Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

leon60 23:00, 09 lut 2016

polinka napisał(a)

Mrozu u Ciebie niet??

-1 raptem
polinka 23:01, 09 lut 2016

Juzia napisał(a)
Deszcze ze sniegiem parę razy i słaby śnieg w sobotę i środę.
Najniższa w nocy -2.

Nie byłoby źle....gdybym w to wierzyła.

Norweska pokazuje mi nawet -6 w środę za tydzień
No nic, nie ma co się martwić na zapas.
polinka 23:02, 09 lut 2016

leon60 napisał(a)

-1 raptem

To prawie nic

Czyżby Dolny Śląsk miało doświadczyć...pewnie za bardzo się cieszyliśmy
Juzia 23:07, 09 lut 2016

A to norweska mi pokazuje w następny piątek -6!!!
Czyli jednak od Was idzie ziąb
hahahaha! A chcieli zwalić na mnie!
Mazan 09:59, 10 lut 2016

Polinko

Środki miedziowe stosowane w chwili obecnej działają zapobiegawczo na choroby bakteryjne oraz grzybowe. Szkodniki jeszcze smacznie śpią, co łatwo można sprawdzić lustrując pączki nawet pod silną lupą.
Czy można czymś innym? Tak, jeśli masz czas przeczytaj wątek Herbicydy.
Moim zdaniem Miedzian czy środki olejowe są 'uszlachetniane' stąd ich działanie o ograniczonych skutkach ubocznych. Przecież są stosowane w określonych terminach, a celem jest forma przetrwalnikowa patogena. Anda przytacza zastrzeżenia - i słusznie, ale trzeba pamiętać, że środki miedziowe są także doraźnym uzupełnieniem niedoborów miedzi. Środki olejowe /parafinowe/ mają za zadanie ograniczyć do minimum wiosenne stadia szkodników, resztę można ograniczyć stosując środki grzybobójcze późną wiosną, np dithane, syllit i szereg innych, które mają działanie inhibicyjne na rozwój szkodników.
Powtórka po opadach jest zalecana, ale przecież przeciw takim sytuacjom należy stosować adiuwanty, co poprawia skuteczność zabiegu i w wielu przypadkach powtórka nie jest konieczna. Dla eko środków, które podałem zaleciłem krochmal jako adiuwant. Jest ekologiczny, a zarazem przedłuża działanie środka.

Pozdrawiam
Madzenka 20:06, 10 lut 2016

U nas się norweska nie sprawdza, bez obaw
polinka 21:49, 10 lut 2016

Juzia napisał(a)
A to norweska mi pokazuje w następny piątek -6!!!
Czyli jednak od Was idzie ziąb
hahahaha! A chcieli zwalić na mnie!

Nie zmienimy pogody. Chociaż na to ludzkość nie ma wpływu Oczywiście pomijając sąsiadów zza wschodu i ich "przeganianie" chmur deszczowych.
polinka 21:53, 10 lut 2016

Mazan napisał(a)
Polinko

Środki miedziowe stosowane w chwili obecnej działają zapobiegawczo na choroby bakteryjne oraz grzybowe. Szkodniki jeszcze smacznie śpią, co łatwo można sprawdzić lustrując pączki nawet pod silną lupą.
Czy można czymś innym? Tak, jeśli masz czas przeczytaj wątek Herbicydy.
Moim zdaniem Miedzian czy środki olejowe są 'uszlachetniane' stąd ich działanie o ograniczonych skutkach ubocznych. Przecież są stosowane w określonych terminach, a celem jest forma przetrwalnikowa patogena. Anda przytacza zastrzeżenia - i słusznie, ale trzeba pamiętać, że środki miedziowe są także doraźnym uzupełnieniem niedoborów miedzi. Środki olejowe /parafinowe/ mają za zadanie ograniczyć do minimum wiosenne stadia szkodników, resztę można ograniczyć stosując środki grzybobójcze późną wiosną, np dithane, syllit i szereg innych, które mają działanie inhibicyjne na rozwój szkodników.
Powtórka po opadach jest zalecana, ale przecież przeciw takim sytuacjom należy stosować adiuwanty, co poprawia skuteczność zabiegu i w wielu przypadkach powtórka nie jest konieczna. Dla eko środków, które podałem zaleciłem krochmal jako adiuwant. Jest ekologiczny, a zarazem przedłuża działanie środka.

Pozdrawiam

Zapomniałam o płynie do naczyń aby dodać do miedzianu.
Nie ma co ukrywać ale dla początkującego ogrodnika ciężkim tematem jest używanie ekologicznych środków/preparatów gdy widzisz, że coś Ci atakuje rośliny...
polinka 21:54, 10 lut 2016

Madzenka napisał(a)
U nas się norweska nie sprawdza, bez obaw

Niestety nasza Polska również pokazuje u nas -6 w jedną noc...
polinka 22:12, 10 lut 2016

Przyjemny dzisiaj dzień mieliśmy Zrobiliśmy płotek i jedną skrzynię warzywną. Radość mieliśmy z eMem ogromną, wiecie człowiek styrany robotą ale szczęśliwy
Pod wieczór przyjechali dawno niewidziani znajomi i stwierdzili, że jesteśmy nienormalni ( to delikatne słowo na ich określenie)

Kto to widział aby warzywa uprawiać w skrzyniach...do tego deski na skrzynie, szlifować, malować podobno to wymyślanie sobie roboty... płotek stawiać z poziomicą...myśleć o malowaniu garażu... a jak zobaczyli, że rynnę mamy ukrytą to już parsknęli śmiechem

Na początku z dumą opowiadaliśmy co nam się udało zrobić od przeprowadzki, póżniej się nie odzywałam, eM się wkurzył a na końcu wyjawili powód swoich odwiedzin... mają zlecenie dla eMa i bardzo im zależy...
w tym momencie pomyślałam sobie, że jest sprawiedliwość na tym świecie
Oczywiście eM w kulturalny sposób ich pożegnał.
Wieczorem zastanawialiśmy się czy większość ludzi nas tak postrzega? Dlaczego ludzie krytykują, że próbujemy własnymi siłami coś zmienić, ulepszyć?