Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Kasya 19:33, 20 lip 2014

JoannA napisał(a)

Kasiu
To zwykła leśna sosna formowana od momentu posadzenia, uszczykuję jej wiosną świeczki. Ze wszystkimi sosnami tak postępuję. Na tej fotce za ławeczką pomiędzy ML a Limką widać inną sosnę przeze mnie formowaną. Kiedyś zrobię zdjęcia pozostałym.
Te wysokie kwitnące to róża, na tej fotce już nie jest taka imponująca, część kwiatów już przekwitła, część złamała pod ciężarem w czasie deeszczu. Piękne absamitne kwiaty w kolorze bordowym o silnym zapachu, niestety nie znam jej imienia.

a no wlasnie , slyszlam ze sie tak robo ale nigdy nie robilam

jak dlugie musza byc te mlode pedy zeby je wylamc ? cale sie urywa i co wtedy? sosna wypuszcze jakos nowe tylko wiecej ?

sliczny ten obrazek z laweczką
JoannA 19:50, 20 lip 2014

Kasya napisał(a)

a no wlasnie , slyszlam ze sie tak robo ale nigdy nie robilam

jak dlugie musza byc te mlode pedy zeby je wylamc ? cale sie urywa i co wtedy? sosna wypuszcze jakos nowe tylko wiecej ?

sliczny ten obrazek z laweczką

Uszczykując świeczki powodujesz zagęszczanie sosny. Nie wyrywam całych tylko skracam o połowę lub 2/3, czasami jak coś nie pasuje to usuwam całe. Z jednej sosny robie stożek i wtedy od dołu uszczuję mniej, idąc do góry coraz więcej.
Najlepszy termin jak świeczki są młode, dobrze się wtedy uszczykują. W tym roku troszkę się opóźniłam i musiałam się sekatorem wspomagać.
Kącik z ławeczką to mój ulubiony punkt obserwacyjny. Stąd widzę prawie cały ogród, a wysokie orzechy sąsiada dają latem fajny cień.
JoannA 19:52, 20 lip 2014

Aniulka napisał(a)
Asiu przywiało od Ciebie wietrzyk i fajnie się ochłodziło,teraz pora na deszcz

U nas cały dzień burze i deszcz, momentami padało bardzo mocno.
Ale mam super podlany ogród
A jak u Was?
BusyBee 20:02, 20 lip 2014

Asiu czy cięłaś już lawendę? U mnie już częściowo przekwitła... nie wiem czy już ciąć i jak krótko.
wiunia 20:08, 20 lip 2014

Joasiu Ty u mnie , a ja u Ciebie zachwycam się tą ławeczką w kole z kmyczków niezmiernie !
JoannA 20:10, 20 lip 2014

BusyBee napisał(a)
Asiu czy cięłaś już lawendę? U mnie już częściowo przekwitła... nie wiem czy już ciąć i jak krótko.

Kasiu,
lawendę ścięłam w ubiegłym tygodniu. Położyła się na opasce przy domu i utrudniała nam przejście. I była w pełnej fazie kwitnienia, a taka najlepsza do suszenia. Ścięłam dość krótko, zostały takie jeżyki
Część jeszcze kwitnie na rabatach bo ciągle brakuje mi czasu. Może w tym tygodniu się do niej przybiorę.
JoannA 20:16, 20 lip 2014

wiunia napisał(a)
Joasiu Ty u mnie , a ja u Ciebie zachwycam się tą ławeczką w kole z kmyczków niezmiernie !

Dziękuję Wiuniu.
To moje ulubione miejsce w ogrodzie i tu przychodzą mi go głowy różne pomysły bo w zasięgu wzroku mam prawie cały ogród. Obok mnie zawsze sadowi się psinka i obserwuje czy nie nadchodzi jakiś intruz
W tym miejscu mamy sporo cienia w godzinach popołudniowych. Z tą myślą zaplanowałam i zrealizowałam to miejsce. Latem ciężko jest wytrzymać na nasłonecznionym tarasie.
wiunia 20:19, 20 lip 2014

Oj wiem coś o nasłonecznionym tarasie więc również szukam dobrego miejsca na druga ławeczkę tylko u mnie cienia mało, bo drzewa jeszcze nie urosły doststecznie Pozdrawiam Joasiu!
Kasya 20:20, 20 lip 2014

JoannA napisał(a)

Kasiu,
lawendę ścięłam w ubiegłym tygodniu. Położyła się na opasce przy domu i utrudniała nam przejście. I była w pełnej fazie kwitnienia, a taka najlepsza do suszenia. Ścięłam dość krótko, zostały takie jeżyki
Część jeszcze kwitnie na rabatach bo ciągle brakuje mi czasu. Może w tym tygodniu się do niej przybiorę.

A lawende sie podobno tnie w pierwszej polowie wrzesnia (chyba niezaleznie od scinania kwiatow)

tak mowil hodowna w poprzednim odcinku mai w ogrodzie
BusyBee 20:35, 20 lip 2014

To ja też niedługo zetnę, bo wygląda trochę nieporządnie...Czy we wrześniu też trzeba ciąć?