Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

monteverde 22:56, 31 sie 2014

Haniu dzięki za piękne zdjęciatoś sobie pospacerowała po tych skałkach
hanka_andrus 22:56, 31 sie 2014

Iwonko, mimo woli, krajobrazy Tobie znajome zamieściłam. Miło powspominać.
an_tre 23:10, 31 sie 2014

Haniu piękna wyprawa, widoki miłe memu sercu
pozdrawiam
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
zbigniew_gazda 07:50, 01 wrz 2014

Widoki cudne. Ciekawe który kolor szlaku wybrałaś?
boguslawa_ma... 08:07, 01 wrz 2014

Haniu kwitła mi ta dziowanna od ciebie,zostawiłam na nasionka.
Czy ona się sama wysieje,czy zebrać i dopiero na wiosnę?
hanka_andrus 09:20, 01 wrz 2014

Kochani, najważniejszy pierwszy krok, od tego zaczyna się wędówka po tym łez padole.
Ale wędrując nie spotkałam żadnej płaczącej osoby, to czemu się tak mówi? Chyba z przekory? Wyruszając na poranny spacer nawet nie wiem w którym kierunku się udamy,
A na szlaku, bez dobrego przewodnika można zaleźć w czarcią dziurę nawet. Tak zalazłam w Ustroniu na Równicy. Jest tam knajpeczka
"Pod czarcim kopytem" Oczywiście, zalazłam pod to kopyto, żeby spróbować napoju o nazwie "czarcie jądro"- doznania smakowe typowo diabelskie, a i rozgrzewa jak nie przymierzając pobyt w piekle.

A dzisiaj? Mglisto, w nocy padało, i wyjątkowo mnie to cieszy. Dokończę obróbkę w kuchni, zrobię pranie, i jutro znów grzybobranie.
Pszczelarnia 13:03, 01 wrz 2014

Haniu, a przepis na nalewkę różano-malinową podasz? Bo maliny mnie zasypują i już brak mi inwencji. A ponieważ jest wilgotno, to szybko fermentują. Róże konfiturowe też jeszcze kwitną.
hanka_andrus 14:45, 01 wrz 2014

Ewuniu, to była taka spontaniczna produkcja.

Moja nalewka malinowo-różana-1 litr malin,1 litr owoców róży
================================

Zostały mi maliny z poprzedniego dnia , nie zjedzone.około litra. To je zasypałam cukrem na kilka godzin aż się cukier rozpuścił,można owoce pognieść,żeby było szybciej.
Do garnka włożyłam około litra owoców róży oczyszczonych tylko z pozostałości kwiatów. Może być róża pomarszczona, lub dzika.
Zalałam wodą do wysokości owoców i gotowałam do zmiękczenia owoców na wolnym ogniu. Potem odcedziłam bez wyciskania przez gazę,lub bawełnianą ściereczkę. Maliny też odcedzam z soku w podobny sposób. Oba soki,słodki malinowy i kwaskowy różany łączę ze sobą i zagotowuję. Po ostudzeniu łączę z alkoholem w proporcji pół litra soku z pół litrem wódki. Dla wzmocnienia można dolać kieliszek spirytusu, ale niekoniecznie.

Zalewanie soku malinowego bez zagotowania, w dodatku nie rozcieńczonym spirytusem spowoduje galaretowatość nalewki.
hanka_andrus 14:47, 01 wrz 2014

Pszczółko,zapomniałam o moich różanych kwiatkach, zasypanych cukrem, muszę zajrzeć do lodówki, czy jeszcze żyją? Dzięki.
eda 15:19, 01 wrz 2014

Hanuś energiczna babeczko Pozdrawiam serdecznie u mnie ślicznie przylało czekam na bąblów pójście do szkoły i się odstresuję w drapaniu naszej ziemi
cynia jaskiniowiec dla ciebie