Anabell
23:50, 13 maj 2013
Agnieszko! Cis można ciąć w każdym terminie. sadziłam rzadziej jak zalecają 2/3 szt na mb.a moje odległości 60 cm. później pilnowałam chodziłam z ręcznym sekatorem i korygowałam co wystawało tylko leciutko przyciąć robiłam to wiosną przed wypuszczaniem nowych przyrostów i w sierpniu przed następnym przyrostem. troszkę bawiłam się, ale dobrze wyszło bo rozkrzewiały się. Pilnowałam dół i boki każdy gałęziak szczypnęłam. bo jak górą wyrosną duże, to dół słabiej będzie wybijał, a prawdziwie powinno być dół szerszy jak góra.Chodzi o dobre nasłonecznienie ,.padanie światła I ważne by zarastały bokami i nie było prześwitów. tak obserwuję jak widzę z cisa.
Siostra moja sadziła bardzo dawno rzadko bo zawsze drogie były, a powstałe prześwity dziury ciężko było nadrobić, mimo że lubią cień to ciężko było bez podcinania by się zagęściły i po kilku latach podsadzała nowymi.
Dlatego tak pilnowałam, i wiem na mojej ulicy tez jest z cisa hiksi nie cięty nigdy to zaczyna się rozpadać.i brzydko wygląda.
Nie widzę krzaczków ale to nie liguster, zawsze szkoda przyrostów, który mocniej wystaje przyciąć po zakończeniu przyrostów.
Pytaj jeszcze jak nie jasne. Niskie żywopłotki sadziłam gęściej. i tak samo przycinałam, teraz jesienią i wiosną piłą elektryczną lecę.
Siostra moja sadziła bardzo dawno rzadko bo zawsze drogie były, a powstałe prześwity dziury ciężko było nadrobić, mimo że lubią cień to ciężko było bez podcinania by się zagęściły i po kilku latach podsadzała nowymi.
Dlatego tak pilnowałam, i wiem na mojej ulicy tez jest z cisa hiksi nie cięty nigdy to zaczyna się rozpadać.i brzydko wygląda.
Nie widzę krzaczków ale to nie liguster, zawsze szkoda przyrostów, który mocniej wystaje przyciąć po zakończeniu przyrostów.
Pytaj jeszcze jak nie jasne. Niskie żywopłotki sadziłam gęściej. i tak samo przycinałam, teraz jesienią i wiosną piłą elektryczną lecę.