Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Viola 23:47, 16 wrz 2015

JoannA napisał(a)
Róże kwitną niezmordowanie
Red Leonardo...

Leonardo...

Zdjęcia róż skopiowałam, jutro wydrukuję i pokażę moim jak maja kwitnąć Różowego Leosia zamówię na wiosnę
JoannA 23:51, 16 wrz 2015

Viola napisał(a)
Zdjęcia róż skopiowałam, jutro wydrukuję i pokażę moim jak maja kwitnąć Różowego Leosia zamówię na wiosnę

Gdyby nie susza pewnie kwitły by jeszcze obficiej, ale i tak cieszą oczy.
Leonardo... koniecznie zaproś do ogrodu. To niezawodna róża.
Agania 09:21, 17 wrz 2015

JoannA napisał(a)

Aganiu,
zaglądaj kochana kiedy tylko znajdziesz czas. A Twoje słowa to ukojenie na moje obolałe mięśni i kości. Zachciało mi się zmian i teraz cierpię bo wszystko mnie boli. Ale najważniejsze że już ściągnęłam darń na nową rabatę bo to najcięższa praca. Dzisiaj skosiłam trawnik (uff...ciężko) i rozsypałam skoszoną trawę na nowej rabacie. Roślinki cierpliwie czekają na posadzenie, troszkę tego dobra się uzbierało. Kotków będzie teraz sporo w ogrodzie bo się w nich rozkochałam ostatnio.
Mogę Ci zebrać nasionka osteo, cleome mam. Kusisz cyniami, pomyślę czy mam gdzie je wcisnąć.
Buziolki Aganiu

Ogrodem zachwycam się nieustannie, wykonaną pracę widać na fotkach, zmiany konkretne, ale jak wiesz, że bez ciężkiej pracy, nie będzie efektów, a to jest wyzwanie, któremu żaden ogrodnik, nie może się oprzeć... ta ciężka praca nas zawsze cieszy, wcześniej czy później, ale cieszy
Trawnik jest piękny...Leonardo też posadzę u siebie
Moje jałowce też mnie denerwują coraz bardziej je ogołacam, bo zabierają przestrzeń na rabatach, dziękuję za tojeść...będę mieć jeszcze nasionka nasionka ośmiału i tytoniu ozdobnego jak chcesz
Toszka 10:53, 17 wrz 2015

z tymi jałowcami to śmieszna sprawa - jak się zakłada ogród to cieszą jak nie wiem co... potem, po latach denerwują, bo kłują, grzyba łapią, brązowieją i nie wyglądaja tak jak potrzeba.

JoannA 13:21, 17 wrz 2015

Agania napisał(a)

Ogrodem zachwycam się nieustannie, wykonaną pracę widać na fotkach, zmiany konkretne, ale jak wiesz, że bez ciężkiej pracy, nie będzie efektów, a to jest wyzwanie, któremu żaden ogrodnik, nie może się oprzeć... ta ciężka praca nas zawsze cieszy, wcześniej czy później, ale cieszy
Trawnik jest piękny...Leonardo też posadzę u siebie
Moje jałowce też mnie denerwują coraz bardziej je ogołacam, bo zabierają przestrzeń na rabatach, dziękuję za tojeść...będę mieć jeszcze nasionka nasionka ośmiału i tytoniu ozdobnego jak chcesz

Piszę się na nasionka ośmiału.
JoannA 13:25, 17 wrz 2015

Toszka napisał(a)
z tymi jałowcami to śmieszna sprawa - jak się zakłada ogród to cieszą jak nie wiem co... potem, po latach denerwują, bo kłują, grzyba łapią, brązowieją i nie wyglądaja tak jak potrzeba.

Bardzo się cieszę Iwonko że zaglądasz bo potrzebuję Twojej porady w sprawie cisa.
Jutro przyjeżdża do mnie świeżo wykopany, formowany w kulę. Jako osoba doświadczona w uprawie cisów poradź jakie warunki mu zapewnić żeby pięknie u mnie rósł. Dysponuję próchnicą odkwaszoną, ziemią ogrodową z dodatkiem krowiaka, obornikiem końskim.
Toszka 13:47, 17 wrz 2015

Mam nadzieję, że bryła korzeniowa jest spora. jeśli będzie przesuszona to namocz w misie na ok 40min. Dołek sporo większy, szerszy, do dołka wszystkie dobroci jakie masz (jeśli masz ziemię kwaśna to dosyp garść dolomitu. Przekop to z rodzimą ziemią. Dodaj trochę kory przekompostowanej, dla rozluźnienia i fytoftorozie.
Sadź, dobrze upchnij ziemię pod korzenie i wokół. Zimą pamiętaj o podlewaniu. Nie licz na duże przyrosty w przyszłym roku. Kopane korzenią się i aklimatyzują 2 lata.
Będzie dobrze
JoannA 14:54, 17 wrz 2015

Toszka napisał(a)
Mam nadzieję, że bryła korzeniowa jest spora. jeśli będzie przesuszona to namocz w misie na ok 40min. Dołek sporo większy, szerszy, do dołka wszystkie dobroci jakie masz (jeśli masz ziemię kwaśna to dosyp garść dolomitu. Przekop to z rodzimą ziemią. Dodaj trochę kory przekompostowanej, dla rozluźnienia i fytoftorozie.
Sadź, dobrze upchnij ziemię pod korzenie i wokół. Zimą pamiętaj o podlewaniu. Nie licz na duże przyrosty w przyszłym roku. Kopane korzenią się i aklimatyzują 2 lata.
Będzie dobrze

Dzięki Iwonko
Dolomit też mam to sypnę garść. Mam też popiół z kominka, może być?
Toszka 14:55, 17 wrz 2015

z popiołem do dołka bym nie ryzykowała. A popiół z liściastych?
JoannA 15:01, 17 wrz 2015

Toszka napisał(a)
z popiołem do dołka bym nie ryzykowała. A popiół z liściastych?

Popiół z liściastych. Ale jak nie radzisz to nie będę dawała.