechać
Cisy dopiero w styczniu przesadzałam do doniczek. Korzenie to mają większe, niż to , co na wierzchu
Są raczej zbyt małe, żeby je sadzić na miejsce docelowe, zresztą, nie wiem gdzie.
Planuję latem założyć coś takiego jak rozsadnik-poczekalnia i tam wsadzać wszystkie roślinki, które nie mają jeszcze swojego miejsca, albo zwyczajnie żal wyrzucić.
Pozdrawiam.
kasiek 19:17, 25 lut 2014

Wow ,jaka hodowla - super!
Ale masz czyściutko w ogródku, między kamieniami rośnie mech czy karmnik?