Ewo na razie produkuję zrębki. W tym roku muszę się przemęczyć a na przyszły wysypię zrębkami
Chodzi mi jeszcze takie coś po głowie: wyłożyć agrowłókniną , posypać zrębkami i nie czekać .
Czytałam że jak położy się świeże zrębki to nie jest to dobre dla roślin a jak by tak wysypać je na agrowłókninę?
Betko, dla roślin to dobry materiał po przekompostowaniu. Jako świeże nie, odbierają azot, często są źródłem patogenów. W wielu miejscach (nawet w miejscu mojej pracy) ściółkowanie świeżymi zrębkami jest powszechne, ale w odpowiednich miejscach, choćby planowane stanowiska, wówczas na miejscu tworzy się formę kompostu, a gdy wszystko przegnije nasadza się rośliny... Można też tworzyć z nich ścieżki, alejki.
Betko, w moim prywatnym ogródeczku - co widać na wielu zdjęciach - na rabatach nie ma grama zrębek, kory, nie stosuję też agrowłókniny, mój materiał do pracy to kompost i obornik, tak więc trudno mi pisać inaczej, mimo, iż z takimi praktykami spotykam się na co dzień i sam w przeszłości ulegałem "terendi mat"
Uważaj z nawozem dla nowo posadzonych rh,ja w pierwszym roku wogóle nawozu nie daję bo łatwo spalic korzenie a jak mają kwaśny torf to nawóz w pierwszym roku nie jest potrzebny.
Witam
Od czasu jakiegoś podglądam Twoje poczynana ogrodowe i muszę przyznać, ze jestem absolutnie oczarowana. W tak krótkim czasie dokonałaś prawdziwej rewolucji. Wszystko bardzo mi się podoba i bedę stałym bywalcem u Ciebie
Witaj Beciu!
Masę pracy włożyłaś. Ranny ptaszek z ciebie, zrywać się o 4....
Zaglądam zobaczyć, czy Ci strumyczka nie zalało, bo leje jak z cebra już dłuższy czas...
Mario ranny ptaszek to ze mnie nie jest! Ja tylko w tedy jak wiem że mam coś ważnego do zrobienia to tak wstaję a na co dzień ledwo oczy otwieram o 7
Strumyka mi nie zalało ale za to dzisiaj 4 razy uciekałam z ogrodu bo mnie deszczyk przeganiał
a woda w strumyku płynie szybko i jest czyściutka a jak słońce wyjdzie to tak się mieni super