Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

AgnieszkaW 08:32, 13 maj 2017

Małgosiu, czytam o ligustrowym żywopłocie, może go przytnij na ok. 0,5 m wys., powinien szybko odbić, ja tak raz zrobiłam i pięknie odbił. Czasem jednak ligustr łapie choroby grzybowe (szczególnie w cieniu) i zamiera, ale to latem bardziej i widać wtedy zwiędłe liście. Daj mu jeszcze szansę po przycięciu.
Pozdrawiam ciepło
polinka 22:07, 13 maj 2017

Żal bardzo żywopłotu i nawet nie wyobrażam sobie ile pracy trzeba będzie poświęcić aby założyć nowy
Małgosiu, może spróbuj przyciąć jak Agnieszka radzi. Nic nie stracisz a jeśli jest szansa na uzdrowienie to może warto.

Ściskam serdecznie i mam nadzieję-do zobaczenia
Kasya 22:16, 13 maj 2017

dziwne z tym ligustrem, zawsze mi sie wydawalo ze on taki niezniszczalny...ale moze jeszcze ruszy, skoro cos sie pokazalo...
Margarete 00:14, 14 maj 2017

AgnieszkaW napisał(a)
Małgosiu, czytam o ligustrowym żywopłocie, może go przytnij na ok. 0,5 m wys., powinien szybko odbić, ja tak raz zrobiłam i pięknie odbił. Czasem jednak ligustr łapie choroby grzybowe (szczególnie w cieniu) i zamiera, ale to latem bardziej i widać wtedy zwiędłe liście. Daj mu jeszcze szansę po przycięciu.
Pozdrawiam ciepło

Ok, Aga spróbuję...może się powiedzie i żywopłot ruszy. Jutro mam gości ale od poniedziałku wezmę się za cięcie i nawożenie. Natura czasem zaskakuje swoją siłą i parciem do życia, może się uda
Margarete 00:17, 14 maj 2017

polinka napisał(a)
Żal bardzo żywopłotu i nawet nie wyobrażam sobie ile pracy trzeba będzie poświęcić aby założyć nowy
Małgosiu, może spróbuj przyciąć jak Agnieszka radzi. Nic nie stracisz a jeśli jest szansa na uzdrowienie to może warto.

Ściskam serdecznie i mam nadzieję-do zobaczenia

I ja mam taką nadzieję choć najbliższe weekendy mam pozajmowane ale...plan i zamiar nadal jest
Psu mojemu już lepiej ale ten długi weekend dał i mnie i mojemu psu popalić...

Będę próbować ratować żywopłot - czas pokaże...
Margarete 00:21, 14 maj 2017

Kasya napisał(a)
dziwne z tym ligustrem, zawsze mi sie wydawalo ze on taki niezniszczalny...ale moze jeszcze ruszy, skoro cos sie pokazalo...

No właśnie....jakaś afrykańska odmiana mi się trafiła...."delikatniś" jakiś kurczę, drobne minus 17 w styczniu mu zaszkodziło....i to po tylu latach
A wszyscy mówią że ligustr jak chwast rośnie.....

Margarete 00:30, 14 maj 2017

No to dziś po raz pierwszy w tym sezonie tak porządnie popracowałam w ogrodzie. Nareszcie! Dużo zrobiłam ale jeszcze więcej zostało nadal do zrobienia....ale cóż taka zimna i dziwna wiosna i wszystka wegetacja roślin opóźniona to i ja opóźniona w pracach ogrodowych jestem
Teraz ledwie łażę, nieprzyzwyczajona do ogródkowania jeszcze jestem, wszystko mnie boli ale ja lubię się tak natyrać w ogrodzie, szczególnie jako panaceum na problemy w innych obszarach życia - to świetnie resetuje głowę....
polinka 00:35, 14 maj 2017

Cieszę się, ze z psiakiem lepiej
Niestety u mojego widzę, że się starzeje i ciężko nam na to patrzeć

Dzisiaj widziałam kajaki wodowane i pomyślałam o Tobie...szczerze, to daleko nie macie do Doliny Baryczy
Margarete 00:57, 14 maj 2017

polinka napisał(a)
Cieszę się, ze z psiakiem lepiej
Niestety u mojego widzę, że się starzeje i ciężko nam na to patrzeć

Dzisiaj widziałam kajaki wodowane i pomyślałam o Tobie...szczerze, to daleko nie macie do Doliny Baryczy

Paulinko
Margarete 14:29, 14 maj 2017

I coś z dzisiejszego pięknego majowego dnia..... nareszcie wiosna