Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jurajski Ogród

Jurajski Ogród

Anabell 23:50, 13 maj 2013

Agnieszko! Cis można ciąć w każdym terminie. sadziłam rzadziej jak zalecają 2/3 szt na mb.a moje odległości 60 cm. później pilnowałam chodziłam z ręcznym sekatorem i korygowałam co wystawało tylko leciutko przyciąć robiłam to wiosną przed wypuszczaniem nowych przyrostów i w sierpniu przed następnym przyrostem. troszkę bawiłam się, ale dobrze wyszło bo rozkrzewiały się. Pilnowałam dół i boki każdy gałęziak szczypnęłam. bo jak górą wyrosną duże, to dół słabiej będzie wybijał, a prawdziwie powinno być dół szerszy jak góra.Chodzi o dobre nasłonecznienie ,.padanie światła I ważne by zarastały bokami i nie było prześwitów. tak obserwuję jak widzę z cisa.
Siostra moja sadziła bardzo dawno rzadko bo zawsze drogie były, a powstałe prześwity dziury ciężko było nadrobić, mimo że lubią cień to ciężko było bez podcinania by się zagęściły i po kilku latach podsadzała nowymi.

Dlatego tak pilnowałam, i wiem na mojej ulicy tez jest z cisa hiksi nie cięty nigdy to zaczyna się rozpadać.i brzydko wygląda.
Nie widzę krzaczków ale to nie liguster, zawsze szkoda przyrostów, który mocniej wystaje przyciąć po zakończeniu przyrostów.
Pytaj jeszcze jak nie jasne. Niskie żywopłotki sadziłam gęściej. i tak samo przycinałam, teraz jesienią i wiosną piłą elektryczną lecę.
AgnieszkaW 08:12, 14 maj 2013

Dziękuję Haniu, czyli mogę teraz przyciąć bez problemu, tak? Pomimo świeżych przyrostów? Ja będę sadzić ok. co 40 cm.
Debra 11:25, 14 maj 2013

Agnieszko, napisałam już u siebie, ale u Ciebie też napiszę, a co tam!

Masz sto procent racji z tym zapachem berberysów. Tylko on jest mało wyczuwalny na odległość no i pachną tylko te 'pospolite' gatunki.
A zapach - no rzecz gustu, ale jest specyficzny, zbyt słodki.
dajana 12:23, 14 maj 2013

Agusiu czy cis ma owoce które są trujace czy ja moze pomyliłam rosliny? Szukam czegos na zywopłot niski wokół rabat tyle ze niestety mam wszędzie bardzo duzo słońca aby nie powiedziec patelnie .Bukszpan sie nie nadaje Póki co obsadziłam lawandą ,u ciebie tak cudnie ona wygląda ale chciałaby inne obwódki mieć zielone .Boje sie roslin trujacych bo moja ukochana psinka sie taka roslinka otruła Niby instynktownie powinny zwierzeta wyczuwac ale nie do końca się to sprawdza Nie chcę ryzykować.Twoje floksy to giganty a moje sie juz tez rozrastają co ogromnie mnie cieszy nazwałam je Weroniczki hi.hi.Na cześc naszej Weroniki która mi je przysłała a teraz ciesza i moje oczy..Słoneczko u mnie pieknie swieci mam nadzieje ze u ciebie równiez Kotki chyba rosna ale ich jeszcze nie widziałam Ciekawe kiedy je kicia wyprowadzi Zadomowiła sie u mnie na dobre i lezy w salonie kiedy od dzieci odpoczywa Musze wam cos napisac Koty nie jedą myszy no chyba ze dzikie i tylko z głodu Koty polują i jako trofeum z uwielbieniem przynoszą swym opiekunom To ogromne wyróżnienie dostac taki prezent od kotka ja tez juz otrzymałam kilka takich prezentów ha,ha.Miłego dnia Agusiu.
Anabell 14:54, 14 maj 2013

Dajano! dobrze czytałaś piszą są trujące , część z owocu jest słodka, część się wypluwa.
ale jak są strzyżone to nie zawiązują się owoce. Możesz zrobić niski z cisa, ja takie mam.

Agnieszko! możesz ciąć, rozumiem że chcesz mieć efekt szybciej równej linii.
odległość taż dobra. Cis nie jest tak wrażliwy na mrozy i wiatry jak bukszpan, B. potrafi po kilku latach wymarznąć, doświadczyłam tego i u siostry duże rosliny poszły.
AgnieszkaW 15:51, 14 maj 2013

Debro, faktycznie najgorzej pachną te duże gatunki berberysa.

Dajano, cisy są w całości trujące (łodygi, liście też), z wyjątkiem miąższu owoców, pestka jest trująca (nie wszystkie gatunki cisa zawiązują owoce), ale roślin trujących wokół mamy dużo, np tuje, konwalie, narcyzy, naparstnice i wiele innych. U mnie nie przeszkodziło zającom zeżreć małe cisy do cna, kiedy jeszcze ogrodzenia nie było. Dwa duże cisy mam dawno, koty koło nich leżą, odpoczywają i jakoś się nie zatruły. Cisów nie wolno palić (np. po cięciu), gdyż dym jest toksyczny.
Jesli chodzi o "kocie prezenty", to sprzątam je codziennie z trawnika lub z progu domu, nawet trzy krety w tym roku upolowały. Dajano, floksy są cudne, mam ich trochę. Teraz ogród kwitnie na całego, muszę porobić fotki.

Haniu, moja linia żywopłotu cisowego nie będzie prosta, lecz falista - powtórzenie łagodnego łuku ogrodzenia. Jak będę mieć chwilę, to obfocę świeżo wsadzony żywopłocik cisowy (25 sztuk cisa wsadziłam).
Teraz biegnę kosić trawę, na forum goszczę w przerwie na kawę.

Miłego popołudnia życzę
Milka 15:58, 14 maj 2013

Zaglądam po nową porcję zdjęć i doczytałam o cisach
AgnieszkaW 22:36, 14 maj 2013

jurajski ogród o zachodzie słońca

agata19762 22:45, 14 maj 2013

obłęd Aga ....jaki OGRÓD ...

cudnie !!!
AgnieszkaW 22:45, 14 maj 2013

jurajski ogród o zachodzie słońca - cd