Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

JoannA 13:36, 19 lip 2013

popcarol napisał(a)
Asiu, ach! chodzę u Ciebie i się zachwycam i ta przestrzeń! zazdroszczę!

Witaj Karol!
Przestrzeni do zagospodarowania mi nie brakuje ale M tak lubi to nasze "pole golfowe" że ciągle muszę z nim walczyć o kolejny kawałek rabaty. Łapki świerzbią i nowe roślinki czekają na miejsce i pewnie jesienią coś wymyślę.
Przeraża mnie tylko wizja zrywania darni bo trawnik gęsty i ciężko, kombinuję żeby dać oprysk i byłoby po kłopocie.
Karol, ogród jak każdy. Kiedyś usłyszałam jak przechodząca sąsiadka powiedziała ...no, tu jest schludnie...
I niech tak już zostanie
dzięki że zajrzałaś Karol a zaproszenie zawsze aktualne
Ola54 14:45, 19 lip 2013

Mnie też przeraża to darniowanie .
Margarete 16:35, 19 lip 2013

A ja ostatnio wydarniowałam z pomoca mojej mamy...27 metrów długą rabatę ..o szerokości zmiennej bo linia falista ... ale trwało to....ho,ho,ho...dwa miesiące popołudniami.....koszmarnie dużo pracy..nie liczyłam wywożonych taczek ale co dzien były co najmniej 3 pełniutkie taczki, no i trzeba było co najmniej tyle samo ziemi nawieżć dzien w dzien, ale jaka satysfakcja.
I moze sie moja rabata nikomu nie podobac, najwazniejsze że ja mam satysfakcje że ją zrobiłam...
gierczusia 19:44, 19 lip 2013

Fajny ten Twój ogródeczek ... Tak jak lubię , wiele roślin ozdobnych z liści ... Achhhh .. Super
19:55, 19 lip 2013
JoannA napisał(a)

Witaj Karol!
Przestrzeni do zagospodarowania mi nie brakuje ale M tak lubi to nasze "pole golfowe" że ciągle muszę z nim walczyć o kolejny kawałek rabaty. Łapki świerzbią i nowe roślinki czekają na miejsce i pewnie jesienią coś wymyślę.
Przeraża mnie tylko wizja zrywania darni bo trawnik gęsty i ciężko, kombinuję żeby dać oprysk i byłoby po kłopocie.
Karol, ogród jak każdy. Kiedyś usłyszałam jak przechodząca sąsiadka powiedziała ...no, tu jest schludnie...
I niech tak już zostanie
dzięki że zajrzałaś Karol a zaproszenie zawsze aktualne

No to przynajmniej u mnie łatwo się zdejmuje darń,bo trawka licha - jakieś plusy to ma,bo idzie jak po maśle,plany siania nowej na jesień
Asiu jakie masz wysokie ekobordy na tym palcyku z ławką,nie wiem czy już sie pytałam? Pod spodem włóknina czy gruba folia? dziś latałam ze szpadlem i zaznaczyłam wstępnie placyk wypoczynkowy.
JoannA 21:08, 19 lip 2013

Michalina napisał(a)
Mnie też przeraża to darniowanie .

Michalino, damy rade
JoannA 21:13, 19 lip 2013

Margarete napisał(a)
A ja ostatnio wydarniowałam z pomoca mojej mamy...27 metrów długą rabatę ..o szerokości zmiennej bo linia falista ... ale trwało to....ho,ho,ho...dwa miesiące popołudniami.....koszmarnie dużo pracy..nie liczyłam wywożonych taczek ale co dzien były co najmniej 3 pełniutkie taczki, no i trzeba było co najmniej tyle samo ziemi nawieżć dzien w dzien, ale jaka satysfakcja.
I moze sie moja rabata nikomu nie podobac, najwazniejsze, że mam satysfakcje że ją zrobiłam...

Małgosiu, podglądam tak po cichutku Twój wątek i podziwiam pracowitość i upór. Ogródek bardzo się zmienił, wyszlachetniał. A kto mówił, że Twoja rabata sie nie podoba?
Jest pieknie Małgosiu!
Z darnią jakoś sobie poradzę, zdzierałam już jak robiliśmy kącik wypoczynkowy, będzie OK
Debra 22:00, 19 lip 2013

JoannA napisał(a)

Joanno, ja sama czasem walczę ze soba o kawałek trawnika Bo trawnik też jest ładny, ale fakt, miejsca na rabaty stale w potrzebie.
Wyrywanie darni to straszliwa robota, ale proszę nie rób oprysku
Potem długo ta chemia będzie nie tylko na tym kawałku, który spryskałaś. Poza tym ta darń to bardzo szybko nowy kompost. Wystarczy zerwać duże płaty , odwrócić i zostawić na jakis czas. Na tym możesz planować podwyższone rabaty, albo zebrać i ułożyć gdzieś na pryzmie. Masz duży ogród, znajdziesz miejsce, a kompost z tego cudny
Gabrysia_ 22:04, 19 lip 2013

Na ławeczce posiedziałam,piękny ogród pooglądałam
Asiu...ja też mam działkę wąską i długą,ale twoja jakaś bardzo duża się wydaje
JoannA 22:07, 19 lip 2013

Debra napisał(a)

Joanno, ja sama czasem walczę ze soba o kawałek trawnika Bo trawnik też jest ładny, ale fakt, miejsca na rabaty stale w potrzebie.
Wyrywanie darni to straszliwa robota, ale proszę nie rób oprysku
Potem długo ta chemia będzie nie tylko na tym kawałku, który spryskałaś. Poza tym ta darń to bardzo szybko nowy kompost. Wystarczy zerwać duże płaty , odwrócić i zostawić na jakis czas. Na tym możesz planować podwyższone rabaty, albo zebrać i ułożyć gdzieś na pryzmie. Masz duży ogród, znajdziesz miejsce, a kompost z tego cudny

Debro, ja jestem niecierpliwa i jak coś zaplanuję muszę od razu zrealizować. Oprysk herbicydem to długie czekanie więc pewnie wcześniej sama tą dań zerwę bo roślinki męczą się w doniczkach. Z zerwaną darnią nie mam problemu bo układam sobie zielony pas na prywatnej drodze wzdłuż ogrodzenia.