Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

hanka_andrus 08:36, 27 maj 2014

Zbyszku, dziękuję za troskę. Zagoiło się jak na psie. Jest ok.
Ja bez bycia w ogrodzie u Bożenki śniłam, a co dopiero ci, co tam byli. Zawrót głowy i szok wizytowy na długo nie do usunięcia z pamięci. Ja trwam w tym stanie już rok, a nie byłam w najcudniejszym momencie przecież.

Aktualnie u mnie zerwał się wiatr, i temperatura +15 C.Nie ma zapowiedzi na ciepło. Zachmurzenie rośnie, ale co z tego będzie nie wiadomo.Powinnam iść do ogrodu, ale coś po kościach niewyraźnie wyczuwam. jakąś zmianę. Poczekam do obiadu. Może się wyklaruje.
hanka_andrus 10:38, 27 maj 2014

Ech,nie maco czekać do obiadu, sam się nie zrobi. Dziś obiad z recyklingu.
Kartacze z mięsem.Uwielbiam!
Mięso i warzywa z niedzielnego rosołu na farsz do kartaczy.
Część ziemniaków.tych gotowanych do masy ziemniaczanej, czyli pół roboty zrobione, Idę szykować całość.

Miłego dnia.
Karolinek 11:31, 27 maj 2014

Miłego! Obiadku zazdroszczę U mnie na kartacze mówią pyzy, ale te nasze pyzy mają właśnie kształt kartaczy. Moja mama jest specjalistką od takich dań.
Smacznego!
Selly 11:55, 27 maj 2014

hanka_andrus napisał(a)
Ech,nie maco czekać do obiadu, sam się nie zrobi. Dziś obiad z recyklingu.
Kartacze z mięsem.Uwielbiam!
Mięso i warzywa z niedzielnego rosołu na farsz do kartaczy.
Część ziemniaków.tych gotowanych do masy ziemniaczanej, czyli pół roboty zrobione, Idę szykować całość.

Miłego dnia.

Ach, ślinka leci...
Milka 13:08, 27 maj 2014

Kartaczy nie znam, ale brzmi obiecująco
pogoda ma być dziś szalona, oby nie
Pszczelarnia 14:09, 27 maj 2014

Haniu, jestem fanką Twoich kulinarnych poczynań. Ogrodowych też.
hanka_andrus 14:59, 27 maj 2014

Karolinko,no tośmy prawie z jednego"gniazda" .
Irenko,jak przyjadę do Ciebie, to zrobię i poznasz.
Pszczółko Ewuniu, miło słyszeć, że komuś jestem "wzorem". Ale to za wielkie słowo. Życie u mnie normalnie proste, tego uczę dzieci i wnuki. Nie ma co oglądać się na marcepany, jak jest tylko suchy chleb w chlebowniku
A proste jedzenie najbardziej smakuje.
Z 1 kg przerośniętej rosołowej wołowiny wymodzimy 3 posiłki dla 4- osobowej rodziny.
1. rosół z makaronem. ziemniaki sałata, jajko sadzone a nawet dwa.
2.zupa pomidorowa, pierogi z mięsem+ kiszona kapusta
3. kartacze + barszcz czerwony+ cebulka z dod. boczku wędz.

Farsz z wołowiny robię taki sam i do pierogów i do kartaczy.
wydatek: kg wołowiny,10jaj,włoszczyzna do rosołu, 1/2 kg mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,5 kg ziemniaków,buraki na barszcz , 4 cebule, 20dkg boczku.

Dziś trzeci dzień, i kartaczy i barszczu zostało nam na kolację sporo jeszcze.Cena produktów w zależności od okolicy, ale w granicach 50-60 zł chyba się zmieścicie. 60 zł za 12 obiadów, niezły recykling.
Karolinek 15:28, 27 maj 2014

Co to znaczy doświadczenie! Nic tylko brać przykład z takiej gospodyni
Milka 15:36, 27 maj 2014

Tę prostotę i ja uwielbiam, świetne menu, smaczne i zdrowe i pamiętam czasy, jak było kiepsko, to z martadeli robiło się schabowy...a bywał i tylko chleb z chlebem, a głodny nikt nie był
Haniu, czekam na ciebie, bardzo to będzie radosne, jak mnie odwiedzisz i powdychasz zapach drzew, traw, żywic i dzikiej natury, bo tą tez zostawiam i sobie rośnie
u nas walą grzmoty!!

hanka_andrus 18:15, 27 maj 2014

No bo przejeść,i przepić można całą zarobioną kasę, a przecież na kwiatki musi wystarczyć i na nawozy pod nie.
Nie mówię o jakimś świątecznym menu, ale na co dzień, nie trzeba aż tylu wyszukanych dań, krewetek,
kawiorów, dewolajów i innych cymesów.
Prosta zupa,i coś treściwego, albo w upały ziemniaki, chłodnik i sałata z siadłym mlekiem.