Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

Madzenka 00:06, 08 mar 2014

jolka napisał(a)
Sezon wiosenny czas zacząć

Jutro mam akcję sadzenia, 150 grabów już czeka.
Miałam zamiar je posadzić jakieś 30 cm od siatki i docinać tylko z jednej strony,
ale to chyba nie jest dobry pomysł...

Myślę jeszcze, czy sadzić w dwóch rzędach czy w jednym?
Skłaniam się ku jednemu rzędowi, ale nie zaszkodzi zapytać

Pozdrawiam wiosennie

Jola czy w jednym czy w dwoch rzedach to zależy jak szybko chcesz efekt uzyskać. Jesli bardzo szybko i szeroki żywopłot to sadż w dwoch rzedach. Jęsli chcesz mu dać ze 3 lata to wystarczy w jednym rzędzie. Skoro kupilaś 150 sadzonek to się domyslam, ze ze szkółki i malutkie, zatem sadż w dwoch rzędach, bo ze dwa lata będą się przyjmowaly.
Martwi mńie że nie bedziesz go cięła z jednej strony. Będzie nieregulany i obawiam się czy ci sie odpowiednio zagesci. Graby w moim ogrodzie wypuszczją łodygi na 50-70 cm po każdym cięciu, wiec jeśli z jednej strony nie bedziesz go cięla to urusną ci grube galęzie...
jolka 07:08, 08 mar 2014

wiunia napisał(a)
Czytam, że graby sadzisz? Ja właśnie czekam na dostawę sadzonek i jak Ty miałam same rozterki związane z tym jakie odstępy, w ilu rzędach itp. ostatecznie zdecydowałam , że 35-40 cm od linii ogrodzenia i w jednym rzędzie co 25-30 cm. widziałam w realu taki żywopłot i nie zależy mi, aby był szeroki tylko w miarę szczelny więc na tych właśnie parametrach stanęło podobno należy sadzić w pochmurny dzień będę podglądać Twoje działania

Witaj Wiuniu Dziękuję za odwiedziny i za porady
Mnie też nie zależy na szerokim żywłopłocie
ale na gęstym, estetycznym, i tak jak piszesz.. w miarę szczelnym.
Dzień dziś mam do sadzenia idealny - 4 stopnie z rana, wilgotno i pochmurnie, dżdżyście.
Ha.. i kto by pomyślał, że taki dzień można nazwać idealnym??
A jednak Pozdrawiam Cię

jolka 07:20, 08 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)

Jola czy w jednym czy w dwoch rzedach to zależy jak szybko chcesz efekt uzyskać. Jesli bardzo szybko i szeroki żywopłot to sadż w dwoch rzedach. Jęsli chcesz mu dać ze 3 lata to wystarczy w jednym rzędzie. Skoro kupilaś 150 sadzonek to się domyslam, ze ze szkółki i malutkie, zatem sadż w dwoch rzędach, bo ze dwa lata będą się przyjmowaly.
Martwi mńie że nie bedziesz go cięła z jednej strony. Będzie nieregulany i obawiam się czy ci sie odpowiednio zagesci. Graby w moim ogrodzie wypuszczją łodygi na 50-70 cm po każdym cięciu, wiec jeśli z jednej strony nie bedziesz go cięla to urusną ci grube galęzie...

Madżenka, dzięki że wpadłaś
Bardzo mi się z żywopłotem nie spieszy, ale chciałam, żeby już sobie rósł.
Sadzonki kupiłam takie mniej więcej 120 cm, więc wierzę, że się przyjmą wcześniej niż dwa lata
Nie dawało mi spokoju to jednostronne cięcie, a po Twoim wpisie tylko się utwierdziłam w przekonaniu, że muszę się odsunąć od siatki. M. mi przygotował pod nasadzenie pas o szerokości 1 metra, więc myślę, że się odsunę od siatki ok 85 cm. Prowadząc żywłopłot na szerokość 50 cm (po 25 cm w obie strony) zostaje mi 50 cm na przejście i docinanie. Jak się nie zmieszcze, to będę się musiała "wylaszczyć" ha

jolka 07:24, 08 mar 2014

Jeszcze jedno mnie martwi..
Wiadomo, powinnam od razu przyciąć sadzonki, żeby sie ładnie zagęszczały.
Tylko czy już nie jest za późno?? Pisaliście tyle o płaczu grabów..

Może przytnę jednego próbnie i zobaczę co będzie.

jolka 07:39, 08 mar 2014

Tu na razie jest ściernisko, ale będzie grabowisko

wiunia 09:34, 08 mar 2014

Jolu miejsce super przygotowane! Pięknie, ja będę sadziła "nieco" bliżej linii ogrodzenia (jeszcze go nie ma) ponieważ mam taki zamysł nie wciskać się między żywopłot, a ogrodzenie i ciąć na zewnątrz równo z np. siatką to co wyjdzie poza nią. Graby będą graniczyły z drogą więc nie będę musiała wchodzić do sąsiada aby go przyciąć Nie wiem czy to dobry pomysł ale tak to sobie wymyśliłam Pozdrawiam serdecznie i czekam na fotorelację z "grabowania" Napisz jak będziesz mogła jak to technicznie robiłaś czyli rowek i sadzonki do niego, czy każdą osobno w dołek?
jolka 16:46, 08 mar 2014

wiunia napisał(a)
Jolu miejsce super przygotowane! Pięknie, ja będę sadziła "nieco" bliżej linii ogrodzenia (jeszcze go nie ma) ponieważ mam taki zamysł nie wciskać się między żywopłot, a ogrodzenie i ciąć na zewnątrz równo z np. siatką to co wyjdzie poza nią. Graby będą graniczyły z drogą więc nie będę musiała wchodzić do sąsiada aby go przyciąć Nie wiem czy to dobry pomysł ale tak to sobie wymyśliłam Pozdrawiam serdecznie i czekam na fotorelację z "grabowania" Napisz jak będziesz mogła jak to technicznie robiłaś czyli rowek i sadzonki do niego, czy każdą osobno w dołek?

Graby posadzone, ale na fotorelację już nie miałam siły i czasu.
Ostatecznie posadziliśmy 80 cm od siatki. M. wykopał rowek, i do niego sadziliśmy te drzewka.
Jak któreś miało większe korzenie, to trochę głębiej kopnęliśmy, trochę też poprzycinałam korzenie, żeby ich nie zawijać. Mieliśmy rozciągnięty sznurek, żeby w miarę równo posadzić, ale nie wiem na ile się to udało. Jak dorwę coś czasu w tygodniu to podjadę, ew. coś skoryguję. I chyba nie będę ich teraz ciąć.
Już mają takie pączki liściowe nabrzmiałe. Niech rosną. W czerwcu je przytnę. O ile się przyjmą !!

Netka 18:28, 08 mar 2014

Jolu widzę, że zaczełaś sezon Ja jakoś ciągle boję się jeszcze sadzić, choć chyba narazie w Małopolsce nie zapowiadają minusowych temperatur. Chciałam Cię spytać o tą rabatę z kulkami i Limkami. Czy ona jest w słońcu, czy w cieniu ? Pięknie Ci kwitły te Limki i zaczynam myśleć, że to bzdura, że horti lubią cień, bo u mnie w cieniu/półcieniu wcale nie zakwitły Napisz mi jeszcze proszę w jakiej ziemi je sadziłaś ? A ten miskant na tej rabacie to Morning Light ?
Krys 19:05, 08 mar 2014

Jolu ale piękny kompostownik a w jakiej cenie kupowałas graby?
jolka 21:05, 08 mar 2014

Netka napisał(a)
Jolu widzę, że zaczełaś sezon Ja jakoś ciągle boję się jeszcze sadzić, choć chyba narazie w Małopolsce nie zapowiadają minusowych temperatur. Chciałam Cię spytać o tą rabatę z kulkami i Limkami. Czy ona jest w słońcu, czy w cieniu ? Pięknie Ci kwitły te Limki i zaczynam myśleć, że to bzdura, że horti lubią cień, bo u mnie w cieniu/półcieniu wcale nie zakwitły Napisz mi jeszcze proszę w jakiej ziemi je sadziłaś ? A ten miskant na tej rabacie to Morning Light ?

Netka, zaczęłam już jakiś czas temu
Cały ogród obleciałam z promanalem, poobcinałam trawy i limki, a dziś przyszła pora na sadzenie.
W następny weekend planuję trawnik dopieścić.

Jesli chodzi o rabatkę z limkami, jest ona od strony południowo-wschodniej.
Słońce ma od rana do godziny ok 13-14nastej. Potem dom robi jej cień.
Sadziłam do ziemi ogrodowej pomiesznej z przekompostowanym obornikiem i piaskiem,
bo u mnie glinasta ziemia jest. A miskant to ML, tak jak mówisz