Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Pszczelarnia 15:44, 01 wrz 2014

Haniu, to czyściec (Stachys densiflora (syn. S. monnieri) 'Hummelo' - Czyściec gęstokwiatowy). Jak chcesz, to na wiosnę będziemy kombinować wysyłkę, dam znać Hani (Leidzie), żeby swój przyszykowała, bo ja mam na razie jedną gałązkę o wątłych oznakach przetrwania.

Przepis zczytuję.
hanka_andrus 17:55, 01 wrz 2014

Dzięki Ewuś, piszę się do kolejki.
Madzenka 20:53, 01 wrz 2014

Haniu zawieruszyłam się gdzieś ostatnio!! Dobrze, że mnie tą pyszną nalewką sprowadziłaś na odpowiednią drogę
yolka 21:16, 01 wrz 2014

hanka_andrus napisał(a)
Ewuniu, to była taka spontaniczna produkcja.

Moja nalewka malinowo-różana-1 litr malin,1 litr owoców róży
================================

Zostały mi maliny z poprzedniego dnia , nie zjedzone.około litra. To je zasypałam cukrem na kilka godzin aż się cukier rozpuścił,można owoce pognieść,żeby było szybciej.
Do garnka włożyłam około litra owoców róży oczyszczonych tylko z pozostałości kwiatów. Może być róża pomarszczona, lub dzika.
Zalałam wodą do wysokości owoców i gotowałam do zmiękczenia owoców na wolnym ogniu. Potem odcedziłam bez wyciskania przez gazę,lub bawełnianą ściereczkę. Maliny też odcedzam z soku w podobny sposób. Oba soki,słodki malinowy i kwaskowy różany łączę ze sobą i zagotowuję. Po ostudzeniu łączę z alkoholem w proporcji pół litra soku z pół litrem wódki. Dla wzmocnienia można dolać kieliszek spirytusu, ale niekoniecznie.

Zalewanie soku malinowego bez zagotowania, w dodatku nie rozcieńczonym spirytusem spowoduje galaretowatość nalewki.

Haniu owoce dzikiej róży zbierasz już teraz -zielone, czy jak sie zaczerwienią. Proszę oświeć mnie
monteverde 21:40, 01 wrz 2014

hanka_andrus napisał(a)
Ewuniu, to była taka spontaniczna produkcja.

Moja nalewka malinowo-różana-1 litr malin,1 litr owoców róży
================================

Zostały mi maliny z poprzedniego dnia , nie zjedzone.około litra. To je zasypałam cukrem na kilka godzin aż się cukier rozpuścił,można owoce pognieść,żeby było szybciej.
Do garnka włożyłam około litra owoców róży oczyszczonych tylko z pozostałości kwiatów. Może być róża pomarszczona, lub dzika.
Zalałam wodą do wysokości owoców i gotowałam do zmiękczenia owoców na wolnym ogniu. Potem odcedziłam bez wyciskania przez gazę,lub bawełnianą ściereczkę. Maliny też odcedzam z soku w podobny sposób. Oba soki,słodki malinowy i kwaskowy różany łączę ze sobą i zagotowuję. Po ostudzeniu łączę z alkoholem w proporcji pół litra soku z pół litrem wódki. Dla wzmocnienia można dolać kieliszek spirytusu, ale niekoniecznie.

Zalewanie soku malinowego bez zagotowania, w dodatku nie rozcieńczonym spirytusem spowoduje galaretowatość nalewki.

Haniu a nie mrozisz owoców róży? nie maja potem goryczki i więcej soku oddają proporcje zapisałamdzięki
kosolka 22:22, 01 wrz 2014

Przyszłam śladem nalewki Chyba jeszcze się nie witałam u Ciebie, więc właśnie to czynie Choć zaglądałam nie jeden raz cichaczem. Nalewkę zrobię!! Mmoja pierwsza z życiu Tylko muszę róże gdzieś dorwać.. Maliny u mnie wciąż dają czadu. Pozdrawiam wieczorowo!
hanka_andrus 22:26, 01 wrz 2014

W tej chwili dzika róża jeszcze zbyt zielona , dodałam więc róży pomarszczonej tej o dużych owocach. Można wypestkować, ale niekoniecznie, bo w pestkach też sa cenne witaminki,

Maliny mam do przymrozków, więc otatnie podejście będzie z dziką różą.
kosolka 22:29, 01 wrz 2014

Od jutra będę się rozglądać.. Może gdzieś dorwe pomarszczona?
monteverde 22:34, 01 wrz 2014

hanka_andrus napisał(a)
W tej chwili dzika róża jeszcze zbyt zielona , dodałam więc róży pomarszczonej tej o dużych owocach. Można wypestkować, ale niekoniecznie, bo w pestkach też sa cenne witaminki,

Maliny mam do przymrozków, więc ostatnie podejście będzie z dziką różą.

no ja nazbierałam pomarszczonej wczorajnie tak duże owoce jak zbierałam nad morzem ale zawsze coś
Milka 17:45, 02 wrz 2014

Nalewkowe klimaty, znaczy jesień idzie, ale liczę jeszcze na piękną złotą jesień, bo póki co, leje; a ja po imprezie powoli wracam na właściwe tory, jednak mnie ciut zmęczenie dopadło, ale ostatni wydany i z głowy