Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

Margarete 11:29, 01 mar 2019

anabuko1 napisał(a)
No proszę jaka piękna wiosna już u Ciebie.
Ja swoją dopiero zobaczę za tydzień. Nie wiem czy jest czy też nie.

Aniu na pewno i u ciebie już jakieś symptomy wiosny odnajdziesz. Te moje pierwsze to maleństwa - z daleka ich nie widać jak patrzę przez okno to nadal szaro i buro. Ale już są pierwsze kwiatki i to najbardziej mnie cieszy po zimie
Buziaki!
Margarete 11:33, 01 mar 2019

anpi napisał(a)
To ja w takim razie cieszę się Twoimi wiosennymi kwiatuszkami Małgosiu ,bo u mnie słabiej z nimi

Aniu cieszę się że zaglądasz
Fajny teraz czas przed nami, samo najlepsze ogrodowo i pogodowo....zaraz buchną krokusy,tulipany, a już widziałam w sklepach stokrotki i bratki do obsadzenia donic...a potem ciepełko i słońce i cała reszta atrakcyjnych roślin w ogrodzie. Eh ! Życie jest piękne, nie tylko wiosną ale teraz szczególnie
Buziaki!
Margarete 11:36, 01 mar 2019

mikina34 napisał(a)
O tej porze to każde nowe zielone cieszy podwójnie zaczyna być pięknie przedwiosennie

Już potem w trakcie sezonu nic nie wzbudzające mnie takiej radości i uśmiechu jak te pierwsze po zimie niepozorne maleństwa. Jeszcze tylko czekam na ten taki pierwszy prawdziwie wiosenny zapach ziemi.... wciąż jeszcze go nie czuję, troszkę jeszcze za wcześnie ale już blisko
Pozdrawiam cieplutko!
polinka 19:21, 01 mar 2019

Margarete napisał(a)

Już potem w trakcie sezonu nic nie wzbudzające mnie takiej radości i uśmiechu jak te pierwsze po zimie niepozorne maleństwa. Jeszcze tylko czekam na ten taki pierwszy prawdziwie wiosenny zapach ziemi.... wciąż jeszcze go nie czuję, troszkę jeszcze za wcześnie ale już blisko
Pozdrawiam cieplutko!

MAsz rację, ziemia jeszcze nie pachnie choć temperatury już u nas mocno wiosenne.

Pozdrawiam ciepło Magłosiu
Margarete 13:11, 02 mar 2019

polinka napisał(a)

MAsz rację, ziemia jeszcze nie pachnie choć temperatury już u nas mocno wiosenne.

Pozdrawiam ciepło Magłosiu

Polinko witaj u mnie po zimowej przerwie
Czekamy z utęsknieniem na wiosnę tę prawdziwą.
Szukamy jej symptomów. Cieszymy się każdym kwiatkiem, pączkiem i nową roślinką.
Tak jak pisałam - zapachu ziemi jeszcze nie czuję. Poza tym jest słonecznie i nas ale zimni więc niczego jeszcze w ogrodzie nie robię. Dziś tylko ekipa fachowców obcinała mi drzewa.

Życzę ci jak najszybciej u ciebie wiosny - tej najprawdziwszej i pozdrawiam.
Buziaki!
Margarete 13:13, 02 mar 2019

A dziś u mnie takie obrazki

Margarete 13:15, 02 mar 2019

Margarete 13:17, 02 mar 2019

Ja wiem że to wciąż to samo pokazuje ale to taka frajda odnajdywać w ogrodzie te maleńkie kolorowe symptomy wiosny

Trochę więc teraz was pomęczę moimi wiosennymi fotkami. Sorry!

Margarete 13:18, 02 mar 2019

I jeszcze ciemierniki

Margarete 13:31, 02 mar 2019

Zimno choć słonecznie więc niczego jeszcze ogrodzie nie robię. Za to fachową ekipa podcinała mi dziś drzewo - ten mój chory i powiązany jesion, dolne gałęzie obcięte żeby ulżyć trochę Jesionowo oraz wpuścić więcej słońca do tylnej części ogrodu. Mam tam szpaler Vanilek, Limekk, trawy i inne rośliny które cierpią na niedobory słońca, bo z tyłu cień od lasu, z boku u sąsiada wysokie drzewa i jeszcze ode mnie cień od jesiona i od świerka.

Świerk został więc radykalnie podkrzesany a Jesionowi zmniejszyliśmy koronę. Oczywiście fachowcy sprawdzili stan zabezpieczenia mojego rozdwojonego pękającego jesiona - jest ok więc żadne wiatry nie powinny zagrozić bezpieczeństwu- to ważne.

No i przede wszystkim odzyskałam fragment nowego miejsca do stworzenia rabaty i obsadzenia- a to przecież w moim dojrzałym ogrodzie jest b e z c e n n e

Tylko co mi tam pod tym świerkiem urośnie?

W gąszczu korzeni i jednak w sporym cieniu. Muszę pomyśleć.

Czekam na podpowiedzi. Miłe widziane wasze sugestie