Witaj Skula,
trafiłam na Twój wątek przypadkiem, ale kojarzę Twoje zdjęcia z innego (budowlanego) forum. Ja dopiero będę "startować" z ogrodem. Miałam zacząć w tym roku, ale wszystko się przesunęło z przyczyn niezależnych ode mnie. Ja też mam zamiar zrobić inny ogród niż większość forumowiczów tzn. nie w stylu "ogrodowiskowym" i również pisałam w próżnię (od dłuższego czasu wcale - z powodu chronicznego braku czasu), ale.... zaglądam na Ogrodowisko, ponieważ zawsze można znaleźć coś inspirującego, co może się przydać w moim ogrodzie. Zazwyczaj można znaleźć kogoś kto ma ogród w podobnym stylu i go pooglądać, zapytać o rośliny i warunki uprawy i wytrzymałość (dotyczy to zwłaszcza "rarytasów").
Danusia wykonując ogrody na zlecenie wypracowała sobie listę "żelaznych" roślin, które są efektowne, zimozielone i wytrzymują polskie zimy i przez to wypracowała sobie swój własny styl. Większość forumowiczów prawdopodobnie nie ma zbyt dużego doświadczenia ogrodowego (sama jestem najlepszym przykładem), dlatego korzysta z doświadczenia Danusi i przejmuje rady oraz listę roślin. Lepiej skorzystać z czyjegoś doświadczenia niż wyrzucić masę pieniędzy "w ziemię" i zrobić sobie chaos w ogrodzie

Dlatego być może większość ogrodów jest właśnie w stylu "ogrodowiskowym"
Jest na forum parę leśnych ogrodów i są naprawdę piękne. Masz sosny więc może poszukaj w tym kierunku.
Ja na pewno już wiem, że jeszcze będę zmieniać swój projekt. Dzięki Danusi i Ogrodowisku rozważam żywopłot cisowy, który jest wg mnie super reprezentacyjny, albo z choiny kanadyjskiej. Wszędzie wokoło są thuje Szmaragd lub Brabant. Jeśli jednak thuja, to może odmiana Aureospicata.
W każdym bądź razie na pewno trzeba zrobić sobie projekt

Dużo osób ogląda, ale nie zostawia po sobie śladu...