Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomysł na ogród

Pomysł na ogród

Skula 21:59, 27 sie 2013

rusztowanie z prętów :

i pompka:

Skula 22:00, 27 sie 2013

jesień jednak idzie ... dojrzewają owoce

kachat 08:53, 28 sie 2013

Źródełko super, bardzo mi się podobają takie kamienne Choć ja bym wolała tam z tyłu jeszcze jeden kamień dołożyć Ale fajnie wygląda. I jak tak opisujesz, to jego zrobienie się takie proste wydaje
Skula 19:56, 28 sie 2013

kachat napisał(a)
Źródełko super, bardzo mi się podobają takie kamienne Choć ja bym wolała tam z tyłu jeszcze jeden kamień dołożyć Ale fajnie wygląda. I jak tak opisujesz, to jego zrobienie się takie proste wydaje

bo to wcale nie jest trudne i pracochłonne
każdy nawet pozbawiony elementarnych zdolności poradzi sobie z jego wykonaniem
Skula 19:59, 28 sie 2013

a teraz poproszę o pomoc:
chciałbym przesadzić tą sosnę

mam pytanie - teraz - jesienią czy lepiej na wiosnę
i jak szeroko obkopać drzewko by nie pouszkadzać korzeni
mniej więcej na szerokość korony?
Skula 20:01, 28 sie 2013

kolorów jesieni ciąg dalszy
nie żebym się nimi upajał czy coś !
szkoda lata !

Skula 20:01, 28 sie 2013

czy u Was też już powoli zaczyna się "akcja liście"? ja już codziennie małą kupkę grabię ....
kachat 20:51, 28 sie 2013

U mnie nie ma akcji liście, bo mam same sosny Ale za jakiś miesiąc czy dwa będę zato z taczkami igieł jeździć ;/

Z sosną za bardzo nie pomogę, ale taka standardowa sosenka ma zaledwie kilka grubszych korzeni - na boki i w dół. Może znajdź je i wykop jak najdłuższe (te co w bok idą), np. 1-2 metry, powinno bardzo łatwo pójść. Bo z tymi co idą w głąb to raczej tak prosto nie pójdzie i zostaną trochę zmasakrowane. Ale nie wiem w sumie, do tej pory tylko sosnę pospolitą przesadzałam, może z kosodrzewiną (to kosodrzewina..?) jest inaczej.
Toszka 21:27, 28 sie 2013

Ile czasu rośnie u ciebie ta pinus mugo? Od tego zależy sposób przesadzania.
Akurat teraz jest najlepszy czas na przesadzenie (od połowy sierpnia do połowy września), ponieważ iglaste tuż po fazie intensywnego wzrostu mają fazę intensywnego przyrostu korzeni. Drugi termin to wiosenny, analogicznie - połowa kwietnia do połowy maja. Jenak jeśli twoja sosenka rośnie w tym miejscu kilka lat (a zależy ci na niej), to bezpieczniej by było teraz zaszkółkować, czyli dość głęboko obkopać wokół, po zewnętrznej obłożyć folią, a od strony uciętych korzeni nasypać kwaśnego torfu zmieszanego z kompostem tak by wytworzyły się te drobne korzonki. Na wiosnę, po 15 kwietnia przesadzać.
Skula 20:35, 29 sie 2013

Toszka napisał(a)
Ile czasu rośnie u ciebie ta pinus mugo? Od tego zależy sposób przesadzania.
Akurat teraz jest najlepszy czas na przesadzenie (od połowy sierpnia do połowy września), ponieważ iglaste tuż po fazie intensywnego wzrostu mają fazę intensywnego przyrostu korzeni. Drugi termin to wiosenny, analogicznie - połowa kwietnia do połowy maja. Jenak jeśli twoja sosenka rośnie w tym miejscu kilka lat (a zależy ci na niej), to bezpieczniej by było teraz zaszkółkować, czyli dość głęboko obkopać wokół, po zewnętrznej obłożyć folią, a od strony uciętych korzeni nasypać kwaśnego torfu zmieszanego z kompostem tak by wytworzyły się te drobne korzonki. Na wiosnę, po 15 kwietnia przesadzać.

drzewko rośnie 2 sezon i kupione było w donicy - pięknie się przyjęło i w tym roku podwoiło swoją wielkość
naprawdę nie chciałbym mu zaszkodzić i jeśli to przesadzenie ma być tego przyczyną to z niego zrezygnuję i w nowe miejsce kupię nowe drzewko

ale jeśli da się go przesadzić bez uszczerbku to postępować właśnie wg powyższej porady?