Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

Margarete 13:39, 08 maj 2017

popcorn napisał(a)
Gosia dziękuję za spotkanie!
Ileż Ty masz cebulowych w ogrodzie! wow

buziam!

Ja tobie tez dziekuję

Zapraszam na żywo do mnie na wizję lokalną - cebulowe kwitną cudnie, szkoda że je tylko przez szybkę oglądam...bo jak nie leje to zimno...
Margarete 13:41, 08 maj 2017

anna_t napisał(a)
raczej nie, to lato będzie deszczowe i parne. Wrzesień tylko ładny

O jakie złe wieści wieścisz Anka ....
Trzeba by w takim razie zmodyfikowac urlopowe plany...

Dotarła Aleksandrina ?
Jest ok? - wszyscy wspólnie wybieraliśmy ten egzemplarz

Margarete 13:44, 08 maj 2017

Kindzia napisał(a)
Deszczowe lato...matko i córko...deszczowe...chociaż teraz w Zabrzu słonecznie, tyle, że się ochłodziło.

Ostatnio takie szafirki, jak Twoje, u Justyny podziwiałam i u siebie patrzę, pod nosem, bo na salonowej, też mam takie wyrodzone, ślepa byłam najwidoczniej, że ich nie widziałam. Ale skąd je mam...nie wiem

No widzisz a on armeński ten szafirek
Nie wiedziałam, mam takie tylko w jednym miejscu .
Lubię szafirki bo same się mnożną i fajnie, długo zdobią wiosenny ogród.
Jak tak dalej pójdzie z pogodą to będę sie martwic o róże i hortensje - zapowiadja znowu mróz w nocy i śnieg...w połowie maja...nie do uwierzenia, a mówi sie o ociepleniu klimatu...
Sebek 13:49, 08 maj 2017

Skutek globalnego ocieplenia to obniżona temperatura - taki paradoks

Deszczowe lato? I co ja mam posadzić do donic? Ani pelargonie nie urosną, surfinie też... Myślę dalej
Krys 13:49, 08 maj 2017

Margarete napisał(a)

Spotkania sa naprawdę eneregetyzujące

Mus kupić jesienią te Margarity żeby za rok margarity u Margarity zakwitły , no a tak już poważnie to śliczne one jedne i drugie i pasowałyby mi do moich kolorów które już mam na rabacie .
Nie wiem jak rozwiązać taki problem : jednego roku sadzę np. tulipany w amarantowym i w bladoróżowym kolorze, kwitną i sa cudne, potem na jesieni nie mogę kupic tych samych odmian albo kupuje je w innym źródle, dosadzam i różnią się kolorem, za kolejny rok znów dosadzam jakieś pasujące kolorystycznie ale z tych pierwszych sadzonych najwcześniej jeszcze jakieś pojedyncze sztuki zakwitają itd...powstaje misz - masz. Nie wykopuje cebul (to by rozwiązało sprawę) więc na kolejna jesień dokupuje kolejne cebule ale w kolorystyce pasującej do poprzednich (tak zrobiłam w tym roku) i mam taki mix choć bez zgrzytania zębami bo wszystko w zimnych tonach różu, amarantu, fioletu i ew. bieli...

Małgosiu podczytuje dylematy kolorystyczne i stwierdzam po wizycie w Keukenhof,ze najbardziej podobaj mi sie te mieszane Zobacz

Margarete 17:19, 08 maj 2017

Krys napisał(a)

Małgosiu podczytuje dylematy kolorystyczne i stwierdzam po wizycie w Keukenhof,ze najbardziej podobaj mi sie te mieszane Zobacz

Cudne te mixy, zwróciłam na nie uwage w tych waszych relacjach z wyjazdu..
Ja sie takich nie doczekam.....
Margarete 17:23, 08 maj 2017

Sebek napisał(a)
Skutek globalnego ocieplenia to obniżona temperatura - taki paradoks

Deszczowe lato? I co ja mam posadzić do donic? Ani pelargonie nie urosną, surfinie też... Myślę dalej

Do donic posadź najlepiej tatarak albo pałki wodne, no w najgorszym przypadku może byc ryż...... skoro ma tak lać i lać jak leje teraz...
A swoja droga ciekawa jestem jak kwitnie ryż...chyba jakos licho bo to taka bardziej trawa jest....
yolka 17:25, 08 maj 2017

Margarete napisał(a)

Cudne te mixy, zwróciłam na nie uwage w tych waszych relacjach z wyjazdu..
Ja sie takich nie doczekam.....

Małgo... zakazuję takiego piepszenia. Jedziemy w przyszłym roku do Ke... (nie wiem jak się pisze-nie będę szukać.) Krysia pojedzie jeszcze raz.
yolka 17:25, 08 maj 2017

Zapomniałam napisać, że kupimy worek cebul
Pszczelarnia 17:31, 08 maj 2017

Margarete napisał(a)

Spotkania sa naprawdę eneregetyzujące

Mus kupić jesienią te Margarity żeby za rok margarity u Margarity zakwitły , no a tak już poważnie to śliczne one jedne i drugie i pasowałyby mi do moich kolorów które już mam na rabacie .
Nie wiem jak rozwiązać taki problem : jednego roku sadzę np. tulipany w amarantowym i w bladoróżowym kolorze, kwitną i sa cudne, potem na jesieni nie mogę kupic tych samych odmian albo kupuje je w innym źródle, dosadzam i różnią się kolorem, za kolejny rok znów dosadzam jakieś pasujące kolorystycznie ale z tych pierwszych sadzonych najwcześniej jeszcze jakieś pojedyncze sztuki zakwitają itd...powstaje misz - masz. Nie wykopuje cebul (to by rozwiązało sprawę) więc na kolejna jesień dokupuje kolejne cebule ale w kolorystyce pasującej do poprzednich (tak zrobiłam w tym roku) i mam taki mix choć bez zgrzytania zębami bo wszystko w zimnych tonach różu, amarantu, fioletu i ew. bieli...

Albo co roku wykopywać i sadzić nowe. Albo mieć tylko w donicach mobilnie. Albo nie przejmować się.

Ryż jednak lubi ciepło, więc Sebkowa uprawa zagrożona.

Piękny spektakl Keukenhof.