Ogrodem zachwycam się nieustannie, wykonaną pracę widać na fotkach, zmiany konkretne, ale jak wiesz, że bez ciężkiej pracy, nie będzie efektów, a to jest wyzwanie, któremu żaden ogrodnik, nie może się oprzeć... ta ciężka praca nas zawsze cieszy, wcześniej czy później, ale cieszy
Trawnik jest piękny...Leonardo też posadzę u siebie
Moje jałowce też mnie denerwują coraz bardziej je ogołacam, bo zabierają przestrzeń na rabatach, dziękuję za tojeść...będę mieć jeszcze nasionka nasionka ośmiału i tytoniu ozdobnego jak chcesz
z tymi jałowcami to śmieszna sprawa - jak się zakłada ogród to cieszą jak nie wiem co... potem, po latach denerwują, bo kłują, grzyba łapią, brązowieją i nie wyglądaja tak jak potrzeba.
Jutro przyjeżdża do mnie świeżo wykopany, formowany w kulę. Jako osoba doświadczona w uprawie cisów poradź jakie warunki mu zapewnić żeby pięknie u mnie rósł. Dysponuję próchnicą odkwaszoną, ziemią ogrodową z dodatkiem krowiaka, obornikiem końskim.
Mam nadzieję, że bryła korzeniowa jest spora. jeśli będzie przesuszona to namocz w misie na ok 40min. Dołek sporo większy, szerszy, do dołka wszystkie dobroci jakie masz (jeśli masz ziemię kwaśna to dosyp garść dolomitu. Przekop to z rodzimą ziemią. Dodaj trochę kory przekompostowanej, dla rozluźnienia i fytoftorozie.
Sadź, dobrze upchnij ziemię pod korzenie i wokół. Zimą pamiętaj o podlewaniu. Nie licz na duże przyrosty w przyszłym roku. Kopane korzenią się i aklimatyzują 2 lata.
Będzie dobrze