Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe skarby

Ogrodowe skarby

Marga 14:44, 03 mar 2017

To taki jeden patyk ta budleja? Moje jeszcze zakopane pod kopcem z kory, bo podobno ma być jeszcze mróz ;( Też nie wiem jak je ciąć.
Widzę, że i kretki też masz Mus je jakoś przestraszyć, bo nie mogą tak nam ryć trawników.
Hortki (część dopiero) juz pocięłam, a patyczki wsadziłam bezpośrednio do gruntu, w cieniu. W zeszłym roku kilka patyczków mi się ukorzeniło
Ładna wiosna u Ciebie, Beatko Tulipanki już spore. Jak by Ci się parzydło gdzieś rozsiało, to ja bym była chętna na sadzoneczkę

Filomena 16:16, 03 mar 2017

Cięta nisko budleja ładnie się będzie rozkrzewiać.
Lubi przemarzać więc z tego powodu niskie cięcie też jest wskazane tak ok. 20cm nad ziemią
frezja 16:16, 03 mar 2017

Betka napisał(a)
Zakupiłam w tamtym roku budleję ale ne wiem jak ja przyciąć? Jakas ona krzywa na jakiej wysokości powinnam ja ciachnąć ?

Tak sobie tu weszłam i spaceruję po ogrodzie Wyprostuj budleję...daj kijek.Co do cięcia to proszę, tylko nie wiem, czy u Ciebie ta odmiana ??
http://www.wymarzonyogrod.pl/pielegnacja-ogrodu/ciecie-i-przycinanie-roslin/budleja-dawida-co-zrobic-obficie-kwitla,26_2645.html
katel 19:59, 03 mar 2017

Z cięciem budlei jeszcze się wstrzymajcie, na nią jeszcze za wcześnie. Ciachniesz potem nisko tak jak Filomena napisała żeby się ładnie rozkrzewiła lub ciut wyżej i będzie super
Marga 21:08, 03 mar 2017

Trochę juz moje pocięłam Zostawiłam długie gałązki z zielonymi listkami, bo nie wiedziałam co z nimi zrobić.
Betka 21:45, 03 mar 2017

Marga napisał(a)
To takie jeden patyk ta budleja? Moje jeszcze zakopane pod kopcem z kory, bo podobno ma być jeszcze mróz ;( Też nie wiem jak je ciąć.
Widzę, że i kretki też masz Mus je jakoś przestraszyć, bo nie mogą tak nam ryć trawników.
Hortki (część dopiero) juz pocięłam, a patyczki wsadziłam bezpośrednio do gruntu, w cieniu. W zeszłym roku kilka patyczków mi się ukorzeniło
Ładna wiosna u Ciebie, Beatko Tulipanki już spore. Jak by Ci się parzydło gdzieś rozsiało, to ja bym była chętna na sadzoneczkę

Krety to zmora którą kryje śnieg a jak ginie to się w tedy okazuje brrr
Tulipany to te bordowe ona pierwsi wychodzą innych nie widać
A budleja to tak to ten jeden patyk hahahaha to byl zakup ratujący roslinke taka adopcja
Z hortkami przegapiłam po raz kolejny. Cięłam szybko jeszcze mnie ta wichura złapała wiec odmianami nie mam patyczków ....hymmm a może i ja spróbuje? A jak długie wkładałaś do ziemi?
Betka 21:48, 03 mar 2017

Filemona ,Frezja, Kasiu bardzo dziękuję za rady . Artykuł przeczytałam ale z cieciem jej jeszcze się wstrzymam odmiany oczywiście nie znam może jak zakwitnie to ktoś ja rozpozna
katel 21:50, 03 mar 2017

Marga spokojnie jak zimno nie będzie to nic im się nie stanie
Betka 22:01, 03 mar 2017

Ja swoja budleję kopczykowałam samą ziemią....hymmm zobaczymy jak to wyjdzie?
Marga 10:01, 04 mar 2017

Patyczki hortensjowe najpierw powtykałam w wilgotną ziemię dość głęboko (wchodziły jak w masło, może i za głęboko), a potem obcięłam tak za drugim węzłem wystającym z ziemi.

Ja z zeszłego roku też nie mam odmianami patyczków opisanych. Tzn. miałam, Gosia z 5 różnych odmian mi podarowała, starannie oznaczyłam wszystko karteczkami, ale pierwsza wichura i karteczki poleciały w kosmos .