Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomysł na ogród

Pomysł na ogród

Skula 13:01, 01 wrz 2013

Toszka napisał(a)
Skula, odnośnie pinus mugo chyba nie zrozumieliśmy się (zerknij kilka postów wcześniej i proszę czytaj uważniej) - pisałam ci, że jeśli to zaledwie drugi sezon to śmiało przesadzaj! Jeśli to zrobisz ostrożnie z jak największą bryłą korzeniową i dobrą ziemią w nowym dołku to powodzenie gwarantowane

oczywiście,że dokładnie przeczytałem Twój wpis , ale czytałem też i różne opinie na innych forach .
ja po prostu nie chcę zniszczyć drzewka i jeśli istnieje cień ryzyka dla niego wolę kupić drugie
Nie jest to mały koszt , nawet przy dużo mniejszym drzewku i dlatego korci mnie to przesadzanie
Skula 13:03, 01 wrz 2013

Toszka napisał(a)

W sadzie proponowałam ci właśnie brzoskwinie i ew. wiśnie. To pewniaki. Aczkolwiek musisz wiedzieć, że brzoskwinie wg. zaleceń Związku Sadowników poleca wymieniać się co 7-9 lat. Dlaczego? Ano dlatego (właśnie to "odkrywam" z moją najstarszą brzoskwinią), że starsze drzewka są już bardzo podatne na choroby zdrewniałych części. Jednakże radocha jest wielka i np. w tym roku mieliśmy "brzoskwiniową klęskę urodzaju" - z każdego drzewka zebraliśmy po ok 40-50kg owoców. Obdarowaliśmy rodzinę i sąsiadów, bo sami nie mieliśmy takich mocy przerobowych

tak - brzoskwinie chcemy i my posadzić - powiedz jaki u Ciebie rośnie gatunek?
Skula 13:13, 01 wrz 2013

Toszka napisał(a)

Skula odnośnie wody w ogrodzie - zrozummy się dobrze- chcesz uwag i spojrzenia trzeciego oka to masz, ale ja nie mówię ci co masz robić u siebie w ogrodzie - twój ogród, twoja twierdza Czytam od początku twój wątek i odnoszę wrażenie, ze czekasz na rady i podpowiedzi tylko po to by zrobić odwrotnie...

ale ja jestem bardzo wdzięczny na każdą poradę czy nawet krytyczne uwagi - po to tu jestem i prezentuje ogród by z Waszą pomocą stawał się coraz piękniejszy
za wszystkie wpisy i uwagi bardzo dziękuję

woda była planowana przy wgłębniku i przy jego wykańczaniu pewnie zostanie zrealizowana
nie wiem czy gdzieś tutaj już umieszczałem projekt tego "przedsięwzięcia"?

Skula 13:24, 01 wrz 2013

Toszka napisał(a)

I jeszcze o sośnie ekstra - zastanów się czy podołasz niwaki (a'la bonzai), bo to, że kupisz uformowane drzewko to nie oznacza, że tak zostanie na wieki wieków. Jeśli nie będziesz dalej odpowiednio formować to zwłaszcza sosna szybko przyjmie pierwotną formę i strzeli w górę w typowy dla gatunku sposób.
Wejdź sobie na stronę szkółki Acrocona (to w Wawie) i przejrzyj opisy "pinus". Może zastanów się nad jakąś sosną przebarwiającą się na żółto zimową porą np. wolnorosnącą Zundert, Gold Finger, Chameleon, Gold Coin, czy choćby bardziej popularna Wintergold.

Sosną ekstra może być też wąska wysoka Pyramidalis czy węższa Molette.

ale ja wiem, że uformowanym drzewkiem trzeba się odpowiednio "opiekować " i pozostawiając je samemu sobie powróci ono do naturalnych kształtów
praca w ogrodzie to coś co sprawia mi ogromną przyjemność a zgłębianie tajników jak i co trzeba robić idzie z tym w parze
dzięki takim osobom jak Ty jest to możliwe - i jeszcze raz bardzo dziękuję
Skula 13:43, 01 wrz 2013

Pinus densiflora 'Alice Verkade'
SOSNA GĘSTOKWIATOWA 'ALICE VERKADE'
Karłowe drzewo o kulistym pokroju, powolnym wzroście, przyrastające rocznie ok. 10 cm. Pędy krótkie, pokryte jasno-zielonymi igłami, zebranymi po dwie. Wymagania glebowe i wilgotnościowe niewielkie, lubi stanowiska słoneczne. W zimniejszych regionach Polski, wymaga okrycia. W produkcji spotykana w formie piennej. Odkrywcą odmiany jest Verkade Nuseries, New Jersey, USA. Polecana do ogrodów przydomowych, japońskich, wrzosowych, skalnych, nasadzeń pojemnikowych, sadzona pojedynczo.

piękne drzewko mi zaproponowałaś
nawet nie daleko je znalałem - nie wiem co prawda ile kosztuje ale jutro się dowiem
Skula 13:54, 01 wrz 2013

a tak w ogóle - to dzisiejszy spacer obfitował w piękne grzyby

jedno z trofeów :

Gardenarium 14:41, 01 wrz 2013

Skula napisał(a)
a teraz poproszę o pomoc:
chciałbym przesadzić tą sosnę

mam pytanie - teraz - jesienią czy lepiej na wiosnę
i jak szeroko obkopać drzewko by nie pouszkadzać korzeni
mniej więcej na szerokość korony?

Tutaj jest artykuł i zdjęcia jak przesadzać, Obkopać jak najszerzej, to zależy ile czasu rośnie, ale sosna dość ciężko się przesadza bo nie ma zwartego systemu korzeniowego. Jak nie musisz - nie przesadzaj.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/358-jak-przesadzic-drzewo

Ja jeszcze w kwestii formalnej, nie można wklejać zdjęć nie swojego autorstwa (znaczy z netu, zauważyłam wcześniej takie ze znakiem wodnym nawet:

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 14:45, 01 wrz 2013

Skula napisał(a)

Odnośnie plastiku czy brezentu na rabatach Na pewno dobra rada. a może najlepsza

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Instagram Ogrodowiska
Skula 16:53, 01 wrz 2013

Gardenarium napisał(a)

Odnośnie plastiku czy brezentu na rabatach Na pewno dobra rada. a może najlepsza

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

znam doskonale Wasze zdanie na ten temat
ale czy Wy znacie lepszy pomysł na raz odchwaszczone miejsca , które czekają czasem rok na dokończenie?
włókninę można zawsze zdjąć , można też co drugi tydzień klęknąć i powyrywać chwasty
ale można tez sobie pomóc
nie twierdzę że jest to idealne rozwiązanie ale na pewno skuteczne
ja traktują włókninę tymczasowo i doraźnie
Skula 16:56, 01 wrz 2013

Gardenarium napisał(a)

Tutaj jest artykuł i zdjęcia jak przesadzać, Obkopać jak najszerzej, to zależy ile czasu rośnie, ale sosna dość ciężko się przesadza bo nie ma zwartego systemu korzeniowego. Jak nie musisz - nie przesadzaj.

dzięki ra cenne rady - własnie zbieram się do podjęcia wiążących decyzji