Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

eda 23:18, 10 kwi 2014

chyba zimniej to już nie będzie co Hanuś? gradobicie nie podziurawiło liści tylko drobne kwiatki troszkę wytrzepało szkoda mi jedynie epimedium bo rozsadziłam na jesień i jest mikre i jedno straciło kwiatka ale to nic zobaczymy jak liście puści czy będzie rosło , pokusiłam się bo chciałam rozmnożyć i marne jest - zobaczymy co z tego będzie Dobrej nocki paaa Hanuś
hanka_andrus 23:27, 10 kwi 2014

Jeszcze do świąt noce zimne. Przynajmniej u mnie. Przetrzymuje nas ten Bałtyk. Teraz mgła na wybrzeżu. Sąsiedniego bloku nie widzę. Paaa Edytko, Miłych snów.
Milka 05:23, 11 kwi 2014

Hanuś, dzieki za cudny wiersz, one są pełne humoru i madrości

Niezbednik masz super, szkoda, tylko, że ciepla brakuje, bo rośliny by bujnęły, a i nam dobrze to zrobi
Lawenda nisko cięta, wolniej się zabiera do roboty, ale za to lepiej kwitnie, u mnie tylko ciut lepiej z nią, więc się nie martw
Oznaki wiosny obejrzałam, o rożnicach wczoraj i dzis ooczytalam i zgodzę sie z tobą, kiedys z wieloma rzeczami bylo lepiej, ale swiat gna i tego nie zatrzymasz
Źyczę słonecznego i ciepłego dzionka
A i ten pierwiosnek gruziński cudny, jak kiedyś będzie nadwyżka, piszę sie na niego
hanka_andrus 09:02, 11 kwi 2014

Irenko, aż śmiech, że go nie masz, u mnie jest od lat, i każdej wiosny daje czadu. Myślałam, że są w każdym ogrodzie.
Za słoneczko dziękuję, przyda się, bo na razie mgła, ale mimo chłodu lekko się już unosi.
Miłego dnia.
hanka_andrus 09:53, 11 kwi 2014

Smaganie palmą wielkanocną
wcale nie bolało tak mocno,
takie ojcowskie lanie
miało zapewnić posłuch i poważanie,
dzieciom przypominało,
co się w Jeruzalem stało,
i miały pamiętać przez rok cały,
by rodzinie przysporzyć chwały.

Pielęgnujcie rodzinne zwyczaje, te stare i te nowe.
Bo świat się zmienia, ale najważniejsza jest rodzinna tradycja.
Róbcie palemki własnoręcznie, może nie kunsztowne, ale wdzięczne.
Tez się wybieram do znajomej wierzby z prośbą o kilka gałązek.

Ania_ogrodni... 10:33, 11 kwi 2014

Święte słowa My w sobotę tworzymy, dla dzieci to wielka frajda.

O słonko wyszło zza mgły.
Milka 10:44, 11 kwi 2014

hanka_andrus napisał(a)
Irenko, aż śmiech, że go nie masz, u mnie jest od lat, i każdej wiosny daje czadu. Myślałam, że są w każdym ogrodzie.
Za słoneczko dziękuję, przyda się, bo na razie mgła, ale mimo chłodu lekko się już unosi.
Miłego dnia.

No nie mam
pamiętaj o mnie
jola54 11:28, 11 kwi 2014

Haniu!..Strażniczko obyczajów i tradycji....jesteś wielka! pozdrawiam
12:44, 11 kwi 2014
Zwyczaj święcenia palm w Niedzielę Palmową jest w Niemczech mało znany, można go spotkać w katolickiej Bawarii.
Ale na święta ustawia się w wazonie zielone gałązki przybrane kolorowymi jajeczkami., takie ozdoby można spotkać na krzewach i drzewkach przed domem.
W Wielką Sobotę, jest tu ciekawy zwyczaj rozpalania wielkich ognisk przed kościołami katolickimi, podczas nabożeństwa następuje poświęcenie ognia.

hanka_andrus 14:04, 11 kwi 2014

Kochani, odwiedziłam Karolinkę spod Trzech jabłoni w jej ogródku. Słoneczko wyjrzało i nam łaskawie przyświecało. Em Karolinki pracował przy wywózce gruzu z ogrodu, a my, oczywiście oglądałyśmy skarby ogrodowe. Piękny ogródek już powstał w niespełna rok, A za następny, będzie piękny, i dopiero będzie szok. Zwłaszcza,że sąsiedzi obok ,mają małą grządkę z bylinami i tylko trawnik. Oj,będą zazdrościć!
Dzięki, kochani za miłe przyjęcie. O zdjęciach z wrażenia zapomniałam, I jeszcze torbę roślin do swego ogrodu dostałam.
Umówiłyśmy się na majowe spotkanie u mnie, Czekam! Na wszystkie moje miejskie ogrodniczki. I nie tylko.
A kiedy? Jak będzie w maju pogoda. I zakwitną moje kwiatki.