Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe skarby

Ogrodowe skarby

Betka 23:47, 03 lut 2016

No właśnie z tymi hortkami to jakoś ciężko :/ a lawendę bardzo łatwo się rozmnaża . Po cięciu gałązki wkładam do ziemi (w doniczki)i jak się przyjmie to puszczą młode przyrosty i juz w drugim sezonie można sie cieszyć sporymi sadzonkami
katel 22:11, 07 lut 2016

Betka napisał(a)
No właśnie z tymi hortkami to jakoś ciężko :/ a lawendę bardzo łatwo się rozmnaża . Po cięciu gałązki wkładam do ziemi (w doniczki)i jak się przyjmie to puszczą młode przyrosty i juz w drugim sezonie można sie cieszyć sporymi sadzonkami

Po wiosennym cięciu wsadzić lawendę do ziemi? Jakiej długości mają być patyki?
Beatko jeśli chcesz to mogę Ci przesłać taki poradnik o rozmnażaniu hortensji plus inne ciekawe informacje, zrobiłam go na podstawie wątku Hortensjada, Bożenka - Bozga za parę dni ma mi dosłać kilka zdjęć i pod koniec tygodnia mogłabym Ci go przesłać. Jeśli chcesz to wyślij mi na priv swój adres mailowy, bo poradnik jest w Wordzie.
Marga 10:14, 08 lut 2016

Witaj Beatko w nowym roku Masz cudnego karmelowego kotka i jeżeli to kota to zapisuję się na kociaka.
Weź jak możesz, przypomnij mi nazwę szkółki koło Ciebie, gdzie kupujesz tanie kulki bukszpanowe, proszę.
A mój ogród też w dwóch stylach będzie. Z przodu proste rabaty i bardziej formalnie i reprezentacyjnie, a z tyłu domu duże fale i kwitnące krzaczory
Pozdrawiam już wczesno-wiosennie
Betka 18:49, 28 lut 2016

Chodzę po Ogrodowisku a tu jak nie krokusy to ozdoby wiosenne a u mnie ani jedno ani drugie :/ Co roku obiecuję sobie że krokusy zagoszczą u mnie na stałe i nici z tego . Więc póki co podpatruję i oko "nacieszam "
sylwia_slomc... 20:54, 28 lut 2016

Betka napisał(a)
Chodzę po Ogrodowisku a tu jak nie krokusy to ozdoby wiosenne a u mnie ani jedno ani drugie :/ Co roku obiecuję sobie że krokusy zagoszczą u mnie na stałe i nici z tego . Więc póki co podpatruję i oko "nacieszam "

Mus się poprawić i posadzić też jesienią dosadzam więcej bo mam malutko
katel 18:48, 29 lut 2016

Betka napisał(a)

Koniecznie musisz choć kilka spróbować ja w zeszłym roku wiosną do donic na zewnątrz powsadzałam a jesienią do ziemi i teraz mi już tak na 2cm powyłaziły to latam codziennie i sprawdzam - oj dają dużo radości - a jeszcze nawet nie zakwitły.
Betka 12:35, 19 kwi 2016

Długo mnie nie było ale to nie oznacza że zapomniałam o O
Wiosna w pełni kaczeńce dają popis strumyk płynie a magnolia kwitnie ....

Przypominam sobie moje wczesnowiosenne postanowienia:

1. Zmiana nasadzeń na "balkonie" .
2. Nasadzenia przy żywopłocie z brabantów.
3. Zmiana nasadzeń pod bzem
4. Zrobić zrębki dużo dużo !!!!
5. Zaplanować projekt na balkon strona północna (realizacja chyba w przyszłym roku)
5. Dosadzenie czegoś wyższego na rabacie kanciastej hihihi

1. Zrobione
Przesadziłam jałowce płożące ,zostawiam na swoim miejscu tylko berberysy i ostróżki . Dodałam rozchodnik, rozplenice, buk pospolity purpurea pendula wiśnie wczesną Kojou-no-mai. Wyszło tak

W sumie mało co widać

2. Nasadzenia przy żywopłocie z brabantów.
Posadziłam na razie ( nie wykluczam zmiany) hortka na środku a po bokach tawuła japońska 'Goldmound'.
Zdjęc nie mam bo roślinki są malutkie z mojego przechowalnika

3. Zmiana nasadzeń pod bzem

Wczesną wiosną został usunięty bez a na jego miejscu rośnie perukowiec i kilka szmaragdów. Planuję posadzić tam jeszcze hortki tylko że nie zdecydowałam się jakie ?!

4. Zrobić zrębki dużo dużo !!!!
Zrobione b. dużo a okazało się że i tak mało :/
Betka 12:40, 19 kwi 2016

5. Zaplanować projekt na balkon strona północna (realizacja chyba w przyszłym roku)

Zaplanowane , zrobione i to w tym sezonie Udało się !!!

Emuś zrobił mi sofkę z palet ja zamówiłam materace i donice eM ocieplił) no i posadziłam w nich bukszpany na pniu . Mam nadzieję że przetrwają te srogie Polskie zimy hihihi. Jeszcze tylko stolik i jakieś małe detale

Betka 12:55, 19 kwi 2016

Udało mi się jeszcze ogarnąć miejsce obok domu . Miejsce to było przechowalnikiem roślin które sama rozmnożyłam i takich z którymi nie wiedziałam co zrobić.
Miejsce staszczył nawet się fotka nie chciała udać !!!!

Zrobiłam zakupy i wzięłam się do przesadzania moich małych szmaragdów brabantów, cisów i jałowców.Piwonia (różowa) ogromna wywędrowała na rabatę przy placyku mniejsza bordowa została posadzona na rabacie przy perukowcu...

Posadziłam tam hortki ,żurawki dereńie i zostawiłam miejsce na trawy .Zywopłocik z cisa ma służyć zahamowaniu przeciągu który ciągle tam jest . Zastanawiam się czy przypadkiem nie zmienić kształtu rabaty żwirowej na półokrągłą ?

Betka 13:18, 19 kwi 2016

A teraz kilka ogólnych widoków z ogrodu