Skula, odnośnie pinus mugo chyba nie zrozumieliśmy się (zerknij kilka postów wcześniej i proszę czytaj uważniej) - pisałam ci, że jeśli to zaledwie drugi sezon to śmiało przesadzaj! Jeśli to zrobisz ostrożnie z jak największą bryłą korzeniową i dobrą ziemią w nowym dołku to powodzenie gwarantowane
W sadzie proponowałam ci właśnie brzoskwinie i ew. wiśnie. To pewniaki. Aczkolwiek musisz wiedzieć, że brzoskwinie wg. zaleceń Związku Sadowników poleca wymieniać się co 7-9 lat. Dlaczego? Ano dlatego (właśnie to "odkrywam" z moją najstarszą brzoskwinią), że starsze drzewka są już bardzo podatne na choroby zdrewniałych części. Jednakże radocha jest wielka i np. w tym roku mieliśmy "brzoskwiniową klęskę urodzaju" - z każdego drzewka zebraliśmy po ok 40-50kg owoców. Obdarowaliśmy rodzinę i sąsiadów, bo sami nie mieliśmy takich mocy przerobowych
Skula odnośnie wody w ogrodzie - zrozummy się dobrze- chcesz uwag i spojrzenia trzeciego oka to masz, ale ja nie mówię ci co masz robić u siebie w ogrodzie - twój ogród, twoja twierdza

Czytam od początku twój wątek i odnoszę wrażenie, ze czekasz na rady i podpowiedzi tylko po to by zrobić odwrotnie...
I jeszcze o sośnie ekstra - zastanów się czy podołasz niwaki (a'la bonzai), bo to, że kupisz uformowane drzewko to nie oznacza, że tak zostanie na wieki wieków. Jeśli nie będziesz dalej odpowiednio formować to zwłaszcza sosna szybko przyjmie pierwotną formę i strzeli w górę w typowy dla gatunku sposób.
Wejdź sobie na stronę szkółki Acrocona (to w Wawie) i przejrzyj opisy "pinus". Może zastanów się nad jakąś sosną przebarwiającą się na żółto zimową porą np. wolnorosnącą Zundert, Gold Finger, Chameleon, Gold Coin, czy choćby bardziej popularna Wintergold.
Sosną ekstra może być też wąska wysoka Pyramidalis czy węższa Molette.
Pytałam się też czy twoja pinus mugo jest szczepiona czy nie. Dlaczego? wyjaśniam

Większość iglaków szczepionych to rośliny karłowe, które nie zajmują dużo miejsca, a tym samym ich wzrost i pokrój jest łatwy do przewidzenia i kontroli. Duża część szczepionych iglaków (ale nie tylko) to czarcie miotły.
Jeżeli miałyby to być iglaki o pokroju kolumnowym lub stożkowym to np:
cis Krakus
jałowiec pospolity Gold Cone o złocistej barwie
jodła górska Compacta
jodła pospolita Fastigiata lyb Pyramidalis (większa)
świerk kłujący Iseli Fastigiate
sosna pospolita Fastigiata
O pokroju kulistym:
choina kanadyjska (tsuga) Nana
jodła górska Green Globe
jodła balsamiczna Nana
świerk kłujący Glauca Globosa
świerk serbski Karel
świerk sitkajski Tenas lub Papoose (identyczne, nie do odróżnienia)
sosny czarne Brepo, Helga, Hornibrookiana, Spielberg, Globosa Viridis
sosna pospolita Varella, Moseri, Watereri
sosny górskie Humpy, Ophir, Mops, Carsten Wintergold
Inne karłowe:
cyprysik japoński Nana Gracilis
jodły koreańskie Cis, Tundra, Silberperle i wiele innych odmian
sosny górskie Minimops, Jakobsen
sosny wejmutki Minima, Macopin
jodła Blue Hexe