Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Bogdzia 21:35, 09 mar 2015

Nie byłas na działce dzisiaj???U mnie piękna pogoda była. Pozdrówka.
hanka_andrus 22:15, 09 mar 2015

Nie, Bożenko, u mnie słoneczko wyszło koło trzeciej po południu, a zapowiadało sie jeszcze gorzej. Od rana mgła z wilgocią mega. Koło obiadu się przetarło, byłam zrobić wiosenne porządki na cmentarzu.
Na jutro jest zapowiedź przymrozku i deszczu koło południa. Też nie wybiorę do ogrodu.

Zdrowie ważniejsze, a robota? Zrobię jak będzie cieplej.
Kasiek 22:27, 09 mar 2015

Robota nie zajac a o zdrowko trzeba dbac
Haniu u mnie 18 stopni, ale praca idzie pomalutku, codziennie jakis kawaleczek, nie wszystko naraz.
Dzisiaj takim hakulcem wyciagalam mech z podjazdu i na tarasie, troche resztek lisci pograbilam i to wszystko, dozuje sobie te zajecia, pomalutku a i tak teraz plecki bola i nos czerwony od slonca

Dziekuje za pomoc w rozwilkaniu zagadki o ptaku , rzeczywiscie to piekny okaz
hanka_andrus 23:30, 09 mar 2015

Kasiu, z uwagi na pogodę, to wychodzi na to, że się lenię. U mnie zaledwie + 6 było.
A teraz tylko+3. Do rana może i zero przekroczy na dół.
Malgosik 10:00, 10 mar 2015

Witaj Haniu

O ile pamiętam, masz gruszę konferencję.
Możesz mi coś o niej napisać?
Rozumiem, że żadnego zapylacza nie potrzebuje?
Myślisz, że można już teraz sadzić bezlistne grusze, czy lepiej poczekać aż się zazielenią?
Planuję 1 lub 2 grusze formować na palmetę. Kupię wysyłkowo na karłowej podkładce, bo w sklepie nie można takiej spotkać.
Grunt mam już prawie przygotowany.

hanka_andrus 10:56, 10 mar 2015

Małgosik- Lepiej sadzić drzewa przed rozwojem liści. Mam nadzieję, że dostaniesz ją w doniczce, a nie z nagim korzeniem.
Sadzenie wiosenne już powinno być zakończone.Moja grusza rośnie w ogródkach działkowych, tożadnych dodatkowych drzew dla niej nie sadziłam, wystarczyły te co były u sąsiadów.

No i konieczne są opryski na rdzę gruszy. Z tego powodu, w moim ROD prawie wszystkie grusze wycięto, bo jak tu robić opryski na 35- letnie wysokie drzewa.
Kasiek 12:03, 10 mar 2015

Przynioslam Ci Haniu troszke slonka i usmiechu Wlasnie wrocilam ze spaceru z piechami- u sasiadow za plotem kwitna juz zonkileWiosna ruszyla na calego, w dzien wysokie temperatury, ale nocki i poranki jeszcze zimne. Teraz czas na obiadek a potem na male leniuchowanie na sloneczku, w koncu nie tylko dla pracy mamy nasze ogrodki, prawda?

Malgosik 12:06, 10 mar 2015

Aha, dzięki, to muszę poczytać o tym zapylaniu. I zapytam też o grusze w donicy.
A z rdzą miałam już małe doświadczenia. Zlałam ją herbatką tymiankową i wyleczyłam malwę. Formowane drzewa nie będą duże, więc powinnam dać radę w razie czego wyleczyć je.
hanka_andrus 13:53, 10 mar 2015

Kasiu, dziękuję ślicznie za uśmiechy i za piękna wiosenkę. Słoneczko i u mnie z rana trochę błysnęło, żebym nie zapomniała jak wygląda. Ale teraz, znowu napływa mgła znad morza. Zapowiedź kolejnej porcji wilgoci.

Obiadek i u mnie za moment, ale takiego ciepełka, żebym na balkonie posiedziała jeszcze nie ma. Trudno. Czeka się dalej.
Ciemiernik fajowski!
14:27, 10 mar 2015
Też siedzę w domu! Po słonecznym poranku pozostało już tylko wspomnienie, teraz pada deszcz, nie za mocno, ale od razu zrobiło się ponuro i wilgotno.
Właściwie to jest potrzebny, było bardzo sucho.
Mam już przycięte róże, hortensję i trawy, jeszcze pęcherznice, berberysy, trawnik, no i uprzątnięcie tego, co pozostawiły po sobie na rabatach okoliczne koty.
Narcyzy już zwiędły, te w wazonie, ale zastąpił je doniczkowy bukiecik pierwiosnków
Miłego dnia, może jeszcze spotkamy się dziś w jakimś ogrodzie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies