Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

hanka_andrus 21:40, 26 lut 2015

grembosia napisał(a)
No to Haniu poszalałaś, w końcu nadszedł ten czas na szaleństwa. Ja też już szaleję jakiś czas w ogródku, ale wiadomo, u Ciebie to wyprawa, ja mam pod nosem, to codziennie chociaż chwilkę.

Śliczne te ranniki, ja ich nie znałam. Czy długo kwitną?

Kochana ranniki kwitną dość długo, pierwsze pokazały się jakiś tydzień temu, i jeszcze ze 2 tygodnie cieszyc będą. Zresztą wschodzą nierównomiernie, we zależności od nasłonecznienia. A w czerwcu zanikają i w tym miejscu jest goła ziemia.
W handlu ich nie ma, bo żeby nie
wyschły muszą być z ziemią przenoszone z ogrodu do ogrodu.
hanka_andrus 21:43, 26 lut 2015

Milka napisał(a)
Ranniki bardzo rzadko widuje u nas i tez jakos w sprzedazy nie widzialam, Haniu a na zewnatrz sianie niwalijek, to chyba za wczesnie?

Irenko, na zewnątrz, jeszcze wszystko może się zdarzyć. Ale szczypior w donicach możesz zasadzić. Najwyżej na noc przykryjesz drugą. Sałata wytrzymuje do -4. Rzodkiewka, lubi słońce, a u Ciebie ono jest. Zaryzykowałabym pod włókninę.
hanka_andrus 21:48, 26 lut 2015

Karolinek napisał(a)
No, to wizyta na działce bardzo udana, kwiatuchy przywitały swoją gospodynię należycie. Te żywe kolory są teraz na wagę złota.
ja chyba mam ranniki od Ciebie, Haniu.
podpowiedz jeszcze, proszę, kiedy mogę w mojej szklarni siać, skoro dzisiaj ziemię wymieszaliśmy z suszonym obornikiem i lekko przekopaliśmy?

Ziemia ciut musi się uleżeć. Teraz trzeba było ją podlaći już można coś próbować wysiewać. Te nocne chłody trochę mącą, ale ja swoje wysiewy przykryłam w szklarni dodatkowo włókniną. Wy macie teraz wyjazd, to jak wrócicie, można coś w tym kierunku robić. Przede wszystkim trzeba obserwowac pogodę. Jak mróz przykrywamy, jak ciepło-okrycie precz.
Napia 23:28, 26 lut 2015

Haniu, ale u Ciebie kolorowo na rabatce U mnie krokusy dopiero wystawiają pączki - będa kwitły za dwa, może trzy dni. Jak miło, że juz wiosna
hanka_andrus 23:37, 26 lut 2015

Agniesiu, no cieszy ten napływ słońca. A mnie szczególnie, bo wilgoci moje kości nie znoszą.

Ta słoneczna rabatka już jest przygotowana na odwiedziny, kolej na następne.
jagoda99 16:16, 27 lut 2015

Haniu ale tez pieknie juz u Ciebie ja bede czekac chyba do czerwca zanim te gory sniegu stopnieja narazie tak zimno ze nawet nie ma mowy
Boje sie ze duzo roslin padnie pod tym sniegiem no ale nic sie nie poradzi
Pozdrawiam zycze duzo sloneczka
hanka_andrus 17:12, 27 lut 2015

Jagódko, wykorzystałam pięknie wczorajszy dzień, a dziś odwrotność tego. Ponuro, zimno, wilgotno. Jedna pociecha, że temperaura +5.
Plany wzięły w łeb, siedzę w domku i trenuję paluszek przed kompem.
Do ogrodu może w poniedziałek, jak pogoda sięnie skiepsci całkiem.

Tobie życzę systematycznej odwilży, byle nie gwałtownej.
monteverde 17:55, 27 lut 2015

Haniu nie do wiary ale u Ciebie wiosennie pięknie pozdrówka
hanka_andrus 19:05, 27 lut 2015

Aniu, niby wiosennie, ale rośliny swojąporeznają. Tulipany całkiem schowane,żonkile też. Jedynie bratki samosiewy zczęły kwitnienie, no i ta niezawodna trójca: przebiśnieg, rannik i krokus.
Nawet gruzińskie pierwiosnki sięnie spieszą.Myślę,że tak jeszcze ze 2 tygodnie bedzie ni to, ni owo.
bogumila 19:35, 27 lut 2015

hanka_andrus napisał(a)

Kochana ranniki kwitną dość długo, pierwsze pokazały się jakiś tydzień temu, i jeszcze ze 2 tygodnie cieszyc będą. Zresztą wschodzą nierównomiernie, we zależności od nasłonecznienia. A w czerwcu zanikają i w tym miejscu jest goła ziemia.
W handlu ich nie ma, bo żeby nie
wyschły muszą być z ziemią przenoszone z ogrodu do ogrodu.
Haniu...piękne ranniki,moje jeszcze śpią.Piszesz,że nie spotkałaś w handlu...moje mają już dwa lata i kupiłam je w markecie...były to wysuszone,twarde małe pineski...wsadziłam jesienią i wiosna już kwitły.W ubiegłym roku zauważyłam obok dużo cieniutkich szczypiorków...myślę,że się wysiały.Serdecznie pozdrawiam.