Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomysł na ogród

Pomysł na ogród

Skula 20:52, 13 maj 2014

Kasya napisał(a)
ludzie ? mozesz to rozwinąć ?

to taka prawidłowość - powiedzmy życiowa - że szlachetni i wartościowi ludzie "odchodzą" za szybko ..a łotry i np pijaki żyją długo w zdrowiu
a może to tylko wrażenie ? bo Ci wartościowi kiedy by nie odeszli to żal i pustkę pozostawią

no dobra - bo się filozoficznie zrobiło - a tu o wrotyczy mieliśmy pogadankę
Kasya 21:03, 13 maj 2014

mhm, myslalam ze napiszesz ktorzy to ludzie bardziej szlachetni ...

ale wracajac do roslinek, to jak widze jakis "chwascik" ladniejszy to zostawiam, np pod czeremchą rozrastaja mi sie zolte zawilce, kilka bodziszkow nawet przesadzilam na rabate
w ubieglym roku jak bylo u mnie totalne chwastowisko, cale lato kwitl pieknie bodziszek, taki kulisty spory krzaczek obsypany fioletowymi kwiatkiami az do pazdziernika prawie
Toszka 09:43, 14 maj 2014

Skula napisał(a)

to taka prawidłowość - powiedzmy życiowa - że szlachetni i wartościowi ludzie "odchodzą" za szybko ..a łotry i np pijaki żyją długo w zdrowiu
a może to tylko wrażenie ? bo Ci wartościowi kiedy by nie odeszli to żal i pustkę pozostawią

no dobra - bo się filozoficznie zrobiło - a tu o wrotyczy mieliśmy pogadankę

Łotry i źli ludzie żyją dłuzej, bo najwyraźniej Pan Bóg daje im szansę na poprawę...
Toszka 09:51, 14 maj 2014

Ja na szczęście chwastów nie muszę hodować, bo robią to za mnie sąsiedzi z trzech stron ;-(
A nawet od frontu-drogi mam co robić, bo jeden z sąsiadów w swojej kolejnej inwencji twórczej bez wyobraźni posadził rdest auberta - inwazyjne pnącze - wystarczy jak powiem, że już (nie mój) Tamaryszek zarósł i niemal położył, a teraz swe macki wyciąga na moje żywopłoty. Tę samą sytuację mam z ich winoroślą i trzmieliną pnącą
anna_g 09:53, 14 maj 2014

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/423-zwalczanie-opuchlakow-w-ogrodzie

I jeszcze taki "wyciąg" z internetu

"Natomiast z powodzeniem możemy wykorzystywać wrotycz do zwalczania mszyc i innych szkodników roślin. Aby przygotować oprysk, około 150 g świeżego wrotyczu (lub 15 g suszonego) zalewamy 5 l wrzątku. Po wystudzeniu i przecedzeniu napar jest gotowy do użycia. Działa 7 dni. Z kolei gnojówką z wrotyczu można zwalczać szkodniki glebowe: nicienie, drutowce i pędraki. Przygotowujemy ją, zalewając pocięte rośliny wodą (1 kg na 10 l). Wodę często mieszamy. Kiedy przestanie się pienić (zwykle po 2 tygodniach), rozcieńczamy ją trzykrotnie i obficie podlewamy nią przekopaną ziemię.

Czyli dla ogrodnika to cenne ziele Wiesz, niby tak sobie trochę tutaj żartujemy ale ja nie mam wokół siebie zbyt wrotyczu - bo każdy kto się buduje i zakłada ogród go zwalcza.. a "dzikich" miejsc wokół mojego ogrodu coraz mniej. Więc może tak na wszelki wypadek ciut sobie go zostaw żeby te mszyce nim załatwić zamiast chemią
anna_g 09:53, 14 maj 2014

Toszka napisał(a)

Łotry i źli ludzie żyją dłuzej, bo najwyraźniej Pan Bóg daje im szansę na poprawę...

Bardzo ładnie napisane
Tess 10:36, 14 maj 2014

Toszka napisał(a)

Proszę nie bierz tego do siebie, Toszko, ale to stwierdzenie (często powtarzane, także przez księży), mnie doprowadza do irytacji.
Tess 10:38, 14 maj 2014

Krzysztof, pięknie się dzieje
Jestem u Ciebie stałym bywalcem, tylko incoguto, jak mawia jedna z naszych Forumowiczek
Toszka 12:26, 14 maj 2014

Tess napisał(a)

Proszę nie bierz tego do siebie, Toszko, ale to stwierdzenie (często powtarzane, także przez księży), mnie doprowadza do irytacji.

Tess, od księży??? :-0 Nie wiedziałam...
ale jesli wolisz ateistyczną wersję to powiem, że:
łotrzy i źli ludzie to wampiry żerujące na energii dobrych ludzi...
teraz lepiej...
no bo jakoś racjonalnie trzeba to sobie wyjaśnić

Tess, nie wzięłam tego do siebie. Zaskoczyłaś mnie
Tess 13:15, 14 maj 2014

Oj, niezręcznie się chyba wyraziłam. Chodziło mi o to,zebyś nie sądziła, że krytykuję Ciebie za te słowa.
Tak, przez niektórych księży. I dlatego tak mnie to irytuje.
Bo jak można powiedzieć młodej kobiecie, która ledwie dwa lata z mężem przeżyła, że takich dobrych ludzi, jak jej mąż, Pan Bóg zabiera szybko do nieba, a złym daje czas na poprawę?
Tak powiedział pewien ksiądz mojej krewnej.
Która do dziś nie może się z tej Boskiej łaski otrząsnąć.

Pewnie chciał ją w ten sposób pocieszyć, ale skutek uzyskał odwrotny.

Teraz lepiej

Ale już koniec, nie będę ciągnąc tego tematu, bo to być może razi uczucia innych.
Ale powstrzymać się nie mogłam. Wybaczcie