Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe skarby

Ogrodowe skarby

Betka 23:32, 02 cze 2013

Ewa4 napisał(a)
Beatko ale kory to Ty odrazu całego tira zamów .Pozdr.

Ewo na razie produkuję zrębki. W tym roku muszę się przemęczyć a na przyszły wysypię zrębkami
Chodzi mi jeszcze takie coś po głowie: wyłożyć agrowłókniną , posypać zrębkami i nie czekać .
Czytałam że jak położy się świeże zrębki to nie jest to dobre dla roślin a jak by tak wysypać je na agrowłókninę?
Betka 23:32, 02 cze 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Pięknie skomponowane nasadzenia Betko. Gratulacje

Dziękuję starałam się!
GorAna 23:34, 02 cze 2013

Piękna praca o agrowłókninie czytałam niepochlebne opinie
Pozdrawiam
Betka 23:38, 02 cze 2013

GorAna napisał(a)
Piękna praca o agrowłókninie czytałam niepochlebne opinie
Pozdrawiam

Dziękuję! No właśnie ja też trochę czytałam mimo to jakoś mnie kusi ...
Mariusz 06:20, 03 cze 2013

Betka napisał(a)

Ewo na razie produkuję zrębki. W tym roku muszę się przemęczyć a na przyszły wysypię zrębkami
Chodzi mi jeszcze takie coś po głowie: wyłożyć agrowłókniną , posypać zrębkami i nie czekać .
Czytałam że jak położy się świeże zrębki to nie jest to dobre dla roślin a jak by tak wysypać je na agrowłókninę?

Betka napisał(a)
Zapomniała z wrażenia zapytać
Czytałam że jak na rabaty położy się świeże zrębki to nie jest to dobre dla roślin a jak by tak wysypać je na agrowłókninę? Mam sporo zrębek, niestety zrobione były na wiosnę jak myślisz mogę ich już użyć?
Przyznam że mnie trochę kusi aby tak zrobić. Co ty na to?

Betko, dla roślin to dobry materiał po przekompostowaniu. Jako świeże nie, odbierają azot, często są źródłem patogenów. W wielu miejscach (nawet w miejscu mojej pracy) ściółkowanie świeżymi zrębkami jest powszechne, ale w odpowiednich miejscach, choćby planowane stanowiska, wówczas na miejscu tworzy się formę kompostu, a gdy wszystko przegnije nasadza się rośliny... Można też tworzyć z nich ścieżki, alejki.
Betko, w moim prywatnym ogródeczku - co widać na wielu zdjęciach - na rabatach nie ma grama zrębek, kory, nie stosuję też agrowłókniny, mój materiał do pracy to kompost i obornik, tak więc trudno mi pisać inaczej, mimo, iż z takimi praktykami spotykam się na co dzień i sam w przeszłości ulegałem "terendi mat"

Pozdrawiam
Bogdzia 21:13, 03 cze 2013

Uważaj z nawozem dla nowo posadzonych rh,ja w pierwszym roku wogóle nawozu nie daję bo łatwo spalic korzenie a jak mają kwaśny torf to nawóz w pierwszym roku nie jest potrzebny.
TheMagda 11:42, 04 cze 2013

Witam
Od czasu jakiegoś podglądam Twoje poczynana ogrodowe i muszę przyznać, ze jestem absolutnie oczarowana. W tak krótkim czasie dokonałaś prawdziwej rewolucji. Wszystko bardzo mi się podoba i bedę stałym bywalcem u Ciebie
Maria667 21:27, 04 cze 2013

Witaj Beciu!
Masę pracy włożyłaś. Ranny ptaszek z ciebie, zrywać się o 4....
Zaglądam zobaczyć, czy Ci strumyczka nie zalało, bo leje jak z cebra już dłuższy czas...
Betka 23:23, 04 cze 2013

Madzioskoczek napisał(a)
Witam
Od czasu jakiegoś podglądam Twoje poczynana ogrodowe i muszę przyznać, ze jestem absolutnie oczarowana. W tak krótkim czasie dokonałaś prawdziwej rewolucji. Wszystko bardzo mi się podoba i bedę stałym bywalcem u Ciebie

Witaj bardzo się Cieszę że podoba Ci się to co zrobiliśmy podglądaj śmiało pozdro.
Betka 23:27, 04 cze 2013

Maria667 napisał(a)
Witaj Beciu!
Masę pracy włożyłaś. Ranny ptaszek z ciebie, zrywać się o 4....
Zaglądam zobaczyć, czy Ci strumyczka nie zalało, bo leje jak z cebra już dłuższy czas...

Mario ranny ptaszek to ze mnie nie jest! Ja tylko w tedy jak wiem że mam coś ważnego do zrobienia to tak wstaję a na co dzień ledwo oczy otwieram o 7
Strumyka mi nie zalało ale za to dzisiaj 4 razy uciekałam z ogrodu bo mnie deszczyk przeganiał
a woda w strumyku płynie szybko i jest czyściutka a jak słońce wyjdzie to tak się mieni super