Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

JoannA 15:59, 23 cze 2023

Urszulla napisał(a)
Jak długo kwitnie ten bodziszek Cloud n.? I jaką osiąga wysokość?albo w stosunku do bodziszka wspaniałego.
Czy Ty mieszkasz daleko od Sylwi? A może będziesz u mniej jeszcze?

Ten bodziszek osiąga do 50 cm, ale rozrasta też szeroko do 40 cm. Kwitnie czerwiec-lipiec jasno niebieskimi obloczkami, kwiaty pełne, takie mini różyczki. Po przycięciu kwitnie ponownie tylko mniej obficie.
Bodziszek wspaniały u mnie niższy i już przekwitł, a Cloud Nine nadal cieszy.
Ja swojego niepotrzebnie posadziłam na brzegu rabaty i muszę małą rewolucję zrobić.
Mieszkam niedaleko Warszawy i narazie nie planuję wycieczki do Krakowa. Przynajmniej nie w najbliższym czasie.

Makao 20:54, 23 cze 2023

JoannA napisał(a)

Piękne i jakie dorodne Aniu
Ta biała też ładna,

A no pasę je pasę. Papu dostają codziennie. Żarłoki jedne.
JoannA 20:57, 23 cze 2023

Makao napisał(a)

A no pasę je pasę. Papu dostają codziennie. Żarłoki jedne.

Jakie papu dajesz im codziennie?
Makao 23:34, 23 cze 2023

JoannA napisał(a)

Jakie papu dajesz im codziennie?

Nawóz do pelargoni lub nawóz dla balkonowych bioponu lub florovit dla kwitnących.
Urszulla 09:20, 24 cze 2023

JoannA napisał(a)

Ten bodziszek osiąga do 50 cm, ale rozrasta też szeroko do 40 cm. Kwitnie czerwiec-lipiec jasno niebieskimi obloczkami, kwiaty pełne, takie mini różyczki. Po przycięciu kwitnie ponownie tylko mniej obficie.
Bodziszek wspaniały u mnie niższy i już przekwitł, a Cloud Nine nadal cieszy.
Ja swojego niepotrzebnie posadziłam na brzegu rabaty i muszę małą rewolucję zrobić.
Mieszkam niedaleko Warszawy i narazie nie planuję wycieczki do Krakowa. Przynajmniej nie w najbliższym czasie.

Dzięki za szczegółowy opis, a jak go chcesz posadzić- między czym? Bo rozumiem że wrzucisz na drugi plan z racji wysokości.

Sama myślę nad układaniem roślin bo już coraz mniej mi się chce przesadzać. Chętnie skorzystam z Twoich doświadczeń. Szkoda, że tak daleko jesteś, ale w epoce przesyłek to też nie problem. Mogę podzielić się ożanką, chcesz?- ona się mocno sieje, za to kwitnie do samej jesieni I uwielbiają ją pszczoły. Dobra jest na jednolitą rabatę ożankową, nie polecam sadzić jednokępowo bo potem trzeba siewki wyrywać.

Zachwyt nad pelargonie zostawiam
JoannA 10:00, 24 cze 2023

Urszulla napisał(a)

Dzięki za szczegółowy opis, a jak go chcesz posadzić- między czym? Bo rozumiem że wrzucisz na drugi plan z racji wysokości.

Sama myślę nad układaniem roślin bo już coraz mniej mi się chce przesadzać. Chętnie skorzystam z Twoich doświadczeń. Szkoda, że tak daleko jesteś, ale w epoce przesyłek to też nie problem. Mogę podzielić się ożanką, chcesz?- ona się mocno sieje, za to kwitnie do samej jesieni I uwielbiają ją pszczoły. Dobra jest na jednolitą rabatę ożankową, nie polecam sadzić jednokępowo bo potem trzeba siewki wyrywać.

Zachwyt nad pelargonie zostawiam

Dokładnie tak jak piszesz Ula. Na drugi plan i żeby mógł się na czymś oprzeć. Część wsadzę do mojego mini lasu. Ozanke mam i też mi się wysiewa bardzo.
Z wysyłką nie będzie problemu tylko musi się ochłodzić.
Agatorek 23:33, 24 cze 2023

O kurczę, nie wiedziałam, że masz tyle róż ! Piękne wszystkie.

Doczytałam, że bodziszek cloud Nine u Ciebie rośnie dość spory. Chyba za gęsto posadziłam u siebie, ale malutkie sadzonki, może od razu nie urosną
JoannA 00:14, 25 cze 2023

Agatorek napisał(a)
O kurczę, nie wiedziałam, że masz tyle róż ! Piękne wszystkie.

Doczytałam, że bodziszek cloud Nine u Ciebie rośnie dość spory. Chyba za gęsto posadziłam u siebie, ale malutkie sadzonki, może od razu nie urosną

Policzyłam kiedyś moje róże i sama się zdziwiłam że aż 120
A cztery kolejne po niedzieli dojadą.
Jak za gęsto posadziłas to zawsze można co druga sadzonkę wykopać. Ten bodziszek jest naprawdę ogromny. Przynajmniej u mnie.
Agatorek 12:16, 25 cze 2023

Tak będę musiała zrobić, ale za rok/dwa. Teraz to mini sadzoneczki .

120 róż to bardzo dużo, zwłaszcza, że pisałaś, że nie masz za dużego ogrodu
JoannA 12:37, 25 cze 2023

Agatorek napisał(a)
Tak będę musiała zrobić, ale za rok/dwa. Teraz to mini sadzoneczki .

120 róż to bardzo dużo, zwłaszcza, że pisałaś, że nie masz za dużego ogrodu

Dla róż, moich ulubionych co rok podkradam kawałek trawnika.
I upycham kolanem
Wrzucę parę fotek Cloud Nine. I ostrzegam że to potwór. Pożarł mi prawie całą Eden Rose