Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Napia 07:09, 27 lis 2014

hanka_andrus napisał(a)

Czego tam nie było!
Berberys,dzika róża, rajskie jabłuszka, pigwowce- Wszystko poszło do słoików na zimowe witaminki.Zalane syropem cukrowymi zapasteryzowane.
U sąsiadki leżałoby na ziemi i gniło, a u mnie - wykorzystam zimą na poprawę kondycji. Swojej i domowników.

Pięknie wyglądają i owoce i przetwory w słoiczkach i na pewno wspaniale smakują Prawdziwa jesień zamknięta w słoiczkach i jaka zdrowa.
Pozdrawiam Haniu
hanka_andrus 10:26, 27 lis 2014

Agnieszko, załapałaś się na degustację. Wczoraj otworzyłam jeden słoiczek do obiadu. Musiałam rozcieńczyć, bo ciut za słodkie wyszły. Nadadzą się do wigilijnego kompotu.

Zbyszku , dziękuję za pobudkę. Konieczność wyższa naszych przyjaciół mniejszych nie zna pory dnia i nocy. Jak mus- to mus. Dobrze, że masz ogród za drzwiami.
Myślę, że szkód nie narobił.
Pszczelarnia 10:37, 27 lis 2014

hanka_andrus napisał(a)

Czego tam nie było!
Berberys,dzika róża, rajskie jabłuszka, pigwowce- Wszystko poszło do słoików na zimowe witaminki.Zalane syropem cukrowymi zapasteryzowane.
U sąsiadki leżałoby na ziemi i gniło, a u mnie - wykorzystam zimą na poprawę kondycji. Swojej i domowników.

O jejku. To są rajskie jabłuszka? A moje na drzewie co roku zostają... .

Zimowa bomba energetyczna i witaminowa.
hanka_andrus 10:44, 27 lis 2014

Witam Ewo. Moje też zostają, ale kilka słoiczków szykuję na zimę. Ptaszkom wystarczy , to co zostanie.

A takie kolorowe, niejednorodne w wygladzie, nieźle w kuchni sie prezentują.
Zuzula 12:43, 27 lis 2014

Nieźle to mało powiedziane. Ślinotoku dostałam kilka razy nadrabiając zaległości na Twoim wątku. Nie miałam pojęcia, że owocki berberysów są jadalne. Kolejna mądrość doświadczonej ogrodniczki i gospodyni do wykorzystania. Rokitnik za Twoją przyczyną zasadzony. I jarzębinki.
Pozdrawiam.
Olili 14:23, 27 lis 2014

hanka_andrus napisał(a)
W ogródku już kwiatków nie ma, ale na parapecie-jak u wszystkich- coś kwitnie.

odniosę się do stwierdzenia "jak u wszystkich" i wyprowadzę Cię Haniu z błędu u mnie np. nic nie kwitnie,bo wszystkie domowe kwiatki prenamentnie zasuszam,nawet te z kaktusowatych
Obiecałam sobie,że już żadnych domowych nie kupię..bo po co mam im krzywdę robić,ale jak długo w tym postanowieniu wytrzymam to nie wiem

Nawiązując jeszcze do dyni to....stwierdzam,że jednak nie na moje siły,samo jej pokrojenie to dla mnie wyczyn chyba żebym piłę jakąś wzięła
hanka_andrus 17:09, 27 lis 2014

Izuś, zawsze można "siekierą z góry"!

Co do parapetowców domowych, u mnie tez różnie bywa. Mam zacienione mieszkanie i tylko 1 parapet słoneczny. Sadze więc tylko takie roślinki, które u mnie wytrzymują nawet miesięczne nie podlewanie. Na przykład różne draceny, fiołki i alpejskie i afrykańskie, i okazjonalnie dostaję jakies, które niestety do następnego roku nie wytrzymują ze mną.
eda 20:38, 27 lis 2014

Ha ha dobre mordowanie dyni Hanusia ja wiem że diabełek w tobie drzemie Buziam ha ha
hanka_andrus 20:51, 27 lis 2014

Edytko, byłam wieczorkiem u Ciebie, ale ty drewno jeszcze układałaś,
a ja, jeszcze tylko spacer zaliczę i lulu.

Dziś nic nie robiłam, ogłosiłam dzień lenia. Ugotowałam gar grochówki, i ma starczyć na 2 dni.
Jutro, jakąś pracę muszę wykonać przedświąteczną. Może adwentowy kalendarz? Na Fb widziałam Anula z naszego forum swemu synkowi zrobiła, na gałęzi pozawieszane kolorowe pakieciki z nr. Świetnie to wygląda. U mnie jest taki lniany z kieszonkami, chyba mus zmienić lub odmienić.

Kreatywnych pomysłów życzę.

eda 21:04, 27 lis 2014

Śliczny Ja dziś kapuśniak wczorajszy i nie mogłam się najeść grochówki też bym pojadła lubię spokojnej nocki Hanuś ja też odpadam paaa