Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na Francuskiej

Na Francuskiej

Viola 14:27, 11 lis 2013

Magdo, jesteś zadowolona z tych tuj Europa Gold? Bardzo łądnie wyglądają - tak wesoło. Szybko rosną? Ja zaplanowałam Aurescens, ale nie wiem które szybciej rosną. Zależy mi na jasnym żółtym kolorku do złamania koloru szmaragdów.
Magdalenka 16:41, 11 lis 2013

Viola napisał(a)
Magdo, jesteś zadowolona z tych tuj Europa Gold? Bardzo łądnie wyglądają - tak wesoło. Szybko rosną? Ja zaplanowałam Aurescens, ale nie wiem które szybciej rosną. Zależy mi na jasnym żółtym kolorku do złamania koloru szmaragdów.

Violu, jestem bardzo zadowolona. Mój M je wybrał, chciał tuje, ale nie zielone.
Posadzone w kwietniu 2011, jeśli dobrze pamiętam co 60-70 cm (teraz wiem, że przerwy mogły być nawet 20 cm większe), ale nam chodziło o gęsty, szczelny żywopłot. Były małe, teraz niektóre są nawet 5 razy większe niż na początku, a wierzchołki niektórych sięgają już wysokości płotu. Posadzone w gliniastym podłożu (takie mamy), dołki zaprawione ziemią do iglaków.
To zdjęcie z sierpnia 2011 r.

a tu z października tego roku

Szczerze je polecam
Viola 17:26, 11 lis 2013

Są naprawdę piękne. A jakie duże zmiany w Twoim ogrodzie, tylko 2 lata i chyba od zera (bo widzę gołą ziemię) tak pięknie wszystko urosło.
GorAna 17:39, 11 lis 2013

No to czekamy na fotki rabaty po metamorfozie
Pozdrawiam
Magdalenka 22:23, 11 lis 2013

Viola napisał(a)
Są naprawdę piękne. A jakie duże zmiany w Twoim ogrodzie, tylko 2 lata i chyba od zera (bo widzę gołą ziemię) tak pięknie wszystko urosło.

Dziękuję Violu Jak tak dzisiaj przeglądałam zdjęcia w poszukiwaniu tych tujek, naszły mnie wspomnienia...zaczynałam od zera, chwasty, kamienie, szkło różnego rodzaju. Ogród mały, ale dużo było pracy. Powoli widzę efekty choć przy każdym kopaniu znajduję jakieś głęboko ukryte "skarby". Kiedyś nawet znalazłam cały krawężnik!!! musiałam go łomem podważyć aby go wyciągnąć

Czekam na kolejną wiosnę, a roślinki niech dalej tak rosną
Magdalenka 22:25, 11 lis 2013

GorAna napisał(a)
No to czekamy na fotki rabaty po metamorfozie
Pozdrawiam

Aniu zapraszam na jutro.
Buziaki

Magdalenka 19:40, 12 lis 2013

Obiecana fotka rabaty po małej metamorfozie. Na razie nie ma nad czym się zachwycać, efekt będzie dopiero w przyszłym roku- mam nadzieję A jak nie, to zrobię kolejną metamorfozę
Za wiele tu nie widać, ale może opiszę:
te wysokie trawy to miskanty Gracilimus (mam nadzieję, bo nazwa z plakietki była prawie cała odcięta-brak kwiatostanów mnie też do tego przekonuje). Między nimi rosną 3 horti Polar Bear, a w kolejnym rzędzie przed tuje Danica. Tu pewności nie mam- 1 większa ( z lewej widać kawałek) rośnie u mnie już drugi rok, kolejną dostałam nn, a trzecią kupiłam z nazwą. Więc myślę, że mam 2 Danica i 1 jakąś podobną.
Za żurawkami posadziłam 3 ostnice "Pony Tails" oraz 3 turzyce włosiste. Zobaczymy czy przeżyją zimę, bo sadziłam je w ub. tygodniu.
Przesadziłam na tył rabaty 3 duże kępy rudbekii, a pod szczepionym modrzewiem i w wolnych miejscach posadziłam różnorakie hosty.
Oto efekt

malgorzata_s... 19:44, 12 lis 2013

Super. Ja też mam takie małe kucyki trawki.Żurawek nie zdążyłam kupić. Trza czekać na wiosnę. Mam nadzieję że w przyszłym roku będziemy już miały snopki
Magdalenka 19:46, 12 lis 2013

coś namieszałam...
cd.

Magdalenka 19:51, 12 lis 2013

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Super. Ja też mam takie małe kucyki trawki.Żurawek nie zdążyłam kupić. Trza czekać na wiosnę. Mam nadzieję że w przyszłym roku będziemy już miały snopki

Gosiu, żurawki rośną tu od wiosny. Ostatnio polowałam na trawy a to dlatego, że u Kapiasów się naoglądałam tych cudów i musiałam choć w malusiej części je mieć u siebie