Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

Kasya 07:40, 16 mar 2019

Bogdzia napisał(a)
Ciemierniki masz cudne , moje jeszcze pąki pochowały ale u mnie zimniej jak zwykle.

O to tak jak u mnie
Urocze krokusiki również
Małgosiu, pozdrawiam
Margarete 11:57, 16 mar 2019

Kasya napisał(a)

O to tak jak u mnie
Urocze krokusiki również
Małgosiu, pozdrawiam

Dzięki Kasiu. Miło że zaglądasz.
Nareszcie ma być ciepło choć przez weekend to będę mogła oddać się pracom ogrodowym i cieszyć z nadejścia wiosny, no może przedwiośnia tak dokładniej mówiąc.
Margarete 11:57, 16 mar 2019

Magleska napisał(a)
Małgosiu dziękuję za wawrzynka.... i ciemierniki masz piękne ….

.co do pogody ,to tez bym chciała ,żeby się te prognozy nie spełniły ….

Margarete 12:01, 16 mar 2019

yolka napisał(a)
Ciemierniki i kosmosy to najpięniejsze kwiaty miłego weekendu

Wzajemnie !
Chyba cię ściągnęłam myślami, bo już się martwiłam że się nie odzywasz na forum .
Buziaki! Lecę do ogrodu - na dziś i na jutro mam kupę planów ogrodowych -kręgosłup po serii masaży naprawiony - mogę działać. Zobaczymy ile mi się uda zrobić
Milka 12:56, 16 mar 2019

Kasya napisał(a)

O to tak jak u mnie
Urocze krokusiki również
Małgosiu, pozdrawiam

A już się ucieszyłam, że się wpiszę a tu zong...
Milka 12:57, 16 mar 2019

Margarete napisał(a)

Witaj Magda u mnie
Miło mi że zaglądasz do mnie a tym bardziej że piszesz takie miłe słowa .
Zapraszam częściej, rozgość się proszę

Co do *wiosennych śliczności* to specjalnie dla ciebie wrzucam dzisiejszy mój portrecik deszczowy kwitnącego Wawrzynka Wilcze Łyko

Dorodny, mam inny, kawałek, ale nie wiedziałam, że one takie rzadkie i szlachetne i jakoś bidnie u mnie, ten to krzaczor
Margarete 18:47, 16 mar 2019

Milka napisał(a)

Dorodny, mam inny, kawałek, ale nie wiedziałam, że one takie rzadkie i szlachetne i jakoś bidnie u mnie, ten to krzaczor

Zazwyczaj Wawrzynek bywa taki fioletowo-liliowy a ten mój w białej odmianie jest rzadszy. Nie jest jakiś wielgachny ale rośnie i cieszy oko o tej porze roku. Potem bidulek w sezonie jest zdominowany bo z jednej strony ma perukowce a z drugiej rozrastać się na niego miskant . Ale teraz jest jego czas i on jest obok ciemietników i krokusów gwiazdą w ogrodzie.
Pozdrawiam.
Margarete 18:47, 16 mar 2019

Milka napisał(a)

A już się ucieszyłam, że się wpiszę a tu zong...

No właśnie Kasia obiecała że się na nowo uaktywni na forum a tu nic z tego.....
Margarete 23:39, 17 mar 2019

Ale pogoda
Chyba wszyscy dziś spędzili czas na świeżym powietrzu - ja też.

Sobotnie popołudnie i część dzisiejszego dnia spędziłam na walce ze *świeżą* byczą kupą czyli obornikiem w ilości małej przyczepki. Nie da się wjechać do mojego ogrodu więc zwalone na trawniku w przedogródku *dobro* musiałam ręcznie przeładować na taczkę i wywieźć w ustronne, ukryte miejsce w ogrodzie. I tAk kilkanaście kursów, a może kilkadziesiąt...
Obornik usypany w pryzmę pokryłam cienką warstwą ziemi, obłożyłam ściętą słomą z cięcia miskantów tak że nawet wielką ulewa mu teraz nie straszna. Poczekam pół roku aż się przekompostuje i zamieni w pełnowartościowy, bezpieczny dla roślin nawóz.

Ale nie tylko g..niane tematy zaprzątały moją uwagę w ogrodzie w weekend. Były i milsze czynności
Uporządkowałem donice na tarasie i na schodkach przed domem, obsadziłam je bratkami i stokrotkami - od razu milej się na oko zrobiło, tak już wiosennie.
Fotek brak bo nie było kiedy cyknąć.

Teraz przede mną sukcesywne wycinanie roślin, bylin uschniętych i grabienie trawnika oraz porządkowanie i nawożenie rabat. Ale powolutku zrobię to myślę do przyszłego weekendu. Najważniejsze że zaczęłam prace ogrodowe i kręgosłup po serii masaży i innych zabiegów zakończonych w ubiegłym tygodniu nie odmówił mi współpracy i działał bez problemu ,
Margarete 23:51, 17 mar 2019

No i na podsumowaniu weekendu nie może zabraknąć moich ciemierników którymi się nieustająco zachwycam
I z daleka u z bliska gęba mi się di nich śmieje