Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród średniowieczny i nie tylko

Ogród średniowieczny i nie tylko

monteverde 15:00, 02 sie 2014

Ogrodeczek 15:12, 02 sie 2014

MarekW napisał(a)
owady opanowały budleję, która w tym roku wyrosła jak jakieś monstrum ponad trzy metry do góry, a kwiatostany ma wielkie jak przedramię.

Witaj Marku pięknie tu u Ciebie Budleja z gośćmi zachwyca chociaż róże, przegorzan, i biały kącik równie piękny i urzekający

Pozdrawiam serdecznie
MarekW 17:14, 02 sie 2014

Małgosiu pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.
MarekW 17:41, 02 sie 2014

W końcu miałem chwilę dla ogrodu. Powsadzałem wszystkie przywiezione roślinki, głównie od Ani Monteverde ale także od Vivy i Mariusza i zakupione w szkółce pod Olsztynem.

Te objazdy to fajna sprawa - można zobaczyć cudowne miejsca ale i dostać różności do posadzenia. Nazw oczywiście nie pamiętam ale jak będą kwitnąć to pomoc pewnie się znajdzie w identyfikacji. Ogólnie to powiem że otrzymałem różne irysy od Ani i Mariusza i Vivy , także dyptam jesionolistny z którego bardzo się cieszę, bo to przecież krzew gorejący. Werbeny "H" coś tam.. białe i liliowe biały dzwonek i świecznicę, od Ani różne niebieskości ale nazwy uleciały a zakupiłem w szkółce monardy różowe i białe , liatrę białą, białą rudbekię i pierwiosnek niebieski. I od Welki różne piękne rozchodniki do ukorzenienia.
malgorzata_s... 17:55, 02 sie 2014

Mareczku aleś nawiózł cudności Ci nasi ogrodowiczanie zawsze obdarują i ugoszczą To jest niesamowite nie? Pozdrówka

MarekW 17:58, 02 sie 2014

Małgosiu oczywiście jest to super fajne i niesamowite Jedziesz do kogoś pierwszy raz w życiu a rozmawiasz i czujesz się jak u starych przyjaciół. To fenomen godzien pracy naukowej hahahah
monteverde 18:37, 02 sie 2014

Marek zapisz sobie Werbena hastata alba i blue
MarekW 18:49, 02 sie 2014

ok postaram się spamiętać
Welka 00:10, 03 sie 2014

Widzę, ze rozchodniki wziąłeś z Ol, to wkleję co braliście: Matrona, Star dust (zielone liście i białe kwiaty); Red Cauli (ciemny liść i czerwonawy kwiat), Mr Goodbud (ciemny liść i mocny różowy kwiat), chyba ten też - Strawbery and Cream (u mnie też nowy i nie wiem jak kwitnie, chyba jakiś jasny kolor); Dark Knight (ciemny liśc wpadający w fiolet i różowy kwiat; w grafice goooogle są moje zdjęcia); i Chocolade Drop (praktycznie czarny liść, najciemniejszy ze wszystkich). Turzyca to była Bronzita, a to z żółtymi kwiatkami to nie pamiętam, może Monte sobie przypomni.
Pozdrawiam
monteverde 00:33, 03 sie 2014

Kwiatek z żółtymi kuleczkami to Bylica Schmidta - Artemisia schmidtiana